Tam doli nekoč spoznaval ženo, zdaj lovil formo

Legendarni teniški igralec Roger Federer še vedno nima dovolj – Na Hopmanovem pokalu odlična priprava za OP Avstralije.

Objavljeno
08. januar 2017 23.23
Aljaž Vrabec
Aljaž Vrabec
Ljubljana – Teniška sezona se je šele pričela, a takoj je ponudila nekaj zvezdniških obračunov. V finalu turnirja v Dohi sta se pomerila najboljša igralca na svetu, Novak Ðoković je ugnal Andyja Murrayja s 6:3, 5:7 in 6:4. Še večjo pozornost je požel legendarni Roger Federer na Hopmanovem pokalu.

Čas mineva, toda 35-letni Federer vztraja naprej. Teniški šampion bi lahko že zdavnaj pomahal v slovo in počel, kar bi mu srce poželelo, toda očitno mu tenis pomeni preveč, da bi se kar poslovil. V Perthu je dokazal, da še zdaleč ni za v staro šaro in da se lahko brez težav bori z mlajšimi tekmeci.

Za mnoge Federer ni zgolj najboljši teniški igralec vseh časov, ampak tudi najboljši športnik. V eni najbolj krutih športnih disciplin z ogromno konkurence je v svetovnem vrhu že več kot desetletje. Vmes je osvojil rekordnih 17 naslovov za veliki slam, navijače pa je navduševal s svojo eleganco in enostavnimi potezami. Resda je zadnji naslov na turnirjih velike četverice slavil leta 2012 (Wimbledon), toda potem je še trikrat igral v finalu in petkrat v polfinalu. Med najboljše štiri je prišel tudi lansko leto v Melbournu in Wimbledonu, prav v Londonu je zadnjič igral pred polletnim premorom zaradi poškodbe kolena.

Dosežki v zadnjih sezonah nakazujejo očiten padec Federerjeve forme, toda obenem so najlepši pokazatelj, za kako veličastnega športnika gre. 99,9 odstotka ostalih teniških igralcev namreč le sanja, da bi se redno uvrščali v polfinale in finale turnirjev za veliki slam, kar Federerju še vedno uspeva v jeseni kariere po 30. letu starosti.

V teh dneh so dejavni praktično vsi najboljši igralci na svetu, toda za razliko od Novaka Ðokovića, Andyja Murrayja in Rafaela Nadala se je Federer odločil, da bo prave občutke pred prihajajočim turnirjem v Melbournu iskal na Hopmanovem pokalu. Na tem turnirju je igral že v najstniških letih, tedaj še s konjskim repom. Leta 2001 je najprej združil moči z Martino Hingis, leto dni kasneje pa s svojo kasnejšo ženo Mirko Vavrinec. Njegova zdajšnja »sodelavka« Belinda Benčić je imela takrat vsega pet let.

Zdi se, da je bil letošnji Hopmanov pokal za Federerja kot naročen. Na voljo je imel dovolj obračunov, da je ujel tekmovalni ritem, a obenem na tem turnirju ne delijo točk za lestvico ATP, zato švicarski teniški zvezdnik ni čutil nobenega pritiska. Na posamičnih tekmah so mu nasproti stali Daniel Evans, Richard Gasquet in Alexander Zverev. Prva dva je ugnal v dveh nizih, proti nemškemu mladeniču (napovedujejo mu prvo mesto na svetu) je klonil po treh tesnih nizih.

»Odigral sem tri posamične tekme, še raje bi štiri,« je Roger Federer potarnal, ker se njegova Švica ni uvrstila v finale. Tam sta se pomerile Francija in ZDA, na koncu je največ pokazala francoska naveza Richard Gasquet – Kristina Mladenović. Skupno si je turnir ogledalo več kot 100.000 ljudi, največ prav po zaslugi Federerjeve vrnitve. »Vesel sem, saj je moje telo spet v tekmovalnem ritmu. Igram bolj svobodno brez temnih misli, da se bom spet poškodoval. Kar malce presenečen sem, kako dobro se počutim. Že dolgo nisem imel tako pozitivnih občutkov.«

Sprva je imel celo pomisleke, ali ne bo na Hopmanovem pokalu odigral preveč tekem, v zameno pa ne bo dobil nobene točke za lestvico ATP, ampak čas je pokazal, da se je odločil prav. »Malce čudno je, ko imaš resno tekmo, pa ti ne prinese nobene ATP točke, saj sem tega vajen zadnjih dvajset let. Vseeno sem vesel, ker sem prišel na to tekmovanje, saj sem se odlično pripravil na odprto prvenstvo Avstralije,« je v Perthu razlagal Federer, ki bo kmalu presegel mejo 100 milijonov dolarjev po zaslužkih na teniških turnirjih. Več je med teniškimi igralci zaslužil le še Đoković.