Tarpiščev ostro kaznovan zaradi neslane šale

Predsednik ruske zveze Šamil Tarpiščev si bo zapomnil šalo, ki si jo je privoščil na račun sester Williams.

Objavljeno
18. oktober 2014 14.04
SPO-TEN-WTA-ROGERS-CUP---MONTREAL
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Predsednik ruske teniške zveze Šamil Tarpiščev je od ženskega združenja WTA prejel kazen enoletnega sodelovanja v vrhunskem tenisu, za nameček pa bo moral plačati še 20.000 evrov.

Tarpiščev si je ostro kazen prislužil zaradi svoje neslane šale na račun sester Serene in Venus Williams, ki ju je v eni izmed pogovornih oddaj označil za brata Williams.

»Združenje teniških poklicnih igralk je bilo utemeljeno na načelih enakopravnosti, enakih možnosti za vse ter spoštovanja. Venus in Serena poosebljata prav ta načela. Komentar gospoda Tarpiščeva, s katerim je postavil pod vprašaj spol naših dveh največjih šampionk, si zasluži obsodbo in kazen,« so zapisali pri WTA, ki od predsednika ruske zveze zahtevajo, naj se javno opraviči ameriškima tenisačicama.

Tarpiščevo izjavo je ostro kritiziral tudi predsednik ameriške teniške organizacije (USTA) Dave Haggerty: »Pričakovati je, da bo Tarpiščev kot predsednik ruske teniške federacije in član Mednarodnega olimpijskega komiteja v javnih nastopih ravnal v skladu z najvišjo stopnjo osebne integritete in športnega duha. Žal pa njegove pripombe tega niti najmanj ne poosebljajo in so v resnici kaznive.

Serena Williams, prva igralka sveta, je v svoji karieri osvojila 63 lovorik v posamični kategoriji in 22 med dvojicami, medtem ko je njena starejša sestra Venus, ta čas 20. igralka na lestvici WTA, osvojila 45 lovorik med posameznicami in 21 med dvojicami.