Sereni in Rogerju pozornost ukradla 15-letnica

Tenis: Američanka CiCi Bellis najmlajša igralka, ki je dobila dvoboj na OP ZDA, po Ani Kurnikovi leta 1996.

Objavljeno
27. avgust 2014 15.33
Catherine Bellis, of the United States, reacts after a point against Dominika Cibulkova, of Slovakia, during the first round of the 2014 U.S. Open tennis tournament, Tuesday, Aug. 26, 2014, in New York. (AP Photo/Darron Cummings)
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

New York – Čeprav sta Roger Federer in Serena Williams doslej osvojila vsak po 17 naslovov za veliki slam ter sta drugi dan OP ZDA oba nastopila v elitnem večernem terminu, sta si morala velik del pozornosti deliti s 15-letnico! CiCi Bellis je namreč ugnala avstralsko finalistko Dominiko Cibulkovo, nazadnje pa je tako mlada igralka dobila dvoboj v New Yorku leta 1996 – Ana Kurnikova.

Vse letošnje naslove za veliki slam – ter večino v zadnjih letih – so dobili izkušeni igralci in igralke, med turnirji pa so nase opozarjali tudi mlajši, a drugi dan OP ZDA je bil po tej plati vendarle nekaj posebnega. Zablestela sta namreč dva mladoletnika, pri čemer je bilo o Borni Čoriću, ki se je v glavni žreb prebil skozi kvalifikacije in izločil Lukaša Rosola (še v soboto je osvojil Winston Salem), že kar veliko govora, da gre za veliki up hrvaškega tenisa in bodočega svetovnega zvezdnika, o Bellisovi pač ne. Američanka, ki se je rodila le pet mesecev prej, preden je Serena Williams osvojila svoj prvi naslov za veliki slam prav v New Yorku, je dobila posebno povabilo prirediteljev kot zmagovalka mladinskega državnega prvenstva (najmlajša po Lindsay Davenport leta 1991), si obetala pridobitev čudovitih izkušenj, na zmago pa niti pomislila ni. Tako kot tudi ne njena starša, ki sta se pred dvobojem nadejala le, da bo Cibulkova, za katero je sicer severnoameriška turneja za čimprejšnjo pozabo, njuni hčerki prepustila vsaj kakšno igro …

A 1208. s svetovne lestvice je trinajsto iz zaporedja WTA premagala z velikim zasukom v tretjem nizu, v katerem je že zaostajala za break, pri čemer se doslej še nikdar ni pomerila s članico najboljše stoterice. Cibulkova je sicer pričakovala, da se bo brhko dekletce zgolj branilo, vračalo žogice in tekalo z enega konca igrišča na drugega, a se je zgodilo vse prej kot to. Bellisova je presenetila z napadalno igro in na majhnem igrišču št. 6, na katerem na koncu ni bilo prostora za vse, ki so slišali, da se pripravlja senzacija in so hoteli to videti v živo, poskrbela za prvi velik šok na turnirju. »Ne, nikdar si ne bi mislila, da bom zmagala. Brez besed sem, to je izjemno, šokantno. Želela sem si le igrati, kot znam, in to mi je več kot očitno uspelo,« ni mogla verjeti CiCi – ime si je sestavila iz Catherine in Cartan –, za katero niti ni bilo tako nenavadno vprašanje na novinarski konferenci o njenih konjičkih: je to morda branje knjig ali gledanje risank …

Bellisova, ki se je pred petimi leti med tenisom in nogometom odločila za manjšo žogico, kot amaterka (šola se sicer doma) ne bo mogla unovčiti čeka za dobrih 60.000 $, kolikor prinaša uvrstitev v 2. kolo, kaj hitro pa bo morala tudi pozabiti na nepričakovani uspeh, saj jo že danes čaka nov dvoboj, in sicer s Kazahstanko Zarino Dijas. »Na novo se je treba osredotočiti in se ne preveč veseliti te zmage, pač se vrniti na delo,« ji je svetovala tudi Mary Joe Fernandez, pred Bellisovo najmlajša Američanka z dobljenim dvobojem na OP ZDA (1986).


Danes se bo za 3. kolo borila tudi Polona Hercog, katere tekmica bo stara znanka, 17. nosilka Jekaterina Makarova. To bo že peti medsebojni dvoboj Slovenke in Rusinje v zadnjih dveh sezonah, pri čemer je bila doslej Makarova uspešnejša trikrat, tudi v lanskem 1. kolu OP ZDA. »Proti Makarovi bom morala zaigrati še na viši ravni kot proti Svitolini. Če mi bo to uspelo, bo imela z mano velike težave,« je po presenetljivi zmagi nad Elino Svitolino napovedala Hercogova. S. V.