Tajki je srce skoraj razneslo od vznemirjenja

Dvajsetletna tajska teniška igralka Luksika Kumkhum z zmago nad Petro Kvitovo senzacija uvodnega dne OP Avstralije.

Objavljeno
13. januar 2014 16.52
Posodobljeno
14. januar 2014 08.00
S. V., šport
S. V., šport

Melbourne – O zgodbi uvodnega dne na OP Avstralije ni dvoma: neznana Tajka Luksika Kumkhum je poskrbela za senzacijo in v 1. kolu v treh nizih izločila šesto igralko sveta Petro Kvitovo. Dvajsetletnica je sicer na ogrevalnih turnirjih pred grand slamom izpadla tako v kvalifikacijah Shenzena kot Sydneyja, a v tenisu se lahko stvari spremenijo čez noč.

Veliko zanimivih zgodb se spiše v dolgi sezoni in za eno neverjetno je že poskrbela Luksika Kumkhum, ki velja bolj ali manj za popolno neznanko, pri 20 letih je še precej nepopisan list papirja. V bistvu se je prav na lanskem OP Avstralije vpisala na teniški zemljevid, ko je prvič – in doslej tudi edinkrat – zaigrala v glavnem žrebu, v katerem je dobila tudi en dvoboj, prvega na višji ravni od ITF … V nadaljevanju sezone se je prebila med 90 na svetu (ta čas je 88.), tako da je bila tokrat neposredno na glavnem turnirju, ob žrebu, ki ji je za 1. kolo namenil nekdanjo wimbledonsko zmagovalko Kvitovo, pa ga bržčas ni bilo junaka, ki bi ji pripisal kaj možnosti za izenačitev lanskega rezultata.

A na turnirju, na katerem bi se Čehinja pred dvema letoma lahko prebila na 1. mesto svetovne lestvice (to priložnost je izkoristila Viktorija Azarenka), je zdaj doživela enega najhujših porazov. Toliko bolj nepričakovanega, ker se je z zelo dobrimi občutki lotila OP Avstralije, s stoodstotnim izkupičkom na Hopmanovem pokalu in polfinalom Sydneyja. Poraz je še bolj šokanten, kot je bil njen zadnji v 1. kolu turnirjev za veliki slam, ko je še pod vtisom wimbledonske zmage izgubila uvodni dvoboj na OP ZDA 2011. Odkar je Kvitova na najprestižnejšem turnirju dosegla uspeh kariere so sicer njene predstave zelo toplo-hladne, nikakor pa ni upravičila velikih pričakovanj in napovedi.

Na igrišču, poimenovanem Margaret Court – Tajka na tako velikem še nikdar ni igrala –, je bila šesta igralka sveta videti, kot da ni vajena velike scene, njena igra je bila prepredena z neizsiljenimi napakami, servis, ki naj bi bil njeno orožje, je zatajil. Kumkhumova je na drugi strani kljub tremi narekovala ritem z močnimi in natančnimi udarci z osnovne črte, čeprav ji je srce skorajda razneslo od razburjenja, je ostala mirna in vpisala največjo zmago v karieri, pri čemer se je sploh prvič pomerila z igralko svetovne deseterice …

»Želela sem le igrati, kot da nimam česa izgubiti, pokazati, kaj zmorem. Nisem želela razmišljati o navijačih, o priložnosti, zato sem se osredotočila le na igrišče in žogico. Srce se mi je treslo,« je v slabi angleščini spregovorila junakinja dneva, ki ima dve vzornici. Prva je razumljivo rojakinja Tamarine Tanasugarn, druga Monica Seles, kar je moč sklepati tudi po tem, da drži tako pri backhandu kot pri forehandu lopar z obema rokama. Kumkhumova, ki prihaja iz Chantraburija ter trenira pod vodstvom očeta in mame, bo veliko zmago skušala nadgraditi v dvoboju z Mono Barthel, Kvitova pa bo želela spodrsljaj čim prej pozabiti. »Razočaranja niti ne morem opisati, tako veliko je. Slabo sem igrala, vse je šlo narobe. Servis ni deloval, tudi ostali udarci ne, gibanje ni bilo dobro. Preveč sem si želela zmage in povsem pogorela …« je priznala Kvitova, ki pa ni bila edina nepričakovana žrtev uvodnega dne. Izpadli so tudi Sara Errani (7. nosilka), Roberta Vinci (12) in Tommy Haas (12), ki se je vdal zaradi poškodbe rame. Serena Williams in Novak Đoković sta napredovala brez izgubljenega niza.