Spodrsljaj Hercogove, Rola suveren kot prvi nosilec

Najvišje uvrščena slovenska teniška igralka na turnirju v švedskem Bastadu ni ponovila zmag iz let 2011 in 2012.

Objavljeno
15. julij 2014 13.57
Posodobljeno
15. julij 2014 13.57
regent/POLONA HERCOG
J. P., Š. Ro., Delo.si
J. P., Š. Ro., Delo.si

Bastad - Z naskokom najvišje rangirana slovenska teniška igralka Polona Hercog se je morala hitro posloviti od turnirja WTA z nagradnim skladom četrt milijona ameriških dolarjev v Bastadu. Pesničanka, ki trenutno drži 58. mesto na svetovni jakostni lestvici in je bila na Švedskem osma nosilka, je po dveh nizih pokleknila pred nepostavljeno Nemko Dinah Pfizenmaier, ki je bila po uri in 58 minutah boljša s 7:5 in 7:6 (5). Naša predstavnica je tako zamudila priložnost za ponovitev dosežkov iz let 2011 in 2012, ko je ravno v Bastadu vknjižila obe posamični zmagi na tej ravni tekmovanj.

Tekmici loči le eno leto (Dinah namreč šteje 22 pomladi), zato pa kar 76 mest na svetovni lestvici, kar pa se v njunem prvem medsebojnem obračunu ni poznalo. Mlada Nemka si je resda privoščila kar devet dvojnih napak in ni primazala nobenega asa (Hercogova je štirim neubranljivim servisom dodala pet dvojnih napak), a je bila vseeno uspešnejša pri osvajanju točk na svoj prvi začetni udarec. V prvem nizu sta igralki kot po tekočem traku nizali brejke, Polona je zmogla tri, Pfizenmaierjeva enega več, pa čeravno je imela Štajerka v dvanajsti igri zaključno žogico za izenačenje na 6:6. V drugem nizu je odločal tie-break, v katerem si je Nemka hitro zagotovila udobno prednost (5:2), ki ga ni več izpustila iz rok.

Klepačeva skozi prvo kolo dvojic

Bolj zanesljiva je bila v uvodnem dvoboju turnirja na Švedskem Andreja Klepač. S Španko Mario Tereso Torro-Flor sta bili finalistki turnirja v Bad Gasteinu ta konec tedna, a žal ostali brez naslova, nato pa se že hitro preselili v Skandinavijo. V prvem kolu sta z dorbo predstavo premagali Ukrajinko Katerino Bondarenko in Američanko Nicole Melicar s 6:1 in 6:4.

Rola v 2. kolo

Blaž Rola se je po neuspešnem poskusu na turnirju ATP v Stuttgartu preselil v Poznan, kjer je prvi nosilec na tamkajšnjem challengerju. Na Poljskem je glavni favorit za zmago, kar je dokazal že s suvereno zmago v uvodnem dvoboju proti Hansu Podlipniku-Castillu iz Čila.

Ptujčan je zmagal s 6:2 in 6:1, potem ko je v 72 minutah igre petkrat odvzel servis nasprotniku, sam pa ubranil pet priložnosti za break njegovega začetnega udarca. Doslej je 23-letnik na turnirjih serije challenger zmagal le v Guangzhouju na Kitajskem, v Poznanu pa bo lovil svoj drugi naslov.

V 2. kolu ga čaka Ukrajinec Artem Smirnov, 312. igralec na ATP lestvicu, ki se je na turnir prebil prek kvalifikacij.