Slabi slovenski obeti za pariški pesek

Od moške teniške četverice brez večjih težav pred Roland Garrosom le Blaž Rola.

Objavljeno
05. maj 2014 21.09
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Manj kot tri tedne je še do začetka najpomembnejšega teniškega turnirja na peščeni podlagi, na kateri so slovenski igralci odrasli in ki večini najbolj ustreza. A pri moških, ki so bili zadnja leta vlečni konji našega tenisa, ta čas za Roland Garros kaže zelo slabo. Nihče ni uvrščen neposredno v glavni žreb, težave s poškodbami pa se vrstijo.

Ta čas je brez dvoma lahko najbolj zadovoljen Blaž Rola, ki je včeraj na lestvici ATP prebil mejo najboljše stoterice, zagotovil si je tudi že nastop v glavnem wimbledonskem žrebu, za Roland Garros pa je bil vendarle nekoliko prepozen, tako da tudi njega v Parizu čakajo kvalifikacije. Ptujčan je bil sicer ta teden prijavljen na challengerju v francoskem Aix en Provence, a je nastop odpovedal zaradi bolečin v rami. »Nič hujšega ni, v bistvu le manjša utrujenost, ne želim pa izzivati usode, da res ne bi prišlo do kakšne poškodbe pred najpomembnejšimi postajami. Verjetno tudi načrt turnirjev ni bil sestavljen najbolje oziroma sem dosegal dobre rezultate in tako odigral veliko dvobojev, zato potrebujem malce počitka,« pojasnjuje 23-letnik, ki je po Davisovem pokalu na prvem turnirju (pričakovano) slabo nastopil, saj je odletel nazaj v Brazilijo, nato pa vpisal finale in polfinale. Počitek seveda ne bo dolg, če bo šlo vse po sreči in bo dovolj odpovedi, bo že konec tedna poskusil v kvalifikacijah turnirja iz serije masters v Rimu.

Rola bo imel od Slovencev na Roland Garrosu vsekakor najlepše možnosti za uspešen nastop v kvalifikacijah, ki so vedno zelo nepredvidljive, saj ima preostala trojica – Aljaž Bedene, Blaž Kavčič, Grega Žemlja – obilico težav. Bedene je letos sicer dosegel dva zelo dobra rezultata, četrtfinale Chennaija in 3. kolo mastersa v Miamiju, a ta čas ne igra zaradi poškodbe zapestja, že pred dvema tednoma je Roland Garros postavil pod vprašaj. V Parizu naj bi skoraj gotovo poskusila Kavčič in Žemlja, kaj se lahko od njiju pričakuje, pa je že druga zgodba. Slednji se je pred dvema tednoma po res dolgi odsotnosti vrnil na turnejo, a zdržal le dva turnirja, naslednja dva je odpovedal … »Telesno oziroma zdravstveno stanje je bilo slabo in nič ni kazalo, da bi se izboljšalo, zato sva se vrnila domov. V An-Ningu se je sicer uvrstil v četrtfinale, a razmere so bile zavoljo visoke nadmorske višine specifične, točke so bile zelo kratke, sicer ne verjamem, da bi prišel tako daleč,« je pojasnil trener Žiga Janškovec, ki se bo z Žemljo zdaj dva tedna pripravljal doma, potem pa bosta poskusila srečo v Parizu.

Ta teden naj bi prvič po sredini februarja na turnirju spet zaigral tudi Blaž Kavčič, a je vrnitev še malce zamaknil, saj pripravljenost ni na želeni ravni. Igranje v Davisovem pokalu je pustilo posledice na operirani nogi, za nameček ga je v posteljo položila gripa, tako da je stanje vse prej kot rožnato. »Forma ni dobra, je pa čas, da grem spet na turnejo, da spet tekmujem. Sem pa po operaciji počasnejši, ker ne čutim dveh prstov, sem tudi bolj neroden, tako da se večkrat zapletem, padem. Težko bi zdaj pričakoval dobre rezultate,« je realen Kavčič, ki bo pred Roland Garrosom tako nastopil le na challengerju v Heilbronnu prihodnji teden, že zdaj pa se je odločil, da v Wimbledonu ne bo poskušal v kvalifikacijah.