Serena Williams po dvournem finalu do tretje pariške krone

Američanka Serena Williams je v finalu OP Francije premagala Čehinjo Lucie Šafarovo s 6:3, 6:7 in 6:2.

Objavljeno
06. junij 2015 14.37
Posodobljeno
06. junij 2015 15.00
TENNIS-OPEN/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Pariz - Prva igralka sveta Serena Williams je v finalu Roland Garrosa po treh nizih in 121 minutah premagala Čehinjo Lucie Šafarovo (6:3, 6:7, 6:2).

33-letna Williamsova je s tem po letih 2002 in 2013 še tretjič osvojila OP Francije, to pa je že njen 20. naslov na turnirjih za veliki slam, več jih imata le Steffi Graf (22) in Margaret Court (24).

Američanki je po dveh nepopolnih nizih kazalo odlično, saj je vodila s 6:3 in 4:1, nato pa je Čehinja uprizorila povratek in si v podaljšani igri izborila tretji niz. V tem je Šafarova povedla z 2:0, a v nadaljevanju ni osvojila niti igre več in tako v svojem prvem finalu na turnirjih za veliki slam ostala brez lovorike.

»Igrala sem res dobro, Lucie pa je bila izvrstna tekmica. Bila je agresivna, zato sem bila kar malce živčna po dobljenem nizu in prvi igri v drugem nizu. Zame je ta zmaga nekaj posebnega, ker v Parizu ne igram konstantno dobro. Vesela sem, da mi je 20. zmago na turnirjih za velik uspelo doseči tukaj,« je povedala Williamsova.

Na Roland Garrosu bo jutri znan še zmagovalec v moški konkurenci, finalista sta Srb Novak Đoković in Švicar Stan Wawrinka.

PRVI NIZ

Finale je s servisno igro otvorila Serena Williams. V uvodni igri ni imela nikakršnih težav in je ob vodstvu s 40:15 zabeležila prvi as za vodstvo z 1:0. V nasledni igri je bila pri serviranju uspešna tudi Šafarova in zabeležila prvo igro na dvoboju (1:1).

Po uvodnem izenačenju je prvopostavljena Williamsova začela narekovati tempo. Najprej je dobila svojo servisno igro (2:1), nato pa v četrti igri prvič odvzela servis nasprotnici. In to na kakšen način! Pri vodstvu s 40:15 je na servis Čehinje odgovorila z močnim winnerjem, Šafarova je bila povsem nemočna.

Serena Williams je tudi v nadaljevanju delovala zelo prepričljivo. V peti igri si je prvič priigrala tri igre prednosti (4:1), nato pa le-to zadržala tudi po sedmi igri, ki jo je odločila s svojim tretjim asom (5:2).

Češka predstavnica je v osmi igri servirala za obstanek v nizu. Igro je začela dobro in povedla s 30:0, a je njena nasprotnica dobila tri zaporedne točke in si priigrala prvo žogo za zmago v nizu. Šafarova je ohranila mirne živce in izničila break priložnost, nato pa z dvema zaporednima točkama dobila igro (3:5).

Deveta igra je bila povsem na strani Williamsove, ki je povedla s 40:0 in kasneje izkoristila drugo zaključno žogo. Uvodnega niza je bilo konec po 31 minutah.

DRUGI NIZ

Prva igralka sveta je drugi niz začela z breakom. Po dveh točkah je sicer zaostajala z 0:30, nato pa dobila tri zaporedne točke in po izenačeni igri izkoristila tretjo break priložnost. Američanka je v naslednji igri podvojila svoje vodstvo, pri čemer svoji nasprotnici ni prepustila niti točke (2:0).

V naslednjih dveh igrah sta bili finalistki uspešni v svojih servisnih igrah, v peti pa je Williamsova tretjič na dvoboju odvzela servis Šafarovi in povedla s 4:1.

Williamsova je do šeste igre delovala zelo prepričljivo, nato pa je pri rezultatu 40:40 naredila dve zaporedni dvojni napaki in Šafarova se je s prvim breakom približala na 2:4.

Čehinja je po tej igri začutila svojo priložnost. Z dobrim serviranjem je znižala na 3:4, v naslednji igri pa je povedla s 40:15 in imela na voljo dve break priložnosti. Izkoristila je že prvo, natančneje, Williamsova je pri zaostanku naredila dvojno napako in izid je bil poravnan na 4:4.

Serena Williams, ki je imela po petih igrah visoko vodstvo s 4:1, je v deveti igri servirala za obstanek v nizu (4:5). To ji je tudi uspelo, dobila je tri izmed prvih štirih točk in za konec servirala osmi as (5:5).

Američanki je ta igra vlila novih moči. To je pokazala v enajsti igri, v kateri je izkoristila prvo break priložnost in bila le še igro oddaljena od naslova. A Čehinja še ni rekla zadnje in je v enajsti igri unovčila prvo break priložnost, s čimer je niz popeljala v podaljšano igro.

V tej je bila občutno boljša Čehinja, ki je povedla s 3:0 in v osmi igri izkoristila prvo zaključno žogo. Drugi niz je trajal 58 minut, o zmagovalki Roland Garrosa pa je odločal tretji niz.

TRETJI NIZ

Odločilni niz se je začel s breakom Čehinje. Ta je ob zaostanku z 0:30 dobila naslednje štiri točke in četrtič na dvoboju odvzela servis Američanki. Ta se je po drugi igri znašla v še večjih težavah, saj je Šafarova z zanesljivim serviranjem povišala na 2:0.

Serena Williams je v težkih trenutkih dokazala svoje mojstrstvo. V tretji igri je uspešno servirala in znižala na 1:2, v sledeči se je ob zaostanku z 0:30 vrnila v igro in z breakom izenačila na 2:2, svoj niz pa je podaljšala v peti igri, po kateri je brez izgubljene točke povedla s 3:2.

Dvoboj se je nato začel nagibati na stran Američanke, ki je v šesti igri že zaostajala s 30:40, a dobila nadaljni točki za vodstvo s 4:2, v sedmi pa je povišala na 5:2. Dvoboja je bilo konec v osmi igri, v kateri je Američanka unovčila drugo zaključno žogo in se razveselila svojega tretjega naslova na OP Francije.

Roland Garros, finale WTA (28,03 milijona evrov)

Serena Williams (ZDA/1) : Lucie Šafarova (Češ/13) 6:3, 6:7 (2), 6:2.