Slovenijo čaka zelo težko delo v boju za obstanek

Romunija že po treh dvobojih rešila vse dvome o zmagovalcih.

Objavljeno
06. marec 2016 22.35
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana – So Sloveniji po slabih šestih letih šteti dnevi (oziroma meseci) v I. evro-afriški skupini Davisovega pokala? Po predstavi pod pričakovanji proti Romuniji, ko je bilo v Aradu vsega konec že po treh dvobojih, se zdi to zelo verjetno, našo reprezentanco namreč čaka težaven boj za obstanek na tej ravni tekmovanja.

Z dobršno mero optimizma so se slovenski igralci in vodstvo lotili dvoboja z Romunijo, ki se je zdel po uvrstitvah na svetovni lestvici in slabih rezultatih akterjev v zadnjem času povsem odprt. A namesto da bi bila tekma izenačena vse do zadnje partije, je bilo vsega konec že v soboto, ko sta se Grega Žemlja in Blaž Rola sicer zelo dostojno upirala Horii Tecauu in Florinu Mergei, ki sodita med najboljše igralce dvojic na svetu, vendar pa sta Slovenca tako ali tako vse možnosti zapravila že v petek. Ko je Rola vse – tudi samega sebe – razočaral s predstavo proti Mariusu Copilu, Žemlja pa vodstva z 2:0 v nizih in zaključne točke v četrtem nizu (resda na servis Adriana Ungurja) ni znal spremeniti v skupno izenačenje. Na konec sanj o takojšnjem obstanku v I. evro-afriški skupini in julijskem dvoboju s Španijo že po treh dvobojih pa slovenski kapetan Blaž Trupej – ki je ob četrtkovem žrebu ugotavljal, da je kakovost na slovenski strani – ne gleda kot na najhujši spodrsljaj naše ekipe v zadnjem obdobju.

»Normalno je, da se vsake tekme lotiš z mislijo na zmago, ne štartaš na poraz. Bolje je biti pozitivno naravnan, kot da se že na začetku sprijazniš s podrejenim položajem. Ali je ta rezultat neuspeh, o tem pa bi se dalo razpravljati. V dvojicah je bila kakovost vsekakor na romunski strani, glede dvobojev posameznikov pa je treba vedeti, da je Copil večino svojih najboljših rezultatov dosegel v dvorani, medtem ko jih je Rola na pesku, za nameček je Blaž na treningu res kazal veliko, veliko več. A trening je seveda nekaj povsem drugega kot tekma. Žemlja pa je dva niza sicer odigral kot igralec svetovne trideseterice, a poznajo se mu vse težave, da od zadnjega Davisovega pokala ni veliko igral,« je črto pod konec tedna v Romuniji potegnil Trupej. Dodatek je tu vendarle potreben: Žemlja je v zadnjih štirih mesecih odigral sedem dvobojev in dva dobil, Ungur tri in vse izgubil …

Slovenijo čaka zdaj težka pot obstanka v I. evro-afriški skupini, saj je bila v zgornji polovici žreba Romunija najslabša reprezentanca, z najvišje uvrščenim igralcem v svetovnem zaporedju (Ungurjem) na 193. mestu. Možne tekmice v nadaljevanju sezone so namreč Španija (če bi ta izgubila proti Romuniji) v 1. kolu boja za obstanek, ki lahko tudi odpade (če Španci premagajo Romune), ter Portugalska ali Ukrajina v 2. kolu. »Če sta Španija in Rusija izpadli iz svetovne skupine, potem se lahko korak nazaj pripeti tudi nam. Seveda bomo naredili vse, da se obdržimo na tej ravni, se bo pa vsekakor težko obdržati. Če bi se to zgodilo, ko smo imeli dva igralca med stoterico, bi bil seveda to neuspeh, a odkar smo v tej skupini, slovenski moški tenis tako nizko, kot je zdaj, še ni bil. Najboljši igralci so najslabše uvrščeni po letu 2009. Svet se ne bo podrl, če ne bomo obstali, sicer pa se lahko do naslednjih dvobojev še veliko spremeni,« upa Trupej.

Davisov pokal, prvo kolo prve evro-afriške skupine

Romunija : Slovenija 4:1

Marius Copil - Blaž Rola 7:5, 6:3, 7:6 (5)

Adrian Ungur - Grega Žemlja 4:6, 4:6, 6:3, 7:6 (3), 6:4

Florian Mergea/Horia Tecau - Blaž Rola/Grega Žemlja 6:3, 7:6 (5), 7:6 (3)

Adrian Ungur - Blaž Rola 3:6, 4:6

Marius Copil - Tomislav Ternar 6:3, 6:3