Serena bolj sovraži poraze, kot ljubi zmage

V Melbournu se je začel prvi letošnji teniški turnir za veliki slam. Organizatorji pričakujejo nov rekordni obisk navijačev.

Objavljeno
16. januar 2017 00.21
Defending men's and woman's champions Serbia's Novak Djokovic, left, and Germany's Angelique Kerber carry their trophies to the official draw ceremony ahead of the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Friday, Jan. 13, 2017. (AP
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Vrhunski tenis se vrača na avenijo Batman v Melbournu. Za mnoge je OP Avstralije celo najboljši turnir za veliki slam v sezoni, favoriti za naslov pa so precej podobni kot lani. V vsakem primeru pa bodo teniški igralci in igralke v glavnem delu turnirja bogato poplačani, saj si bodo skupno razdelili kar 50 milijonov dolarjev.

Resda je Wimbledon najstarejši turnir velike četverice in da v Londonu še vedno igrajo na najbolj tradicionalni teniški podlagi (travi), vendar ni malo igralcev in igralk, ki so prepričani, da je OP Avstralije v Melbournu najboljši turnir v sezoni. To sta v preteklosti potrdila tudi Slovenca Grega Žemlja in Blaž Kavčič, dogajanje tam spodaj prav tako hvalijo največji zvezdniki. »Melbourne je manjše mesto v primerjavi s Parizom, Londonom in New Yorkom, zato se lažje giblješ naokoli. Vse je tudi odlično organizirano. Ne pravim, da drugje ni, toda v Avstraliji je vse zares lepo in sproščeno,« je pred leti povedal Roger Federer.

Organizatorji so bojda prijaznejši kot drugje in se ne držijo kot pijanec plota strogih pravil. Igralci imajo zato več ugodnosti kot denimo v Wimbledonu, prav tako so v Avstraliji najglasnejši navijači. »V Melbournu resnično čutiš navdušenost ljudi nad tenisom,« je povedala nekdanja teniška igralka Ana Ivanović. Zadovoljni so tudi veljaki pri združenju ATP, saj ima avstralski turnir izjemno gledanost v Oceaniji in Aziji. Prav zato so organizatorji tokrat še bolj zavihali rokave, saj so pred turnirjem pripravili posebne oglaševalske dogodke na Kitajskem, Japonskem in v Singapurju.

Vse to so predpogoji, da letos pričakujejo nov rekord po številu obiskovalcev, potem ko so lani zabeležili mejnik pri 720.363 obiskovalcih na vseh tekmah. Organizatorji imajo tudi v načrtu, da bodo v naslednjih dveh tednih prodali vsaj 150.000 sladoledov in 200.000 plastenk z vodo.

Ob enem naj bi šlo organizatorjem na roko lepo vreme. Strokovnjaki napovedujejo, da ne bo vročinskega vala podobnega kot leta 2014. Tedaj so v času turnirja štiri dni zapored izmerili temperaturo med 41,5 in 43,9 stopinj Celzija. »Koristi nam, da imajo vsa tri glavna igrišča možnost zaprtja strehe, zato lahko glavni dvoboji potekajo nemoteno v vseh vremenskih razmerah,« se je pohvalil direktor turnirja Craig Tiley. »Povečali smo količino sence na nekaterih manjših igriščih, zato bo lažje tudi za gledalce,« je še pristavil.

Najboljši so vse starejši

Ampak ko bo vsega konec, bomo vsi govorili le o najboljših na teniških igriščih. Ni treba biti ravno genij, da ugotoviš, da sta glavna favorita pri moških Andy Murray in Novak Ðoković. Škot je prvi igralec sveta, v Melbournu pa je že petkrat izgubil v finalu. Mnogo lepše spomine na Avstralijo ima srbski igralec, saj je slavil na petih od zadnjih šestih turnirjev, skupno ima šest lovorik. Edini, ki je prekinil njegovo prevlado v zadnjih letih, je bil Stan Wawrinka leta 2014.

Če smo v zadnjih desetih letih govorili o veliki četverici (Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Ðoković, Andy Murray), bi bilo polj pošteno, da bi začeli govorili o veliki peterici. Wawrinka je namreč v tem obdobju osvojil tri lovorike za veliki slam, torej prav toliko kot Murray. A če se osredotočimo samo na zadnja tri leta, ima Wawrinka več lovorik kot Federer, Nadal in Murray skupaj.

Svetovni vrh jasno potrjuje, da so glavni favoriti izkušeni igralci. Tenis se je tako spremenil, da med mlade upe še vedno uvrščamo Keia Nišikorija (27 let), Miloša Raonića (26) in Grigora Dimitrova (25), toda enako je bilo že leta 2012, od tedaj naprej pa še nihče od njih ni prišel do lovorike na turnirjih za veliki slam. Letos bosta trideset let dopolnila Ðoković in Murray, zato bodo med najboljšimi na svetu prevladovali tridesetletniki, saj so vse starejši Wawrinka (31), Gael Monfils (30), Nadal (30), Tomaš Berdych (31), Jo-Wilfried Tsonga (31), Federer (35), Richard Gasquet (30), John Isner (31) …

Polna goreče želje pa je še naprej 35-letna Serena Williams, saj ameriška zvezdnica lovi 23. naslov na turnirjih velike četverice. V Aucklandu se je po štirih mesecih spet vrnila na igrišče, zato je težko oceniti njeno pripravljenost, vendar je pri tako izkušeni igralki možno prav vse, zato bo v Melbournu lovila sedmo turnirsko zmago. »Bolj sovražim poraze, kot ljubim zmage,« je znan rek Serene Williams.

50.000 dolarjev za poraz v prvem kolu

In koga bomo v Melbournu najbolj pogrešali? Petra Kvitova je decembra utrpela napad z nožem, zato ne bo igrala vse do poletja. Mnogi bi z veseljem spremljali Juana Martina del Potra, toda argentinski orjak se je po zmagoslavju v Davisovem pokalu odločil za krajši premor. Zaradi poškodbe bo manjkala tudi Medison Keys, decembra je mamica postala Viktoria Azarenka, Marija Šarapova je še vedno suspendirana zaradi zlorabe prepovedanih poživil, Ana Ivanović pa je končala kariero.

Toda napeti kot puške čakajo nekateri mladeniči in mladenke, da stopijo pod soj žarometov. Celotna Avstralija upa na dokončen preboj Nicka Kyrgiosa, zelo zanimiv je Francoz Lucas Pouille, marsikdo je prepričan, da bo nekoč prvi igralec sveta nemški najstnik Zverev. Pri ženskah znajo mešati štrene Monica Puig, Daria Kasatkina, Elina Svitolina …

V vsakem primeru pa je jasno, da bodo igralci in igralke v Melbournu v naslednjih dveh tednih bogato poplačani, saj si bodo razdelili 50 milijonov dolarjev. Oba zmagovalca bosta prejela po 3,7 milijona dolarjev, poraženci v prvem kolu pa 50.000 dolarjev. A. V.