Serena med rekordom in sestopom s prestola

Danes začetek OP ZDA, v drugem dvoboju na osrednjem igrišču Hercogova. Williamsova v drugačnem položaju kot lani.

Objavljeno
29. avgust 2016 02.13
Serena Williams, of the United States, reaches for a return against Daria Gavrilova, of Australia, at the 2016 Summer Olympics in Rio de Janeiro, Brazil, Sunday, Aug. 7, 2016. (AP Photo/Charles Krupa)
Saša Verčič
Saša Verčič
New York – Pred letom dni je Serena Williams na OP ZDA pripotovala z možnostjo osvojitve klasičnega velikega slama. A zgodovinski dosežek jo je preveč obremenil, v polfinalu je za eno od večjih teniških presenečenj nasploh poskrbela Roberta Vinici. Leto je naokrog in Američanka je v New Yorku, kjer se bodo dvoboji glavnega žreba začeli danes, pred novim rekordnim podvigom.

S povsem drugačno popotnico kot pred letom dni je Williamsova tokrat pripotovala v Veliko jabolko. Resda se je na največjih turnirjih v lanski sezoni velikokrat reševala iz na videz izgubljenih položajev, a je vedno znova našla pot in je imela pred zadnjim grand slamom v žepu vse tri velike lovorike in torej priložnost, da kot prva po Steffi Graf 1988 osvoji koledarski slam. Šok, ki ga je doživela ob porazu z Vincijevo, je dolgo prebolevala, še nikdar se ji ni zgodilo, da bi se nečemu tako zelo približala, pa bi se ji izmuznilo iz rok. Imela je občutek, da je na cedilu pustila veliko ljudi, zaradi strtega srca je izpustila preostanek sezone, tudi letos ji nikakor ni šlo vse po načrtih. Finala velikega slama sta za vsako igralko dovolj, le za Sereno ne, poraza proti Angelique Kerber na OP Avstralije in Garbiñe Muguruza na Roland Garrosu sta bila zelo boleča.

»Vedno si nalagam veliko breme. Doživela sem nekaj težkih porazov in veliko vztrajnosti je bilo potrebno, da sem se vedno znova vrnila in borila naprej. Sicer pa, če pogledamo večjo sliko, potem so tu vendarle trije finali za veliki slam, zato sem tudi na vse skupaj začela gledati bolj pozitivno. Nisem se želela osredotočati na en poraz na posameznem turnirju, sploh ker bi bile vse druge igralke ob takem rezultatu presrečne. Z bolj pozitivnim razmišljanjem sem ugotovila, da sem precej dobra igralka in spet sem začela igrati bolje. Zdaj sem veliko bolj sproščena, želim uživati v vsakem trenutku, živeti iz dneva v dan,« pravi Williamsova, ki se je v Wimbledonu spet znašla na vrhu sveta, se z 22. velikim naslovom izenačila z rekorderko odprte ere Grafovo, a sledil je še en padec – poškodba rame, odpoved Montreala, poraz v osmini finala olimpijskih iger, odpoved Cincinnatija.

Zato so njen tokratni prihod v New York pospremili številni dvomi, njena pripravljenost ni takšna, kot bi si želela. »Po Wimbledonu nisem igrala veliko, prav tako ne trenirala. A glede tega ne morem storiti ničesar, lahko le izkoristim vsako ponujeno priložnost,« pravi Američanka, ki je za uvod – prvi dvoboj bo prva nosilka odigrala jutri – dobila eno najtežjih možnih tekmic, Jekaterino Makarovo. Pred prvo igralko sveta sta dolga dva tedna, v katerih se bo z veliko verjetnostjo zgodila ena od naslednjih stvari: ali bo s 23. zmago za veliki slam prehitela Grafovo in hkrati s sedmo newyorško tudi rekorderko odprte ere na OP ZDA Chris Evert ali pa se bo morala posloviti od prestola. Na njem je vse od februarja 2013 in bo prihodnji ponedeljek s 186 zaporednimi tedni po tej plati izenačila še en rekord Grafove, grožnjo za njen sestop pa predstavlja predvsem Anelique Kerber. Vendar Nemka, ki je lepo priložnost iz rok izpustila že pred dobrim tednom dni v Cincinnatiju, nima edina možnosti, da postane nova št. 1. Imata jo tudi Muguruza in Agnieszka Radwanska, vendar se zdi le scenarij s Kerberjevo realen.

In Kerberjeva bo danes pohod na prestol začela proti Poloni Hercog, njun dvoboj bo drugi na osrednjem igrišču, imenovanem po Arthurju Ashu, ki je od lani doživel pomembno spremembo – odslej ima pomično streho, vreme, ki je tolikokrat povzročalo težave prirediteljem, zdaj ne bo več moglo v popolnosti odplakniti dnevnega sporeda. Igrišče Arthur Ashe je sicer največje na teniški turneji – tribune sprejmejo slabih 24.000 gledalcev –, katera bo absolutna favoritinja slovensko-nemškega dvoboja, pa je seveda jasno. Ne glede na to, da Kerberjeva v medsebojnih dvoboji vodi le s 3:2 in da je zadnjega dobila Hercogova. To je bilo vendarle pred več kot petimi leti v Monterreyu. Za Štajerko bo na osrednje igrišče stopil tudi Rafael Nadal, ki se bo pomeril z Denisom Istominom, v nočnem delu spored pa Novak Đoković, čigar tekmec bo Jerzy Janowicz.