Škot je že visel nad globokim pariškim prepadom

V nadaljevanju 1. kola OP Francije češki veteran Štepanek namučil Murraya. Hitro slovo zmagovalke Melbourna.

Objavljeno
25. maj 2016 01.47
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Pariz – Mar bomo ostali tudi brez drugega med veliko četverico zadnjega desetletja? Tako so se spraševali teniški zanesenjaki na tribunah pariškega prizorišča za veliki slam, potem ko Rogerja Federerja tukaj ni, Andy Murray, zdaj št. 2. svetovnega tenisa, pa je že za uvod visel nad prepadom proti češkemu veteranu Radeku Štepaneku. A Škot je le preživel.

Toda 37-letnik, doma iz Karvine na severovzhodu češke dežele, se očitno še ne da. Da je tokrat prišel do uvodnega dvoboja z Murrayem, je moral skozi kvalifikacijsko sito, nato pa je vodilnega teniškega igralca z Otoka namučil nad vsemi pričakovanji navzočih v Parizu. Vodil je v nizih že z 2:0 (6:3, 6:3), dvoboj se je zavlekel, tretji niz je pripadel Britancu, četrtega je prekinila tema, tako da sta ponedeljkovo predstavo akterja sklenila šele včeraj. Takrat pa je favorit vendarle potrdil svojo vlogo, četudi se je Čeh boril z zadnjimi atomi moči. Niz odločitve je škotski igralec dobil s 7:5. »Dobro, res je noč prinesla počitek, vseeno pa občudujem Radekovo energijo. Sebe si ne predstavljam, da bi se v teh letih še boril na Roland Garrosu,« je osem let starejšega tekmeca pohvalil Murray, ki je sicer tudi letos prišel v Pariz zelo motiviran – le na tem turnirju med štirimi za veliki slam se še nikdar ni uvrstil v finale.

In Štepanek? Pripada zavidljivemu številu izkušenih igralcev, kar 51 jih je letos na Roland Garrosu, ki so starejši od 30 let, za energijo si je s tribun zaslužil tako glasen aplavz kot zmagovalec. »Vedno mi je v veselje igrati pred takšnim občinstvom. In ko vidiš, da so gledalci uživali v tenisu, si lahko prav ponosen,« je dejal neuničljivi Čeh, Murraya pa označil za enega glavnih kandidatov za zmago v Parizu: »Toda ta turnir je najtežji med vsemi štirimi za veliki slam v sezoni.«

V tej napovedi je omenil tudi Novaka Đokovića, št. 1 svetovne teniške lestvice, in devetkratnega pariškega zmagovalca Rafaela Nadala, oba sta včeraj prav gladko opravila svoji nalogi, tako da zdaj v miru čakata nadaljevanje turnirja.

Ta pa je prinesel novo razočaranje za privržence dveh nemških igralk. Najprej je po ponedeljkovem polomu (2:6, 2:6) s Paragvajko Veroniko Cepede Royg neutolažljivo jokala Sabine Lisicki, za Nemce je še hujši šok sledil včeraj – od turnirja se je poslovila tretja nosilka Angelique Kerber. Pred štirimi meseci se je veselila lovorike na odprtem prvenstvu Avstralije v Melbournu, zdaj je njena igra le bleda senca tiste šampionske. Ugnala jo je Nizozemka Kiki Bertens, 58. s svetovne lestvice. Zaradi poškodbe pa je v tretjem nizu pri izidu 0:4 dvoboj s Karin Knapp, Južno Tirolko iz Brunica, predala peta nosilka Belorusinja Viktorija Azarenka.