Slovenke za obstanek z Latvijo

Zasedba Tine Pisnik stopnjuje nastope na turnirju I. evro-afriške skupine teniškega pokala Fed.

Objavljeno
09. februar 2014 02.20
Dalila Jakupovic of Slovenia reacts after losing a point against Poojashree Venkatesha of India during the final match of the International Tennis Federation Women's Open tennis tournament in Bangalore, India, Saturday, Sept. 12, 2009. Venkatesha won
S. V., šport
S. V., šport
Budimpešta – Slovenska ženska teniška reprezentanca je na turnirju I. evro-afriške skupine pokala fed izgubila tudi tretjo tekmo – z 1:2 proti Izraelu – in zasedla zadnje mesto v predtekmovalni skupini C. A upanje na obstanek na tej ravni še obstaja, dovolj bi bila današnja zmaga nad zadnjeuvrščeno ekipo skupine B Latvijo.

Izbranke kapetanke Tine Pisnik sicer stopnjujejo nastope v Budimpešti, saj so se po gladkem porazu proti Avstriji v uvodni partiji nato veliko bolje upirale Ukrajini, proti Izraelu pa dobile tudi en dvoboj. Za prvo posamično slovensko zmago na turnirju je poskrbela Dalila Jakupovič, ki je na »prvi deski« zamenjala Nastjo Kolar, saj ima ta težave z ramo. Potem ko je bila debitantka v reprezentanci že v četrtek proti Nadiji Kičenok na pragu presenečenja, ko je vodila z nizom in 4:1 v drugem, a ni zdržala do konca, je tokrat Slovenijo nepričakovano popeljala v vodstvo, za to pa s 6:3, 2:6, 6:2 ugnala Julio Gluško, na svetovni lestvici skorajda 200 mest višje uvrščeno tekmico (276:90).

»Dalila me je presenetila že na prejšnji tekmi, je prava delavka, borka. Proti Ukrajini jo je visoko vodstvo zmedlo, tokrat pa je znala odigrati do konca. Res lepo stopnjuje nastope,« je Pisnikova ocenila prvo slovensko zmago na turnirju, ki pa ni bila dovolj tudi za končno, saj Maša Zec Peškirič nato ni bila kos Šahar Peer in je ekspresno izgubila z 1:6, 2:6, v odločilnem dvoboju dvojic pa je bila naveza Gluško-Peer boljša od Andreje Klepač in Jakupovičeve s 6:4, 7:5.

Danes torej Slovenke čaka odločilni dvoboj, kakšna bo postava, pa še ni znano. Kolarjeva je včeraj počivala tudi zato, da bi bila lahko danes nared, saj je naporna partija z Ukrajino terjala davek, pri čemer je imela naša najboljša igralka na Madžarskem že prej manjše težave z vnetjem. Če bo Kolarjeva nared, bo seveda stopila na igrišče, zagotovo bo zaigrala Jakupovičeva, prav tako kot Klepačeva med dvojicami, katera bo njena soigralka, pa prav tako še ni jasno. A če bo šlo po slovenskih željah, ta partija tako ali tako ne bo odločala o ničemer več, prvič v Budimpešti bodo namreč naše igralke favoritinje.

»Da, na papirju smo celo favoriti, kar seveda ni zagotovilo za zmago, a drugo za nas niti ne šteje. Smo optimisti,« pravi Pisnikova pred zadnjim dvobojem, ki se bo začel ob 16. uri (oziroma ne prej). Latvija je v Budimpešto pripotovala z le tremi igralkami, od tega kar dvema šestnajstletnicama: Jeleno Ostapenko, ki je 705. na WTA, in Darta-Elizabeto Emulino (brez uvrstitve na lestvici), medtem ko je najboljša Diana Marcinkevica, 216. na svetu.