Spraševala se je, ali bo še kdaj igrala

Petra Cetkovska, 149. z WTA, je na OP ZDA izločila lansko finalistko Caroline Wozniacki.

Objavljeno
04. september 2015 23.56
S. V., šport
S. V., šport

New York – Zares nenavadne takte ubira letošnje OP ZDA, na katerem se je v prvih dveh kolih vdalo rekordno število moških (12), ženski le dve, so pa v tej konkurenci rezultati toliko bolj nenavadni. Še pred dvoboji 3. kola je odpadlo sedem od prvih desetih postavljenih nosilk, zadnja se je na tem seznamu znašla lanska finalistka Caroline Wozniacki.

Na zadnjih štirih turnirjih za veliki slam so v finalih Sereno Williams izzvale Wozniackijeva, Marija Šarapova, Lucie Šafarova in Garbiñe Muguruza, v New Yorku nobena ni dočakala 3. kola … Šarapove resda zaradi poškodbe sploh ni, preostale tri so doživele veliko razočaranje na igrišču, posebej pa še Woznicakijeva, saj je to za nekdanjo prvo igralko sveta daleč najuspešnejši turnir velike četverice, le v New Yorku je igrala v finalu, in sicer tako lani kot leta 2009. Je pa Petra Cetkovska, ki je ugnala Danko, vseeno bolj uveljavljena od krvnic Šafarove in Muguruze, Lesje Curenko ter Johanne Konta. Čehinja je resda ta čas 149. na svetu, a v New Yorku nastopa z »zamrznjenim« rankingom, saj je konec lanske sezone (po OP ZDA) in dobra dva meseca letošnje izpustila zaradi septembrske operacije kolka.

»Prvi meseci so bili nadvse težavni. Vsak dan sem se spraševala, ali bom lahko še kdaj igrala tenis, posebej pa tako pomembne dvoboje na tako velikih štadionih. Izjemno vesela sem že, da sem tu, kaj šele, da sem zmagala,« je priznala Cetkovska, ki se je dobro zavedala, da v dvoboju z dansko tekmico ne more ničesar izgubiti, lahko zgolj veliko dobi. V tej sezoni do OP ZDA pač sploh še ni zmagala v glavnih žrebih turnirjev WTA, zdaj je Wozniackijevo ugnala v partiji, v kateri je sicer pokazala nekaj živčnosti in »zarjavelosti«, hkrati pa tudi veliko hrabrosti in predrznosti, ko je rešila štiri zaključne žogice, neubranljivi forehandi pa so drug za drugim leteli z njenega loparja. »Mislila sem si, zdaj ali nikoli, šla sem na vse ali nič in dobila vse,« je bila po zmagi v podaljšani igri tretjega niza navdušena 30-letna Cetkovska, ki je odlične poteze »izravnavala« z nepotrebnimi napakami, saj je na koncu zbrala 60 neizsiljenih, na drugi pa 61 tako imenovanih winnerjev, kar pomeni, da se je dvoboj odvijal precej po njenih notah.

Čehinja se je tako sploh prvič prebila v 3. kolo OP ZDA – v Wimbledonu in na Roland Garrosu je po enkrat igrala v osmini finala –, za Wozniackijevo pa se tako končuje še ena slaba sezona na turnirjih za veliki slam. Po lanskem newyorškem finalu je že kazalo, da počasi spet lovi staro formo, a letos je na največjih turnirjih kar trikrat izpadla v 2. kolu, le v Wimbledonu pa se je prebila do osmine finala. »Seveda nisem navdušena nad letošnjim izkupičkom za veliki slam. Mislim, da lahko dosežem veliko boljše rezultate. Za poraz proti Petri sem si kriva povsem sama, dovolila sem ji, da je uveljavljala svojo igro, marsikaj bi morala storiti drugače,« je bila razumljivo razočarana Wozniackijeva, ki se je še po zmagi v 1. kolu zabavala s tem, da se je pomešala med novinarje na tiskovni konferenci Johna Isnerja in nato skupaj z ameriškim igralcem spravljala v smeh vse navzoče.

V moškem delu pa so bile v ospredju torej številne vdaje, pri čemer seveda nobene ni bilo med najboljšimi, saj so ti telesno dovolj dobro pripravljeni za večurne dvoboje v vročini in precej visoki vlagi, številni drugi pač ne. Andy Murray je sicer v 2. kolu nepričakovano prestal veliko težjo preizkušnjo kot v prvem, ko se je pomeril z Nickom Kyrgiosom, saj je proti Adrianu Mannarinu zaostajal že z 0:2 v nizih, a vendar Francoz ni bil zares blizu zmagi. Roger Federer se še naprej sprehaja skozi turnir, na katerem pa je svoj zadnji dvoboj v karieri odigral Lleyton Hewitt. Naključje je hotelo, da je bila to partija proti rojaku Bernardu Tomiću, čigar mentor je zadnje čase, se je pa Avstralec poslovil v svojem značilnem slogu – brez popuščanja do samega konca in torej s porazom v petih nizih …