Serena naletela na sebi podobno

Ženski finale Wimbledona: kaj bo danes proti Sereni Wiliams pokazala Garbiñe Muguruza?

Objavljeno
11. julij 2015 10.36
TENNIS-WIMBLEDON/
 P. Z., šport
P. Z., šport
London – Garbiñe Muguruza je v Wimbledonu očarala mnoge ljubitelje tenisa, ki si obetajo, da bo tudi v današnjem finalu (začetek ob 15. uri) proti Sereni Williams pokazala silovito igro, s kakršno je izločila štiri višje postavljene igralke, nazadnje Agnieszko Radwansko. »Če želiš osvojiti grand slam, pač moraš premagati Sereno,« je odločna mlada Španka.

Komaj 21-letna Muguruza se je v veliki finale prebila v šele tretjem nastopu v glavnem žrebu Wimbledona. Kot 20. nosilka bo kajpak v vlogi avtsajderke proti absolutni številki 1, ki je v tem letu izgubila en sam dvoboj (Kvitova). A za razliko od Marije Šarapove in večine drugih tenisačic je igralka, ki bi lahko parirala Sereni: visoka, močna, gibčna, z močnim servisom in odločnimi izleti na mrežo. Prav Muguruza je tista, ki je lani Williamsovi zadala enega najbolj bolečih porazov v drugem kolu OP Francije (6:2, 6:2). Williamsova je takrat zbrala kar 29 nevsiljenih napak in zgolj osem winnerjev. »To je bil eden od tistih dni,« je takrat dejala Američanka, ki zdaj pravi, da ji je poraz odprl oči in jo veliko naučil, kar se je nenazadnje potrdilo na igrišču, saj je od takrat osvojila še tri velike turnirje. A proti Muguruzi ji tudi naslednjič ni bilo lahko, januarja je v Melbournu proti njej izgubila uvodni niz.

Težava Muguruze so prevelika nihanja. Proti Radwanski je imela v polfinalu vse v svojih rokah, a je kljub brejku na začetku drugega niza močno popustila in potrebovala dolgo časa, preden je spet ujela ritem. Takšnih padcev zbranosti si danes na osrednjem igrišču pač ne bo smela privoščiti. Tudi bolj potrpežljivo bo morala igrati na črti. Muguruza sicer pravi, da ji trda travnata podlaga ne ustreza najbolj, toda verjetno se niti ne zaveda, da ji je pravzaprav pisana na kožo. Serena ima sicer v karieri na travi »score« 85:12, Muguruza je pri 12:7, njen edini večji uspeh pa je polfinale s-Hertogenboscha iz leta 2013. Tedaj je bila še najstnica ... »Zdaj že lahko rečem zase, da sem teniška profesionalka. Čustveno sem trdnejša, tudi tehnično sem napredovala. Sem tudi močnejša. V dveh letih se da v tenisu izboljšati veliko stvari,« je z osebnim napredkom zadovoljna Muguruza.

Tudi Serena, ki bo lovila 28. zaporedno zmago na grand slamih, meni, da se tekmica ne bo uklonila pritisku prvega finala: »Mislim, da ji ne bo prišlo do živega. Ni takšen tip človeka. Čisto v redu ji bo.« Na vprašanje, ali bo Muguruza v prednosti, ker bo sproščena, saj nima ničesar izgubiti, je samo odmahnila z roko: »Saj lahko vendar izgubi Wimbledon. Obe imava veliko za izgubiti. In že me je premagala, dobro ve, kaj ji je storiti.«

Ko je Muguruza na OP Avstralije pred dvema letoma izgubila prvega od treh dvobojev s Sereno Williams (6:2, 6:0), je napredovala s 112. mesta na lestvici WTA na deveto. Če bo osvojila Wimbledon, bo že šesta. Pred izzivom kariere je presenetljivo mirna za mlado igralko. »Ves čas moram biti mirna. Na drugi strani je igralka, ki te ves čas opazuje in išče slabosti. Prvič sem v finalu in nimam izkušenj. Zato si ves čas pravim, ostani mirna, to te bo rešilo. Bodi dobra na igrišču in ne boj se ničesar!«

Za Sereno, petkratno zmagovalko Wimbledona, je nastop v finalu kot sprehod v parku. V teh dneh noče niti slišati o t. i. Sereninem slamu (vsi štirje veliki turnirji) ali koledarskem slamu, ki bi ga lahko kot prva po Steffi Graf (1988) zaokrožila, če bi bila najboljša tudi ob koncu poletja v New Yorku. »Osvojila sem že toliko naslovov, da ne potrebujem ničesar več. Ne potrebujem še enega Wimbledona in ne potrebujem še enega OP ZDA,« se s številkami, ki tako mikajo medije in navijače, ne ubada osvajalka 20. velikih naslovov, ki je samo s turnirskimi zmagami zaslužila prek 60 milijonov evrov, Muguruza, ki ima vpisano eno zmago na turneji WTA, manj kot dva milijona. »Vsakič, ko stopim na igrišče, naj bo to trening ali tekma, to jemljem kot zabavo, saj ne občutim več nobenega stresa. Do 18. leta je bilo zame zelo naporno, od takrat naprej pa samo še uživam,« je Serena Williams razkrila, zakaj kljub 33 letom igra s takšnim zanosom.