Serene ne ustavi niti zastrupitev s hrano

OP Avstralije: Marija Šarapova proti Američanki izgubila še 18. dvoboj zapored.

Objavljeno
26. januar 2016 19.30
S. V.
S. V.

Melbourne – Marija Šarapova ima od aktivnih teniških igralk največ naslovov za veliki slam (5) za Sereno (21) in Venus (7) Williams. To pomeni, da je tudi njuna velika tekmica? Pri Sereni to gotovo ne drži, v četrtfinalu OP Avstralije je Američanka zmagala še 18. zapored. Veliki obračun pa se zdaj obeta pri moških – polfinale med Novakom Đokovićem in Rogerjem Federerjem.

Odkar je Šarapova v sezoni preboja (2004) kar dvakrat premagala Williamsovo – pri čemer je bila še posebej šokantna zmaga v finalu Wimbledona –, ne najde več formule za ameriško tekmico. V 18 dvobojih je osvojila vsega tri nize, včeraj je bila branilka naslova zanesljivo boljša s 6:4, 6:1. Razlika med zdajšnjo in nekdanjo št. 1 je ogromna, zmanjšale je niso niti zdravstvene težave prve nosilke, ki se je pred nekaj dnevi zastrupila s hrano. Po počasnejšem štartu Williamsove in izenačenem prvem nizu je bilo na koncu vse po starem, najsi je bila Šarapova še tako motivirana, da vendarle prekine črni niz. Zdaj se je znašla že v skupnem zaostanku z 2:19.

»Ne vem, zakaj se dvoboji skoraj vedno končajo z mojo zmago, a nekaj v Marijini igri mi ustreza. Kako udarja žogico. Poleg tega pa je tudi dejstvo, da vsakič ko igram z njo, zvišam raven svojega tenisa. Ko se pač pomerim z eno boljših tekmic, sem tudi sama prisiljena igrati še boljše,« je o precej nevsakdanji statistiki dveh tako vrhunskih igralk razmišljala Williamsova, ki jo zdaj od 22. naslova za veliki slam, s katerim bi se izenačila z rekorderko odprte ere, Steffi Graf, ločita le še dve zmagi. Pri čemer je statistika vsekakor na njeni strani: vsakič ko je v Melbournu preskočila četrtfinale, je lovoriko nato tudi osvojila. Poleg tega pa njena naslednja tekmica še ne pozna zmage proti njej.

Agnieszka Radwanska, ki je v četrtfinalu zanesljivo premagala Carlo Suarez Navarro, je namreč izgubila vseh osem medsebojnih dvobojev, dobila je en niz … Je pa res, da je Poljakinja lani za konec sezone osvojila sklepni masters, največjo lovoriko doslej, kar ji je gotovo s pleč odstranilo nekaj bremena, v zmagovitem slogu je nadaljevala tudi letos v Shenzhenu, tako da je za njo niz 13 dobljenih dvobojev, a Serena je seveda vendarle Serena. »Ničesar ne morem izgubiti. Upam le, da bom prikazala svoj najboljši tenis, sicer se bom znašla v težavah,« se zaveda Radwanska, ki je prav zavoljo zmage v Shenzhenu in lažje poškodbe Šarapove na začetku meseca, zaradi katere Rusinja pred OP Avstralije ni odigrala nobenega dvoboja, napredovala do mesta 4. nosilke. In se s tem morebitnemu srečanju z Williamsovo že pred polfinalom izognila, Šarapova, ki je tik pred Melbournom nazadovala na 5. mesto WTA, te sreče ni imela …

Pri moških pa se jutri dopoldne po srednjeevropskem času obeta prava poslastica – polfinale med Đokovićem in Federerjem, torej petkratnim in štirikratnim zmagovalcem Melbourna. Potem ko se je Srb namučil za zmago nad Gillesom Simonom, je bila četrtfinalna zgodba proti Keiju Nišikoriju po pričakovanju nekaj povsem drugega, Japonca je ugnal brez večjih težav, tako kot Federer Tomaša Berdycha. Zdaj sledi torej veliki obračun prvega in tretjega igralca sveta, že njun 45., doslej je vsak vpisal po 22 zmag. Zadnjo, na mastersu osmerice v Londonu, Federer, za katerega je marsikdo prepričan, da ima v polfinalu proti Đokoviću več možnosti, kot bi jih imel v finalu, Švicar je tudi na igrišču prebil manj časa, je pa seveda res, da je šest let starejši. Tako kot teniški svet se dvoboja veselita tudi akterja, to je pač tisto, zaradi česar igralci trenirajo iz dneva v dan.

»Vsaka partija z Rogerjem je velik izziv. Ne glede na to, na kateri stopnji turnirja se srečava, je vedno občutek, kot da gre za finale. Napetost bo velika, veliko bo v igri in pričakujem veliko borbo,« je napovedal Đoković, ki se mora ob vsakem dvoboju s Federerjem tudi sprijazniti z dejstvom, da je velika, velika večina gledalcev na Švicarjevi strani.