Škodo bi Šarapova lahko štela v več deset milijonih dolarjev

Teniško zvezdnico Marijo Šarapovo po dopinškem prekršku vsaj začasno že zapustili trije sponzorji.

Objavljeno
08. marec 2016 22.34
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana – Teniška sezona se je začela z razkritjem o močno razširjenem prirejanju rezultatov na vseh ravneh, ena najbolj priljubljenih in razširjenih panog po svetu je zdaj doživela nov hud udarec. Dopinški prekršek Marije Šarapove pa že ima milijonske posledice, saj so jo zelo na hitro (vsaj začasno) zapustili trije sponzorji.

Ponedeljkova novinarska konferenca, ki jo je Šarapova sklicala v Los Angelesu, je bil nov velik šok in udarec za tenis. Gre namreč za enega najbolj prepoznavnih športnih obrazov na svetu, vse odkar je kot 17-letno dekle na osrednjem wimbledonskem igrišču v finalu ugnala Sereno Williams. Ko je takoj po zaključni točki vzela v roke mobilni telefon, da je veselo novico sporočila svoji mami, je »padla« prva večja sponzorska pogodba, zanimanje pokroviteljev je imelo učinek snežne kepe. Visokorasla, plavolasa Rusinja, ki je še najboljša na svetu (21 tednov) v eni najbolj priljubljenih panog, je pač pravi magnet. Da so njene sponzorske pogodbe za nekajkrat presegale turnirske nagrade, ni čudilo, podjetna žilica pa jo je pripeljala tudi do lastne linije sladkih proizvodov pod imenom Sugarpova.

Ko je nekdanja zmagovalka petih turnirjev za veliki slam (na Roland Garrosu dvakrat, na ostalih treh po enkrat) zadnje mesece zaradi poškodb igrala zelo malo, so se začela pojavljati ugibanja, da se bo športno upokojila. A sledilo je veliko večje presenečenje, ko je razkrila, da je padla na dopinškem testu na OP Avstralije, in to po porazu proti največji tekmici Sereni Williams. Teniški svet še včeraj ni skrival šoka in nejevere, hkrati ji je priznaval pogum, da je prevzela polno odgovornost in da je prva stopila pred mikrofone. Veliko športnikov si želi takšne prekrške čim dlje prikrivati, a tudi tu je ta čas sedma igralka sveta želela imeti nadzor in je novico v svet poslala sama. S tem je gotovo pridobila nekaj pozitivnih točk, kakor tudi ob dejstvu, da je meldonium, ki poveča vzdržljivost in omogoča hitrejšo regeneracijo, jemala zadnjih deset let, prepovedan pa je od 1. januarja 2016. A tako uveljavljeni športnici, s takšno ekipo strokovnjakov okoli sebe, za nameček še tako natančni, da – kot je razkril njen agent Max Eisenbud – v nočnih klubih zavoljo paparacev s stekleničk vode odstranjuje nalepke, če s proizvajalcem nima podpisane pogodbe, se kaj takšnega preprosto ne bi smelo primeriti. Za nameček so pri svetovni protidopinški agenciji WADA lani opozarjali, da bi lahko meldonium pristal na seznamu prepovedanih substanc, je pa res, da teh opozoril in novih pravil ni prezrla zgolj Šarapova, saj je v zadnjih dneh neverjetno veliko dopinških prekrškov s to snovjo.

Potem ko so doslej v tenisu na dopingu padali manj uveljavljeni igralci, denimo Marin Čilić (preden je osvojil OP ZDA), Viktor Troicki, Guillermo Coria, Richard Gasquet, Martina Hingis pa, ko je že prvič končala kariero, je Rusinja prvo zares veliko ime na seznamu grešnikov. In to jo bo očitno stalo zelo veliko. Doslej najbolj zaželeni obraz med športnicami pri sponzorjih – po zaslužkih je bila lani na Forbesovi lestvici športnikov na 26. mestu, med športnicami pa že enajsto leto zapored prva, pri čemer večji del zasluži s pogodbami – ni več tako zelo zaželen, trije so ji kaj hitro obrnili hrbet. Za vsaj začasno prekinitev sodelovanja so se odločili pri opremljevalcu Nike, s katerim je leta 2010 sklenila osemletno pogodbo, vredno 70 milijonov $, in pri Porscheju, medtem ko se pri TAG Heuerju nočejo več pogovarjati o podaljšanju pogodbe, ki se je sicer iztekla 31. decembra 2015. Če bodo podoben korak storili še drugi (Head, Avon, Evian), bi škodo lahko štela v več deset milijonih $, saj jih več kot 20 na sezono dobi prav od sponzorjev, doslej jih je v karieri iz tega naslova že več kot 200.

Seveda pa bo veliko odvisno tudi od kazni, ki jo bo doletela (Nike je ne nazadnje obnovil pogodbo z dvakratnim dopinškim grešnikom Justinom Gatlinom), pri čemer ni pričakovati, da bo zelo stroga. Prvi mož ruskega tenisa Šamil Tarpiščev celo meni, da bo lahko zaigrala na OI, več pa bo znano v soboto, ko bo mednarodna zveza ITF sporočila svojo odločitev.