Tesen poraz iz Ria Roli še zdaj leži na duši

Blaž Rola na turnirju iz serije masters v Indian Wellsu edini Slovenec neposredno v glavnem žrebu.

Objavljeno
09. marec 2015 20.12
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Ljubljana – Potem ko je Blaž Rola prvi teden leta 2015 z 78. mestom dosegel svojo najvišjo uvrstitev na lestvici ATP, ta čas stoterico lovi le še za rep. Za njim ni ravno najbolj uspešen štart, je pa na zadnjih dveh turnirjih v Rio de Janeiru in Buenos Airesu pokazal veliko bolj spodbudno podobo. Ta teden bo nastopil v Indian Wellsu, prvem mastersu, na katerega je uvrščen neposredno.

Na uvodnih petih turnirjih sezone je Ptujčan dobil zgolj en dvoboj (1. kolo challengerja v Happy Valleyju), niz petih zaporednih porazov je ustavil šele v Rio de Janeiru, in sicer z odmevno zmago nad nedeljskim maratoncem v Davisovem pokalu, Leonardom Mayerjem, tedaj 30. igralcem sveta. V Braziliji se mu je nudila izjemna priložnost tudi za polfinale, a je v osmini finala izgubil po hudem boju proti Joãu Souzi (drugim nedeljskim maratoncem), prvi četrtfinale ATP v karieri pa nato vpisal v Argentini. »V bistvu nisem niti enega dvoboja letos odigral slabo, a na večjih turnirjih je pač tako, da lahko izgubiš tudi ob dobri igri. Z izjemo ene partije v nobeni nisem bil absolutni favorit, da bi moral zmagati, tako da nisem nezadovoljen. Sploh pa, ker sem v Južni Ameriki začel igrati zelo dobro, turnirji tu mi očitno ustrezajo, mi je pa še vedno žal dvoboja proti Souzi. Moral bi zmagati, to mi še zdaj leži na duši, ni mi bilo lahko ob zavedanju, kakšna priložnost je splavala po vodi,« se je na prva dva meseca ozrl Rola, ki zdaj že nekaj dni trenira v Kaliforniji, kjer bo Indian Wells gostil uvodni turnir iz serije masters v sezoni, tako pri moških kot pri ženskah bo zbrana celotna elita.

»Indian Wells je vsekakor poseben izziv, zame še posebej, ker je to prvi masters, na katerega sem uvrščen neposredno. Gre za enega najboljših turnirjev v koledarju. Me pa skrbi, da ne bom mogel odigrati stoodstotno, saj sem imel v Buenos Airesu težave z bolečinami v predelu reber. Pregled z magnetno resonanco je pokazal manjšo brazgotino na medrebrni mišici, tako da sem po prihodu v Kalifornijo tri dni počival. Bolečina je še vedno prisotna, najbolj me ovira pri servisu. Sicer naj ne bi bilo nič resnejšega, a ob nepravilnem ravnanju se lahko brazgotina poveča. Delamo vse za to, da bi začetek turnirja pričakal stoodstotno pripravljen, saj se lahko le tako merim z igralci takšne ravni,« pred četrtkovim štartom turnirja (v moškem delu) razmišlja 24-letnik, ki bo moral v naslednjih tednih ubraniti kar nekaj točk, če se bo hotel neposredno uvrstiti v glavni žreb Roland Garrosa in Wimbledona. Za Pariz sicer še ne toliko, slabih 50, za London dobrih 100.

»Z branjenjem točk se skušam čim manj obremenjevati, vem pa, da sem lani v tem obdobju nanizal nekaj dobrih rezultatov. Želim se osredotočiti le na igro, potem bodo prišli tudi rezultati,« pravi Rola, ki je lani ostal brez Roland Garrosa, morda tudi zavoljo tega, ker se je tedaj odločil za nastop v Davisovem pokalu in nato po tekmah v Portorožu odletel v Brazilijo, kjer bi si še lahko zagotovil Pariz, a je (razumljivo) izgubil že uvodni dvoboj … Tedaj je bila celotna izkušnja zelo negativna, ne le zaradi zamujenega OP Francije, tudi zavoljo bolečega poraza proti Izraelu, ko si Slovenija kljub lepi priložnosti ni priigrala odločilnega dvoboja za vstop v svetovno skupino. »Lani se je z Davisovim pokalom res vse postavilo na glavo, v Portorožu se ni izšlo, za Roland Garros prav tako ne. A ta izkušnja ni bila vzrok tokratne odpovedi. Enostavno bi bilo vse skupaj preveč, trije zaporedni turnirji v Južni Ameriki, selitev v Evropo, v Bratislavi bi najverjetneje moral odigrati vse tri dvoboje, nazaj v ZDA pa bi se v najboljšem primeru vrnil v ponedeljek. Tveganje za poškodbe bi bilo preprosto preveliko, da o utrujenosti niti ne govorim,« pojasnjuje prvi slovenski lopar, ki je v Indian Wellsu spremljal slovaško-slovenske dvoboje, kolikor je pač lahko, njegova tokratna zavrnitev pa naj ne bi pomenila nič za nadaljnje sodelovanje, pri čemer je jasno, da ga bo reprezentanca zelo potrebovala. »Hvaležen sem, da so v ekipi odločitev sprejeli s takšnim razumevanjem, upam, da bom zraven že pri naslednji akciji, torej da mi bo celoten spored turnirjev to dopuščal,« pravi Rola, ki je od zadnjih treh dvobojev v Davisovem pokalu izpustil dva, kar pomeni, da čaka na tem področju teniško zvezo precej dela, tudi za partijo z Izraelom pa bo Ptujčan svojo odločitev sporočil v zadnjem hipu.