Serena rekordov ne izenačuje, ampak jih podira

Ameriška teniška igralka Serena Williams je slavila na sveti travi v Wimbledonu.

Objavljeno
10. julij 2016 14.56
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec

Wimbledon – Kaj še ostane velikim? Zgolj Margaret Court s 24 lovorikami za veliki slam! Vse ostale je Serena Williams že ujela. Zdaj ima kar 22 naslovov s turnirjev velike četverice in nikakor se ne namerava ustaviti. Če ne bo hujših poškodb, bo odšla v pokoj kot najboljša teniška igralka vseh časov.

Dva finalna poraza v Melbournu in Parizu sta bila preveč. Serena Williams je v Wimbledonu prekinila negativni ritem in znova slavila na sveti travi. Že sedmič. Ob tem se je Angelique Kerber maščevala za avstralski finalni poraz. Serena je slavila s 7:5 in 6:3, Nemka pa ni imela prav nobenih možnosti proti močnim začetnim udarcem, ki so leteli iz nasprotne smeri. »Vedela sem, da moram dobro servirati, toliko bolj v teh vetrovnih razmerah,« je rekla Serena Williams.

Razmerje moči med finalistkama najbolje predstavijo številke. Williamsova je zadela trinajst asov, na svoj prvi servis je dobil 88 odstotkov točk in si priigrala šest priložnosti za odvzem servisa. Na drugi strani Kerberjava ni imela niti enega asa, na prvi servis je dobila 59 odstotkov točk in imela vsega eno priložnost za break. Premalo, da bi sploh dobila en niz, kaj šele tekmo. Nemka je sicer storila le devet neizsiljenih napak (Američanka 21), a je zato Williamsova zadela 39 vinerjev (Kerberjeva le 12). »Tako igra Serena. Imela sem zgolj eno priložnost, da ji odvzamem servis. Prav nič nisem mogla storiti,« je povedala Angelieque Kerber. »Poskušal sem ostati v boju, do zadnjega se nisem predala, toda Serena je bila premočna.«

A tudi Williamsova je krvava pod kožo. Lani v New Yorku je bilo vse pripravljeno, da osvoji koledarski veliki slam in se izenači s Steffi Graf pri 22 lovorikah na turnirjih velike četverice, a ji ni uspelo. Izgubila je v polfinalu. Pritisk in pričakovanja so bila prevelika. »Njeno telo je bilo na igrišču, toda ne tudi prava Serena. Prav zato je bila premagljiva,« je bil direkten Patrick Mouratoglou, trener Serene Williams. »Nihče od nas se ni povsem zavedal, koliko časa je potrebovala, da se je pobrala po lanskem porazu v New Yorku. Naslednji porazi so bili zgolj posledica dogajanja na OP ZDA.«

Da je Serena spet nazaj, je Mouratoglou spoznal nekaj dni po njenem letošnjem porazu v finalu Roland Garrosa. »Govorila sva po telefonu in slišati je bila kot prava Serena,« je rekel. »V finalu Wimbledona smo pravo Sereno tudi videli. Ko je bila v težavah, pri 15:30, je samo naredila bum, bum, bum in dobila točko. To je Serena. In takšne Serene nisem videl osem mesecev,« je bil slikovit.

Naslednja na seznamu je Margaret Court s 24 lovorikami. »Nimam rad številke 22, niti 24. Serena rekordov ne izenačuje, ampak jih podira. Toda počasi. Iti moramo korak za korakom. Najprej mora osvojiti 23. naslov, da bomo lahko razmišljali o 24. Nikamor se nam ne mudi,« je Mouratoglou govoril z zanosom. »Veliko napačnih interpretacij smo slišali v zadnjih osmih mesecih. Da je stara, da se ne more več premikati… Nič od tega ne drži. Vse je odvisno od nje. Sama se bo odločila. Četudi rekorda ne bo podrla, je v karieri storila več kot dovolj.«

V soboto je Williamsova izboljšala svoj lanski rekord kot najstarejša zmagovalka turnirja za veliki slam v odprti dobi. Stara je 34 let. Devet od svojih 22 naslovov je dobila po dopolnjenem tridesetem letu. Margaret Court in Martina Navratilova sta denimo po tridesetem rojstnem dnevu osvojili le še tri turnirje velike četverice. »V Melbournu in Parizu sem se naučila, da ne morem dobiti vseh tekem, čeprav se borim na vso moč. Vedno dam vse od sebe, toda nikoli ne bom popolna,« je povedala Serena Williams. Morda res ne bo popolna, lahko pa bo najboljša vseh časov.

Da je imela v Londonu še širši nasmešek, pa je poskrbela s sestro Venus Williams z zmago v dvojicah. Ja, nobenega dvoma ni več – Serena Williams je nazaj. In teniško zgodovino bo lahko na novo spisala že zelo kmalu.