Nadal: Težava ni v igri, ampak v samozavesti

Španski teniški zvezdnik Rafael Nadal se po zgodnjem porazu v Miamiju veseli selitve na pesek.

Objavljeno
30. marec 2015 20.06
TEN-WTA-SPO-MIAMI-OPEN-TENNIS---DAY-7
S. V., šport
S. V., šport

Miami – Rafael Nadal je teniški igralec z največ osvojenimi naslovi iz serije masters (27), a nekateri turnirji te ravni so zanj zakleti, kot denimo Miami, kjer je štirikrat izgubil v finalu. Letos je izpadel že veliko prej, kar v 3. kolu, ob tem pa priznal, da njegova težava ni v tenisu, temveč samozavesti. To bi mu lahko okrepil prehod na najljubšo podlago, pesek.

Rafael Nadal je proti rojaku Fernandu Verdascu dobil prvih 13 medsebojnih dvobojev, zdaj je manj uveljavljeni Španec dobil že dva zapored, poraz v 3. kolu pa je za nekdanjo št. 1 drugi najzgodnejši v Key Biscaynu. Za Rafo se tako nadaljuje ne ravno uspešna sezona (seveda za igralca njegove ravni), v kateri ni ugnal še niti enega člana svetovne deseterice, obe partiji proti članoma top 10 (Tomaš Berdych, Miloš Raonić) izgubil, edino lovoriko osvojil na turnirju iz serije 250 v Buenos Airesu, na treh največjih (poleg Miamija še Indian Wells in OP Avstralije) pa ni preskočil četrtfinala, dvojček severnoameriških mastersov prvič po letu 2004 končuje brez uvrstitve v polfinale …

»Tu ne gre za vprašanje tenisa, ampak sproščenosti na igrišču. Pred mesecem, mesecem in pol nisem imel prave igre, a ta se je zdaj močno izboljšala. Še vedno pa igram preveč živčno, kar se mi v celotni karieri ni dogajalo pogosto. V 90 %, 95 % dvobojev sem nadzoroval svoja čustva, morda v kakšni točki sem ter tja ne, trenutno pa imam s tem težave, ki se lahko vlečejo več iger zapored. A jih bom odpravil. Ne vem sicer, ali v enem tednu, pol leta, letu, a jih bom,« je odkrito pojasnil Nadal (ob odsotnosti Rogerja Federerja drugi nosilec turnirja), čigar spodrsljaj se zdi še toliko hujši ob podatku, da je Verdasco po več kot letu dni spet ugnal člana svetovne deseterice.

Ob takšnih porazih se pri Nadalu vedno odpre tudi vprašanje telesne pripravljenosti, a Španec zatrjuje, da nima prav nikakršnih težav s poškodbami, kar dokazuje tudi z zaporednimi nastopi. »Tu nikakor ne morem iskati izgovora. Na začetku sezone so se vse lanske težave seveda poznale, tu pa je zgodba povsem druga. Počutim se veliko bolje na igrišču kot v Avstraliji in na turnirjih v Južni Ameriki, sem pa nekoliko bolj utrujen, nimam dovolj samozavesti, da bom žogico udaril tako, kot si želim, iz idealnega položaja. Gre za majhne stvari, ki jih je težko pojasniti. Ena težjih stvari, ki sem jih moral popraviti, je bila igra, in to mi je uspelo, zdaj se moram posvetiti preostalim,« je razpredal Nadal, ki bi kaj lahko izpadel iz najboljše peterice, odvisno, kako se bo Miami razpletal za njegove najbližje zasledovalce.

Kljub vsemu pa poraz prinaša za Španca tudi nekoliko boljšo novico: to je bil v tem delu sezone zadnji dvoboj na trdi podlagi, njegova naslednja postaja je turnir iz serije masters na pesku Monte Carla, na katerem je osvojil že osem lovorik. »Na pesek se sicer nisem želel preseliti s takšnim porazom, sem pa vesel, da prihaja ta del sezone. Turnirji, ki sledijo, so bili v preteklosti zame zelo uspešni in upam, da bo tako tudi tokrat,« se Nadal nadeja, da mu bo oranžna podlaga – kot že nekajkrat doslej, ko se je znašel v težavnih trenutkih – prinesla želeni rezultatski zasuk.