Španski levičar, a ni Nadal

Španski teniški igralec Albert Ramos-Viñolas v četrtfinalu Roland Garrosa, pri ženskah Shelby Rogers.

Objavljeno
30. maj 2016 03.16
Saša Verčič
Saša Verčič
Pariz – Španski levičar v četrtfinalu Roland Garrosa. To ne bi bila prav posebna novica, če bi šlo za devetkratnega zmagovalca Rafaela Nadala. A slednji je poškodovan, med osmerico pa se je nepričakovano prebil Albert Ramos-Viñolas, ki je pri 28 letih do letošnjega Roland Garrosa na turnirjih za veliki slam dobil skupno štiri dvoboje, zdaj jih je toliko v Parizu.

Turnir pri moških se je močno premešal zaradi poškodb, saj sta Roger Federer in domači adut Gaël Monfils nastop odpovedala, pred dvobojem 3. kola se je vdal Nadal, na začetku partije na tej stopnji tekmovanja še drugi domačin Jo-Wilfried Tsonga, s težavami v kolku se je ubadal tudi Miloš Raonić. Slednji se včeraj ni želel izgovarjati na zdravstvene težave, ko ga je – ne glede na to, da pesek ni najbolj priljubljena Kanadčanova podlaga – šokiral Albert Ramos-Viñolas, Španec, ki od leta 2011 v Parizu ni dobil dvoboja, na turnirjih za veliki slam pa še nikdar ni prešel 2. kola. A Raonića, ki je bil osmi nosilec, je na cedilu pustilo njegovo glavo orožje, servis, Ramos-Viñolas pa je to še vedno nepričakovano izkoristil za svojo največjo zmago v karieri, in to kar v treh nizih.

»Tukaj sem izgubil štirikrat zapored v 1. kolu, zdaj sem vsaj v četrtfinalu. Mislim, da mi je vreme pomagalo, ker je upočasnilo igrišče. Tega res nisem pričakoval, sem pa presrečen. Ne vem, zakaj so se ta teden vse stvari postavile na svoje mesto, upam le, da se bo to nadaljevalo,« je žarel 55. s svetovne lestvice, ki je poskrbel za še en dokaz, da zadnje čase v tenisu ni nikdar prepozno. Ramos-Viñolas doslej ni osvojil še nobenega turnirja ATP niti ni igral v finalu, je pa že dosegel eno zmago nad igralcem iz svetovne deseterice – lani je premagal Federerja. Tudi njegova naslednja ovira bo švicarska, namreč branilec naslova Stan Wawrinka, ki je v osmini finala izločil Viktorja Troickega. »Nazadnje sem v Ženevi proti njemu izgubil z 1:6, 1:6, nad čemer sem bil res razočaran, saj sem le pričakoval več,« nima prav otipljivega vzroka za optimizem Ramos-Viñolas, četudi se zdi prav vse možno. Drugi četrtfinale v spodnjem delu turnirske razpredelnice sestavljata Andy Murray in tudi kar presenetljivo Richard Gasquet. Slednji je v 13. poskusu vendarle prišel med osmerico na domačem turnirju, čeprav se je zdelo, da ima Kei Nišikori možnosti tudi za finale.

Zelo nepričakovano ime med osmerico pa ima tudi ženska konkurenca. Shelby Rogers se ima zgolj veliki sreči oziroma številnim odpovedim zahvaliti, da je sploh prišla neposredno v glavni žreb Roland Garrosa, saj je na zgolj 108. mestu svetovne lestvice in ponavadi to vodi v kvalifikacije. Tokrat ne, dovolj je bilo, Američanka pa je priložnost zgrabila z obema rokama, pri čemer na igrišču ni šlo za nikakršno srečo, ampak je premagovala izrazite favoritinje. V 1. kolu 17. nosilko Karolino Pliškovo, nato Jeleno Vesnino, potem desetopostavljeno Petro Kvitovo (z nenavadnim rezultatom 6:0, 6:7, 6:0), včeraj pa še turnirsko št. 25 Irino Begu. »Znašla sem se na povsem neznanem terenu, a dopovedujem si, da sodim sem. Vseskozi se opozarjam, da se moram osredotočiti le na vsako naslednjo točko, da gre le še za en teniški dvoboj pač, a to je vedno težje, saj se turnir približuje odločilnim bojem. Nimam pa tu česa izgubiti, zato ne občutim nikakršnega pritiska. Vsi v žrebu imamo enake možnosti,« je svoj recept za uspeh razkrila 23-letnica, prva igralka v četrtfinalu Roland Garrosa, ki ni članica stoterice, po letu 1983. Tu jo zdaj čaka zelo težko delo, saj se bo pomerila z Garbiñe Muguruza.

Turnir pa se je že končal za najboljšo slovensko dvojico, Andrejo Klepač in Katarino Srebotnik. Potem ko sta zlahka preskočili uvodni dve oviri, sta bili v osmini finala zanesljivo boljši šesti nosilki, Čehinji Andrea Hlavačkova in Lucie Hradecka. Zanimivo, da sta v tej konkurenci – v osmini finala – izpadli tudi prvi nosilki Martina Hingis in Sania Mirza, prav tako sestri Williams. Je pa res, da sta morali slednji zaradi sobotnega deževja včeraj najprej dokončati dvoboj 2. kola v tej konkurenci, nato sta zaigrali še proti Kiki Bertens in Johanni Larsson, danes pa se bosta obe borili za četrtfinale med posameznicami.