Trupej česa takšnega še ni doživel

Romunska teniška reprezentanca v Davisovem pokalu vodi z 2:0, danes je na sporedu dvoboj dvojic.

Objavljeno
05. marec 2016 01.05
Saša Verčič
Saša Verčič
Arad – Resda ni konec, dokler ni konec, a slovenske sanje o dvoboju s teniško velesilo v 2. kolu I. evro-afriške skupine Davisovega pokala so bolj ali manj splavale po vodi. V dvoboju 1. kola namreč naša reprezentanca proti Romuniji po prvem dnevu zaostaja že z 0:2, že danes bi »moralo« biti vseh dvomov o zmagovalcih konec.

Veliko razočaranje je sinoči zajelo slovenski tabor, saj je bilo 1:1 najmanj, kar so igralci in vodstvo pričakovali. A se je zasukalo povsem drugače, začelo pa se je že s slabo predstavo našega najboljšega igralca Blaža Role proti Mariusu Copilu, sicer na lestvici ATP drugemu Romunu, ki pa mu najbolj ustreza prav dvoranski tenis. Po videnem na treningu v minulih dneh je Rola optimistično dočakal uvodni dvoboj, prepričan, da lahko na dober dan oba z Grego Žemljo uženeta romunska tekmeca. A dobrega dne ni bilo … Sicer je takojšnji Ptujčanov break napovedoval nekaj drugega, a kaj, ko je prednost takoj izpustil iz rok, Copil pa do konca dvoboja ni izgubil nobene igre na svoj servis več. Napak v Rolovi igri je bilo preprosto preveč – v uvodnem nizu je tako pri 5:6 zapravil 40:15 na svoj začetni udarec –, deloval je izjemno neprepričljivo, Romun je bil na koncu boljši s 7:5, 6:3, 7:6 (5).

»To je bilo pod povprečjem. Ko so se mi ponudile priložnosti, sem bil nesamozavesten, nisem zaupal udarcem. Ideje sem imel sicer dobre, a izvedba je bila slaba. Res sem razočaran nad svojo igro, na treningu je bila na veliko višji ravni,« je zmajeval z glavo Rola. A nadaljevanje je prineslo Slovencem še večje razočaranje. Adrian Ungur je pač veljal za šibki člen gostiteljev, dve točki v dvobojih z njim sta veljali za »nujni«. In vse je kazalo, da jo bo Žemlja tudi zlahka vpisal, potem ko je zanesljivo dobil uvodna dva niza in bil od tekmeca za razred boljši. A nenadoma, brez kakšnega zares prelomnega trenutka, so se začele stvari obračati. Ungur je skorajda že na pragu poraza zaigral bolj sproščeno in osvojil tretji niz – mimogrede, takoj zatem so na slovenski teniški zvezi na svojih uradnih profilih na družabnih omrežjih »ponosno« že razglasili 1:1 po prvem dnevu (!?!) –, ko je v četrtem rešil zaključno žogico in ga dobil v podaljšani igri, pa je bil popolni zasuk tu. Na krilih domačih navijačev (med njimi je bil tudi legendarni Ilie Nastase) je v odločilnem nizu takoj prišel do vodstva s 3:0, vse je kazalo na razpad sistema pri Žemlji, ki pa ne bi bil Žemlja, če se ne bi še enkrat vrnil v igro, nato pa izgubil servis pri 4:5 in Ungur je zmagal s 4:6, 4:6, 6:3, 7:6 (3), 6:4.

»Vodil sem že več kot 20 dvobojev, pa tega še nisem doživel, da bi vodili z 2:0 v nizih in imeli zaključno žogico ter izgubili. Očitno je treba doživeti tudi kaj takega … Če bi mi kdo po odigranih dveh nizih in pol dejal, da bo Grega izgubil, bi si marsikaj mislil, to se mi ni zdelo mogoče. Blaž pa takšnega tenisa ta teden tu res ni kazal,« je razočarano ocenil slovenski kapetan Blaž Trupej. Danes je na sporedu dvoboj dvojic, ne glede na to, ali bosta zaigrala prijavljena Tomislav Ternar in Aljaž Radinski ali pa Žemlja in Rola, bosta Horia Tecau in Florin Mergea absolutna favorita.