Težko pričakovani dvoboj Federer − Nadal vse bliže, Svitolina ne bo št. 1

Roger Federer in Rafael Nadal sta se uvrstila v četrtfinale in ju do medsebojnega dvoboja loči le še stopnička.

Objavljeno
05. september 2017 12.06
TENNIS/
N. Gr., STA
N. Gr., STA

New York - Po seriji odpovedi vrhunskih tenisačev sta nesporna favorita za naslov postala Roger Federer in Rafael Nadal, ki sta v tej sezoni razred zase. Žreb ju je postavil v isto polovico in tako bi se lahko srečala že v polfinalu, kjer bosta odigrala morebitni finale pred finalom. Zaenkrat jima kaže dobro, Nadal je ugnal Dolgopolova, Federer pa Kohlschreiberja. Oba sta se v četrtfinale uvrstila brez večjih težav, v treh nizih.

Bolj dramatično je bilo na tekmi Juan Martin del Potro - Dominic Thiem, ki jo je po petih nizih dobil Argentinec s 1:6, 2:6, 6:1, 7:6 (1) in 6:4. Skoraj dva metra visoki argentinski bombarder del Potro je svoj edini turnir za grand slam osvojil leta 2009 prav v New Yorku, ko je v finalu presenetil Federerja. Argentinec je imel proti Thiemu kar nekaj težav, na igrišče je pa šel tudi bolan s povišano vročino, a je premagal tekmeca in samega sebe ter za nagrado prejel četrtfinalni dvoboj s švicarskim veteranom Federerjem, ki je na US Opnu slavil petkrat.

Del Potro doživlja v New Yorku domače vzdušje, saj ga s tribun bodrijo številne stotnije argentinskih izseljencev, strastnih južnoameriških navijačev, oblečenih v črtaste svetlomodro-bele majice argentinske nogometne (navpične črte) in rugby reprezentance (vodoravne črte).

»O moj Bog. Zadnja dva dneva sem bil bolan. Trudil sem se, da bi igral najboljše kar lahko. Ampak, ko sem videl vse te navijače, ki navijajo zame, sem želel biti še boljši. Tega ne bom nikoli pozabil,« je bruhalo iz 28-letnega argentinskega velikana, ki je imel po osvojenem grand slamu v zadnjih osmih letih številne težave s poškodbo zapestja.

Nekoliko presenetljivo se je v četrtfinale uvrstil tudi Rus Andrej Rubljev, ki je v treh setih (7:5, 7:6 (5), 6:3) odpravil devetega nosilca Davida Goffina. Tudi v ženskem delu OP ZDA je zanimivo, spremembe na vrhu lestvice WTA pa vendarle ne bo. Prva nosilka Karolina Pliškova se je uvrstila v četrtfinale in tako je Jelena Svitolina ostala brez možnosti, da ji odvzame naziv najboljše ženske tenisačice sveta. 

Na turnirju v New Yorku je namreč v osmini finala Američanka Madison Keys Svitolino, četrto nosilko, premagala s 7:6 (2), 1:6 in 6:4 ter je četrta domačinka, ki se je na ženskem delu prebila med najboljšo osmerico. To je po zmagi nad Čehinjo Lucie Šafarovo uspelo tudi CoCo Vandeweghe, že prej pa Venus Williams in Sloane Stephens. Četrta, ki si je danes prebila v četrtfinale, je bila Estonka Kaia Kanepi, nekdanja 15. igralka sveta, ki se je na turnir uvrstila kot kvalifikantka, saj je po težavah s poškodbami komaj 418. igralka sveta.