Serena brez boja prepušča prestol

Tenis: V Indian Wellsu pri moških »skupina smrti«.

Objavljeno
08. marec 2017 22.02
Saša Verčič
Saša Verčič
Indian Wells – Serena Williams se je pred dobrim mesecem dni v velikem slogu vrnila na prvo mesto svetovne teniške lestvice – z zmago na OP Avstralije, kjer je s 23. velikim naslovom tudi prehitela Steffi Graf in postala rekorderka odprte ere. Zdaj Američanka »brez boja« predaja prestol Angelique Kerber, saj je odpovedala nastopa v Indian Wellsu in Miamiju.

Da Williamsova v tej sezoni ne bo veliko nastopala, je njen trener Patrick Mouratoglou razkril takoj po zmagi v Melbournu. Jasno, št. 1 že dolgo ni njen cilj, je pa vsekakor (vsaj) 24 naslovov za grand slam, kolikor jih ima absolutna rekorderka Margaret Court, gotovo jih ima v rokah in nogah tudi precej več, če bo pač zdrava. In prav poškodba levega kolena je kriva, da bo izpustila dva turnirja, ki sodita med največje na svetu, takoj za velikimi slami in sklepnim mastersom. »Žal moram odpovedati Indian Wells in Miami, saj zaradi težav s kolenom ne morem trenirati. Vrnila se bom takoj, ko bo to mogoče,« je sporočila Serena, ki se je sicer v Indian Wells po 13-letnem bojkotu zaradi rasističnih žaljivk gledalcev vrnila pred komaj dvema sezonama. Lani se je prvič po letu 2001 prebila do finala, v katerem je bila od nje boljša Viktorija Azarenka, prav ta rezultat pa jo bo zdaj stal vodstva na svetovni lestvici, saj ne bo ubranila nobene od osvojenih 650 točk.

Na drugi strani je Kerberjeva lani izgubila že svoj uvodni dvoboj (2. kolo; 10 točk), Williamsova pa ima ta čas le 375 točk prednosti in bi lahko 1. mesto izgubila že prejšnji mesec, če bi pač Nemka igrala bolje, kot je. Za razliko od Serene namreč Angelique po OP Avstralije ni počivala, vendar pa je v Dohi izgubila uvodni dvoboj, v Dubaju je izpadla v polfinalu, medtem ko bi ji naslov prinesel št. 1. Potem ko se je lani na vrh WTA zavihtela veliko bolj zmagoslavno, z osvojitvijo OP ZDA, bo tokrat vse skupaj veliko manj sladko, že zdaj pa je jasno, da bo skupno na 1. mestu svetovnega zaporedja vsaj 22 tednov, kar pomeni, da bo na večni lestvici prehitela Kim Clijsters (20), Tracy Austin (21) in Marijo Šarapovo (21).

Ženski del turnirja se je začel sinoči, danes se bo še moški, v obeh konkurencah pa so vsi nosilci v 1. kolu prosti. A pri moških bi kaj hitro lahko postalo zelo vroče, saj se je žreb neverjetno poigral z največjimi zvezdniki, izoblikovala se je prava »skupina smrti«. V isti četrtini žreba so namreč pristali Novak Đoković, Rafael Nadal, Roger Federer, Juan Martin del Potro in upa za prihodnost Nick Kyrgios ter Alexander Zverev ... Do ponovitve avstralskega finala med Federerjem in Nadalom bi tako lahko v kalifornijski puščavi prišlo že v osmini finala, še pred polfinalom bi se ali Švicar ali Španec lahko pomeril z Đokovićem, seveda pa je veliko vprašanje, ali bo Srb prišel tako daleč. S petimi naslovi je sicer rekorder Indian Wellsa, vendar pa je njegova forma še vedno zelo slaba, tudi odločitev, da se na turnejo vrne prej od predvidenega in zaigra v Acapulcu, se ni izkazala za prav smotrno. Najprej se je v 2. kolu mučil z Del Potrom (zdaj bi se lahko z njim pomeril v 3. kolu), nato pa ga je izločil Kyrgios (morebitna osmina finala). Sledila je najkrajša Noletova novinarska konferenca, saj je na njej spregovoril 12 besed, da je dejal, da se ne počuti dobro, pa ne preseneča ...