Slovenca v Melbournu hitro pospravila kovčke

V kvalifikacijah uvodnega teniškega velikega slama sezone sta Grega Žemlja in Blaž Rola padla že na prvi oviri.

Objavljeno
13. januar 2016 08.27
J. P.
J. P.

Melbourne - Tradicionalni prvi turnir teniške velike četverice v novem koledarskem letu, odprto prvenstvo Avstralije v Melbournu, se je začel slabo za slovensko zastopstvo, saj sta oba predstavnika v moški konkurenci izpadla že v uvodnem kolu kvalifikacij, za oba sta bila usodna rosno mlada tekmeca.

Levoroki Blaž Rola, 143. igralec s svetovne jakostne lestvice ATP, sicer pa 27. nosilec kvalifikacij, je moral namreč premoč priznati 38 mest slabše uvrščenemu 20-letnemu Italijanu Matteu Donatiju, ki je bil po uri in 25 minutah uspešnejši z 2:6, 6:1 in 6:4, pri čemer je dominiral sploh v drugem nizu, ko je Ptujčanu dovolil le eno osvojeno igro na lastni servis. V zadnjem delu je bila odločilna deveta igra, v kateri je Rola, ki je serviral, že vodil s 30:0, a prednost izpustil iz rok. Donati je zmogel kar enajst asov in si ob tem ni privoščil niti ene dvojne napake.

Še slabši odpor je nudil Grega Žemlja, 172. »lopar« sveta, komaj 19-letnemu Rusu Karenu Hačanovu, ki je sicer na svetovni razpredelnici rangiran 17 mest višje, tokrat pa se je po zgolj 73 minutah igre veselil zmage s 6:4 in 7:5. Rus se je do zmage dokopal kljub večjemu številu neizsiljenih lastnih napak, tehtnico pa je na njegovo stran nagnilo dejstvo, da ni tekmecu niti enkrat dopustil priložnosti za brejk. Sam je od štirih izkoristil dve, po eno v vsakem nizu, pred tem je obakrat vodil Žemlja.

Izpadla še Srebotnikova

Potem ko je že v osmini finala ženskega turnirja z nagradnim skladom 753.000 ameriških dolarjev v Sydneyju v konkurenci dvojic izpadla Andreja Klepač, je šla v četrtfinalu po njenih stopinjah še Katarina Srebotnik. V navezi z Madžarko Timeo Babos, s katero sta bili četrti nosilki turnirja, je morala namreč priznati premoč nepostavljenima Romunki Raluci Olaru in Kazahstanki Jaroslavi Švedovi, ki sta bili po zgolj 62 minutah neizenačene igre boljši s 6:3 in 6:2. Zmagovalki sta primazali štiri ase, medtem ko nista poraženki niti enega, sta si pa privoščili tri dvojne napake. Od petih priložnosti za odvzem začetnega udarca tekmic sta izkoristili eno samo, medtem ko sta jih Olarujeva in Švedova unovčili pet od devetih.

OP AVSTRALIJE V MELBOURNU, KVALIFIKACIJE

Moški, 1. kolo

Grega Žemlja (Slo) : Karen Hačanov (Rus) 4:6, 5:7
Blaž Rola (Slo, 27) : Matteo Donati (Ita) 6:2, 1:6, 4:6