Serena motivirana in predana kot še nikdar

V sezoni pri ženskah na pesku najboljše rezultate dosegali Serena Williams in Marija Šarapova.

Objavljeno
28. maj 2012 14.51
S. V., šport
S. V., šport

Pariz – Še nedolgo tega Serene Williams in Marije Šarapove teniški svet ni povezoval z uspehi na pesku, ampak na trdih podlagah in travi. A ravno igralki, ki sta veliko večji pečat kot na Roland Garrosu doslej pustili v Wimbledonu, New Yorku in Melbournu, sta glavni favoritinji za zmago na pariškem velikem slamu. Nesreča je le ta, da se njuni poti križata že v četrtfinalu.

Potem ko je pri ženskah uvodni del sezone povsem zaznamovala Viktorija Azarenka, ki je bila tri mesece nepremagljiva, sta ob prehodu na pesek stvari nekoliko nepričakovano v svoje roke vzeli Šarapova in Williamsova. Posebej slednja je presenetila s svojim nizom, saj na pesku letos sploh ne pozna poraza, 17 zmag pa ji je prineslo dve turnirski lovoriki v Charlestonu in Madridu, dobila je še dva dvoboja v pokalu fed, v Rimu pa se je v polfinalu vdala brez boja. A bolj iz preventive kot zaradi poškodbe, zato je v Pariz pripotovala zelo optimistično razpoložena, ob tem pa poudarila, da tenisu ni bila še nikdar tako predana kot prav zdaj.

»Na igrišču se počutim odlično, 100-odstotno se posvečam tenisu, uživam vsak trenutek, za ta šport živim. Po vsem, kar se mi je dogajalo, vse skupaj veliko bolj cenim. Na teniška igrišča sodim in ničesar drugega ne obvladam tako kot tenis,« je bila polna energije na novinarski konferenci pred Roland Garrosom Serena Williams, ki se je edine zmage na pariškem pesku razveselila pred natančno desetimi leti. In zakaj bi lahko obletnico proslavila prav z zmago? »Ker se v primerjavi z OP ZDA (v finalu jo je premagala Samantha Stosur, op. p.) počutim na pesku bolje, ker sem višje uvrščena na svetovni lestvici in ker sem telesno bolje pripravljena.«

Prav slednje pri 13-kratni zmagovalki turnirjev najbolj izpostavljajo strokovnjaki, ki ji dajejo veliko možnosti, da čez slaba dva tedna dvigne pokal Suzanne Lenglen. »Serene še nikdar nisem videla igrati tako dobro, njena telesna pripravljenost pa še nikdar ni bila na tako visoki ravni. Po igrišču se giba veliko bolje in zares si zelo želi osvojiti Roland Garros. O njem govori že vso sezono,« poudarja Chris Evert, medtem ko Patrick McEnroe razkriva: »Moji vohuni, ki so bili na ameriškem dvoboju v pokalu fed, so mi dejali, da je bila zelo, zelo odločna, da bo za Roland Garros kar najbolje telesno nared. V Melbournu ni bila in nikakor si ne želi, da bi se ji to ponovilo v Parizu. Kadar prikaže svoj pravi tenis, je brez dvoma najboljša igralka na svetu, težava je le, da ni več tako konstantna in da se večkrat zgodi, da nima svojega dne.«

Na poti do tako želene zmage pa bo morala – najverjetneje – Williamsova tudi prek Šarapove, pri čemer je do petka ta par veljal za sanjski ženski finale, po žrebu pa je bilo jasno, da se lahko Američanka in Rusinja pomerita le v četrtfinalu. In ruska igralka bo naredila vse, da pokvari načrte ameriški tekmici, saj bo v Roland Garrosu znova skušala priti do kariernega velikega slama. Njene možnosti za ta dosežek so večje, kot so bile kdajkoli doslej, saj se je Šarapova v zadnjem letu dni precej bolj spoprijateljila s peskom in je letos osvojila Stuttgart ter Rim, edini poraz pa v Madridu doživela proti – Sereni. »Ker sem igrala odlično na zadnjih turnirjih in osvojila dva turnirja na pesku, je bilo tokrat še posebej lepo pripotovati na Roland Garros. Vsako leto, ko napoči čas za to podlago, sem telesno močnejša in v kombinaciji z večjo potrpežljivostjo je tu moj največji napredek,« izpostavlja Šarapova, ki bi lahko po koncu OP Francije spet prevzela tudi 1. mesto na svetovni lestvici.

A do tam je še dolga pot, nenazadnje se je Roland Garros v zadnjih letih pri ženskah razpletal z velikimi presenečenji (predlani je zmagala Francesca Schiavone, lani Na Li) in tudi letos je krog igralk, ki bi lahko zmagale, vendarle širok. Vsekakor je vanj treba všteti Azarenko, pa Agnieszko Radwansko, Samantho Stosur in branilko naslova, ki je tik pred zdajci vendarle spet našla ravnotežje v teniškem življenju, potem ko ji je prva azijska zmaga na turnirjih za veliki slam spodnesla tla pod nogami. S. V.