Stavniška afera zasenčila dogajanje na OP Avstralije

Britanska medija BBC in Buzzfeed News poročata o vpletenosti najboljših tenisačev v stavniške malverzacije.

Objavljeno
18. januar 2016 15.11
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Melbourne - V Avstraliji se je danes pričel prvi turnir za veliki slam v sezoni, OP Avstralije, ki pa je v senci stavniške afere.

Le to sta sprožila Bžbritanska medija BBC in Buzzfeed News, ki poročata, da je bilo v zadnjem desetletju kar 16 izmed najboljših 50 igralcev na svetu udeleženih v stavniške malverzacije.

O tem so seznanjeni tudi vodilni možje teniške organizacije, ki pa omenjenih igralcev ne kaznujejo. Osem od teh šestnajstih igralcev nastopa na letošnjem OP Avstralije, eden od njih pa je že dlje časa znan po tem, da prireja rezultate prvega niza.

Stavniška mafija naj bi posle vodila iz Rusije in Italije, igralci, ki so bili pripravljeni sodelovati v goljufijah, pa so bili nagrajeni s 50.000 dolarji ali več.

Velik del krivde za nastali položaj omenjena medija pripisujeta tudi vodilni strukturi v pisarnah teniških organizacij. Prvi namigi o stavniški mafiji v teniških krogih so se pojavili že leta 2008, od tedaj do danes pa naj bi organizacija Tennis Integrity Unit, ki skrbi za pravičnost in fair play v tenisu, dostavila vsaj 70 imen igralcev, ki naj bi bili vpleteni v tovrstne posle. Večina od njih še zdaj igra tenis na profesionalni ravni, oziroma nikoli niso bili kaznovani ali pod preiskavo.

Na trditve obeh otoških medijev se je že odzval predsednik zveze ATP Chris Kermode: »Odločno zavračamo namigovanja, da naj bi namerno spregledali dokaze o nameščanju tekem oziroma da dokazov nismo temeljito pregledali. Poročila se večinoma nanašajo na dvoboje izpred desetih letih, a bomo pregledali vse nove podatke.«