Trupej: Na tak način nima več smisla

Slovenija po porazu z 0:5 proti Portugalski izpadla v II. evro-afriško skupino.

Objavljeno
19. september 2016 00.35
Blaž Trupej Tenis Davis cup Slovenija Izrael Portoroz 06.04.2014 foto:Igor Mali
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana – Po šestih letih se slovenska moška reprezentanca za Davisov pokal seli iz I. evro-afriške skupine v II. Pričakovano in tudi zasluženo glede na letošnjo raven naših igralcev, ki za nameček še odpovedujejo nastope. V dvoboju za obstanek je bila Portugalska boljša s 5:0.

Le dve sezoni sta minili, odkar se je Sloveniji ponujala možnost, da bi si priborila kvalifikacije za vstop v svetovno skupino, a je bila v dvoboju z Izraelom usodna kombinacija poškodb in bolezni. Zdaj se seli v nižji razred. Od portoroške partije z Izraelom so bili njeni rezultati zelo slabi, od petih tekem je kar štiri izgubila že po igri dvojic, torej že po dveh dneh tekmovanja. Slovaški, Izraelu in Romuniji (vmes so naši lani ugnali le Litvo v boju za obstanek) je zdaj sledila Portugalska, ki je Slovenijo pustila celo brez dobljenega dvoboja.

»Zmaga je bila tu misija nemogoče. Igrali smo proti reprezentanci z dvema igralcema svetovne stoterice. Za nameček smo bili v gosteh in močno oslabljeni, zato bi bil uspeh nerealen. Izpad je zaslužen, ta čas se težko primerjamo s številnimi državami v tej skupini. Je pa to realen pokazatelj moči slovenskega moškega tenisa,« je ocenil slovenski kapetan Blaž Trupej, ki v šestih letih Slovenije ni popeljal do niti ene zmage v gosteh.

Vseskozi pa se je moral soočati z velikimi težavami zavoljo odpovedi igralcev, kar je pri tako majhni izbiri še toliko večji udarec. Najprej je težavo predstavljal Aljaž Bedene, pri Blažu Roli se nikdar ne ve, kako se bo odločil, pri Blažu Kavčiču pa je občutek, da se lažjega srca odpove reprezentanci, odkar Trupej ni več njegov osebni trener … Vzor vsem je vsekakor lahko Grega Žemlja, ki dvobojev za izbrano vrsto preprosto ne izpušča, pa če je v še tako slabem zdravstvenem stanju. A tudi njemu se zdi počasi vse skupaj že za malo. Trupej ima sicer še kar nekaj časa do konca mandata, a tudi sam ne želi več na tak način naprej.

»Ob koncu leta ali pa na začetku prihodnjega bom želel zagotovilo, da bodo vsi najboljši igralci na voljo reprezentanci. Sicer v vsem skupaj ne vidim več smisla, nesmiselno je tudi, da se išče potrditev za odpovedi v neudeležbi drugih. Na tak način se ne da delati. Če najboljša trojica v prihodnje ne bo na voljo, potem bodo potrebni novi ljudje,« je jasen Trupej.

Portugalska : Slovenija 5:0

Joao Sousa : Tom Kočevar-Dešman 6:7 (5), 7:6 (3), 6:2, 6:1

Gastao Elias : Grega Žemlja 6:4, 7:6 (1), 6:4

Joao Sousa/Gastao Elias : Grega Žemlja/Tom Kočevar-Dešman 6:4, 6:4, 6:4

Pedro Sousa : Tomislav Ternar 6:0, 6:4

Joao Domingues : Tom Kočevar-Dešman 6:4, 6:3