Slovaška »ubijalka« velikih

Pariška zmagovalka Garbine Muguruza je izpadla v 2. kolu Wimbledona.

Objavljeno
01. julij 2016 04.01
TENNIS-WIMBLEDON/
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
London – Garbiñe Muguruza (pričakovano) ni zdržala. Zmagovalka Roland Garrosa je sledila zgledu številnih igralk po osvojitvi prvega turnirja za veliki slam in se na naslednjem poslovila zelo zgodaj. V 2. kolu Wimbledona je drugo igralko sveta z igrišča odpihnila Jana Čepelova, ki na lestvici WTA zaseda 124. mesto, v glavni žreb se je prebila iz kvalifikacij.

»Vedela sem, da bo to zame zelo težaven turnir,« je po porazu priznala Muguruza, ki je sicer že lani imela podobno izkušnjo, ko jo je izstrelil prav Wimbledon, saj se je nepričakovano prebila v finale. Sledilo je težavno obdobje, v katerem je zamenjala tudi trenerja, po zmagi na Roland Garrosu, kjer je v finalu šokirala Sereno Williams, pa ocenila, da je tokrat bolj nared. A je ni odnesla prav veliko bolje kot Angelique Kerber, ki se je na OP Avstralije veselila premiernega velikega naslova, nato pa na OP Francije izpadla v 1. kolu, pri čemer je seveda med Roland Garrosom in Wimbledonom veliko manj časa, zgolj tri tedne.

»Po Roland Garrosu sem se na turnirju na Mallorci prehitro vrnila na igrišča, v prihodnje bom morala nameniti počitku več časa. Ni bilo tiste prave energije, utrujena sem,« je zmajevala z glavo Španka, ki je zdaj kot zmagovalka velikega slama toliko večja tarča tekmic. »To je pač del tega, če si na najvišji ravni, a tega seveda ne bi spreminjala. Vem, da so tekmice dodatno motivirane, ob tem pa še povsem sproščene, saj nimajo česa izgubiti. A to mi je všeč,« je dodala Muguruza, ki tako ostaja pri le enem finalu v sezoni, pariškem …

Četudi je Jana Čepelova zgolj 124. na svetu in je doslej le enkrat igrala v 3. kolu turnirja za veliki slam (Wimbledon 2012), pa vendarle ni takšna neznanka. »Ubijalka« velikank, bi ji lahko rekli, potem ko je od zadnjih štirih dvobojev proti igralkam najboljše peterice dobila – tri. Leta 2014 je v Charlestonu ugnala Sereno Williams, lani na istem igrišču (št. 1) kot včeraj Muguruzo Simono Halep. »Rada igram na največjih igriščih, zdaj sem se sploh dobro počutila zavoljo spominov na lansko leto, verjela sem vase. Sicer sem še vseeno presenečena, da sem zmagala, a na igrišče sem stopila z mislijo na zmago,« je ocenila Slovakinja ter priznala, da so največja imena zanjo poseben izziv. »Seveda je povsem drugačen občutek, rada igram proti zvezdnicam, proti šampionkam, moje predstave proti njim so načeloma vedno zelo dobre,« je dodala nič kaj evforična Čepelova, ki se bo v naslednjem dvoboju pomerila z Lucie Šafarovo.

Glede na majhno število odigranih dvobojev v prvih štirih dneh je bilo to seveda največje presenečenje na turnirju doslej. A Čepelova ni edina igralka v 3. kolu, ki na lestvici ni uvrščena med najboljših sto, saj sta 2. kolo preskočili tudi Katerina Siniakova (114.), ki je izločila 30. nosilko Caroline Garcia, in kvalifikantka Julia Boserup (219.), ki se ji je sedmopostavljena Belinda Bencic vdala zaradi poškodbe zapestja. Pri moških je 16. nosilca, lanskega četrtfinalista Gillesa Simona, ugnal predlanski polfinalist Grigor Dimitrov, poslovil pa se je tudi Dominic Thiem, up iz naše severne soseščine, 8. igralec lestvice ATP. Zanj je bil usoden Čeh Jiřy Vesely.