Sock s 24. mesta ujel vlak za osmerico

Tenis: Američan Jack Sock je s presenetljivo zmago v Parizu dopolnil osmerico za London.

Objavljeno
05. november 2017 23.17
Saša Verčič
Saša Verčič
Pariz – Juan Martin del Potro bi gotovo dal dodaten čar močno osiromašenemu sklepnemu turnirju osmerice, a je na teniškem turnirju iz serije masters v Parizu ostal za niz prekratek, ko je v četrtfinalu izgubil z 1:2. Zadnje mesto v Londonu je na koncu nepričakovano zapolnil Jack Sock, presenetljivi zmagovalec Pariza, kjer je v finalu ugnal srbskega kvalifikanta Filipa Krajinovića.

Turnir v pariški dvorani Bercy je v preteklosti dal že veliko presenetljivih zmagovalcev, tudi zavoljo tega, ker je imel zelo neugoden termin, tik pred sklepnim mastersom, zato so se najboljši že osredotočali na zadnje dejanje sezone. Tako so do edine lovorike iz serije masters prav v Parizu prišli Greg Rusedski, Sebastien Grosjean, Tim Henman, Tomaš Berdych, Robin Söderling in David Ferrer. Tokrat položaj ni bil nenavaden zaradi termina – zadnja leta je do mastersa osmerice slab teden dni –, ampak zaradi splošnega stanja v moškem tenisu. Medtem ko so Andy Murray, Novak Đoković, Stan Wawrinka in še nekateri že dalj časa odsotni zaradi poškodb, je Roger Federer nastop odpovedal iz previdnosti, da ne bi ogrozil Londona, pred četrtfinalnim dvobojem se je zaradi težav s kolenom vdal še Nadal. Posebej od petka je bilo torej aktualno vprašanje, kdo bo nastalo situacijo najbolje izkoristil, na koncu je bil junak Jack Sock, ob njem so sila nenavadno polfinalno druščino sestavljali še Krajinović, John Isner in Julien Benneteau.

Američan je doslej osvojil le tri manjše lovorike (serija 250), še nikdar ni igral niti v finalu turnirja iz serije 500, kaj šele mastersa, v svojem uvodnem pariškem dvoboju (2. kolo) pa je proti Kylu Edmundu v odločilnem nizu zaostajal že z 1:5. Šele v sredo je tudi izvedel, da je še vedno v igri za London, vendar so mu morali iti za to na roko številni razpleti – v tej »dirki« je bil komajda na 24. mestu –, na koncu se je vse razpletlo po njegovih željah, vključno z včerajšnjo finalno zmago (5:7, 6:4, 6:1), s katero je z mastersa izrinil Pabla Carreña Busto. »Neverjeten teden. Težko bi vse skupaj opisal, kar se mi je dogajalo, je pa seveda to zame izjemen dosežek,« se je smejalo 25-letniku, ki mu v zadnjih mesecih nikakor ni šlo, kot si je želel, saj je dobil le štiri od zadnjih 12 dvobojev, od danes pa je novi član najboljše deseterice. Tudi finalni poraženec je bil lahko slabe volje le kratek čas, saj je turnir začel v kvalifikacijah, potem ko je bil še maja 294. na svetu, pa je danes že 33.

Sock je tako le prekinil popolno vladavino evropskih igralcev na največjih turnirjih, saj je postal prvi Neevropejec po Andyju Roddicku 2010 (Miami), ki je osvojil lovoriko iz serije masters. Zadnji neevropski naslov za veliki slam je šel leta 2009 Del Potru.

Po Parizu je torej znana osmerica za London, sestavljajo pa jo: Rafael Nadal, Roger Federer, Aleksander Zverev, Dominic Thiem, Marin Čilić, Grigor Dimitrov, David Goffin in Jack Sock. Prvi dvoboji bodo na sporedu v nedeljo.