Sereni ne gre več niti na domačem dvorišču

Na teniškem turnirju v Miamiju si presenetljivi rezultati sledijo tako pri moških kot pri ženskah.

Objavljeno
29. marec 2016 19.32
Saša Verčič
Saša Verčič

Miami – Eden najmočnejših teniških turnirjev, v Miamiju, ki hkrati gosti tako moško kot žensko konkurenco, se razpleta nepričakovano kot le malokateri takšne ravni. Začelo se je z nenavadno velikim osipom nosilcev že v uvodnih kolih pri moških, osmina finala je prinesla tudi veliko presenečenje pri ženskah, saj je izpadla Serena Williams, najuspešnejša igralka turnirja.

Potem ko je Roger Federer tik pred zdajci odpovedal nastop zaradi trebušne viroze, se je Rafael Nadal v 2. kolu vdal zaradi slabega počutja, Stana Wawrinko je – prav tako v 2. kolu – ugnal Andrej Kuznjecov, v tretjem je Davida Ferrerja izločil Lucas Pouille, Jo-Wilfrieda Tsongaja Roberto Bautista Agut in drugega nosilca Andyja Murraya Grigor Dimitrov, ki je končno spet dosegel res odmevno zmago. Med šestnajsterico so se tako prebili kar štirje nepostavljeni igralci, za največje presenečenje pa je vendarle poskrbela Svetlana Kuznjecova, saj je s 6:7, 6:1, 6:2 premagala Williamsovo. Pri tem se je v veliki meri ugnala tudi Američanka sama, saj je v drugem in tretjem nizu delovala povsem nezainteresirano, njeni udarci so bili večinoma na vse ali nič, ali je poslala prek mreže neubranljivo žogico ali pa je storila neizsiljeno napako. Kar šestkrat je izgubila igro na svoj servis in ob tem naredila devet dvojnih napak, Kuznjecova je bila ob svoji prvi zmagi nad Sereno po letu 2009 pogosto le statistka.

»Telesno se sicer počutim v redu, je pa bilo gibanje moja šibka točka. Naredila sem vse, kar je bilo v moji moči, a ne morem dobiti vsakega dvoboja. Številne tekmice proti meni odigrajo partije življenja. Vsak dan moram biti 300-odstotna,« je ocenjevala Williamsova, ki pa seveda še zdaleč ni bila niti blizu svojim 100 odstotkom. Tako kot tudi že ni bila v prvih dveh dvobojih, ko je v 2. kolu – za uvod je bila prosta – šele v treh nizih ugnala Christino McHale, v tretjem pa je imela kar precej dela tudi z Zarino Dijas.

Američanka je tako v Miamiju šele drugič v 16 nastopih izpadla pred četrtfinalom, edinkrat doslej se ji je to pripetilo v nekem povsem drugem času, leta 2000, ko jo je v osmini finala izločila Jennifer Capriati. Prav tako se je na njenem domačem turnirju (živi namreč na Floridi) končal njen niz 20 zaporednih dobljenih dvobojev, saj je bila zadnja tri leta nepremagljiva, skupno pa je v Key Biscaynu zmagala celo osemkrat, kar je absolutni rekord, saj je pri moških najuspešnejši Andre Agassi s šestimi lovorikami. Turnir na domačem dvorišču je tako še podaljšal za Williamsovo, ki sicer še vedno ostaja trdno zasidrana na 1. mestu svetovne lestvice, kar skrb zbujajoče dolgo obdobje brez osvojenega naslova. Jubilejno 70. turnirsko zmago – vmes pa tudi 22. za veliki slam – lovi že vse od avgusta, saj je nazadnje slavila v Cincinnatiju. Glede na to, da po OP ZDA ni igrala, je njena suša dolga le štiri turnirje, a je najdaljša po Cincinnatiju 2012 (pet turnirjev). Resda je odtlej igrala v dveh finalih (OP Avstralije, Indian Wells) in enem polfinalu (OP ZDA), a za igralko takšne ravni pač štejejo le lovorike. In brez ene same v sezoni se podaja na pesek prvič po letu 2012, ko je na oranžni podlagi nato doživela pravi šok – na Roland Garrosu je proti Virginie Razzano prvič in zadnjič doslej izgubila dvoboj 1. kola na turnirjih za veliki slam.