Trupej: Najtežji dvoboj doslej

V petek se bodo v velenjski Rdeči dvorani pričeli dvoboji 1. kola Davisovega pokala, kjer se bo Slovenija merila z Dansko.

Objavljeno
09. februar 2012 14.35
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Velenje – Pred letom je slovenska moška teniška reprezentanca prvič v Davisovem pokalu dobila dvoboj 1. kola v I. evro-afriški skupini, ko je v Tivoliju tesno ugnala Finsko (3:2). Tokrat bi ta dosežek morala zlahka ponoviti, saj ji v goste v Velenje prihaja Danska. Kljub temu pa domači kapetan Blaž Trupej – kot je že v navadi – svari pred tekmeci.

»To bo najzahtevnejši dvoboj v mojem mandatu,« je včeraj ocenil Trupej in pojasnil, da zavoljo tega, ker domača javnost pričakuje gladko zmago, pri tem pa Dance vendarle podcenjuje. Ob tem ga je »šokirala« novica, da bo za goste igral Kristian Pless, za nameček pa na teniški zvezi niti niso ugodili želji reprezentance, da bi tekmece pričakala na peščeni podlagi, ampak so se odločili za trdo. Razlog je seveda denar, saj se razlika med pripravo teh dveh igrišč razlikuje za nekaj deset tisoč evrov.

»Ko bo ekipa igrala kakšno res pomembno tekmo, se bomo spet odločili tudi za postavitev peščenega dvorišča v dvorani, sicer ne,« je pojasnil direktor TZS Zoran Kofol, potem ko so imeli na zvezi precej nesrečno roko z izbiro postavljalcev peščenih igrišč tako v Mariboru kot lani v Tivoliju. V velenjski Rdeči dvorani so tako namestili trdo podlago, pri čemer so se dela še zavlekla zaradi zasedenosti, saj so jo lahko začeli preurejati šele v petek. Tako so naši do včeraj trenirali v Kranju (Danci v Litiji), igrišče na Gorenjskem pa je precej drugačno …

Slovenci so res veliki favoriti dvoboja, zato jih vse to ne bi smelo zmesti in pot do 2. kola, ko bi gostovali pri Južni Afriki, se zdi bolj ali manj odprta. »Ko je bil opravljen žreb, nisem pomislil na nič drugega kot na vodstvo z 2:0 po prvem dnevu in gladko skupno zmago. Zdaj pa nismo več tako izraziti favoriti. Vsako točko si bo treba prigarati. Tako kot mi so imeli tudi Danci enega igralca v glavnem žrebu OP Avstralije, Frederika Nielsena, najraje igrajo na trdi podlagi v dvorani, zato so se nam prav čudili, da smo si izbrali takšno igrišče …«

Glede Plessa pa je dodal: »Resda ni igral že dve leti in je težko oceniti, na kakšni ravni je ta čas, a bil je igralec hitrih igrišč, bil je na 65. mestu ATP, kar pomeni za naše razmere vrhunskega tekmovalca. Vem, da še vedno igra v ligah, tako da je v tekmovalnem pogonu in Danci ga gotovo niso brez razloga uvrstili v ekipo. S takšnim igralcem v moštvu se stvari močno spremenijo in zmaga ni več samoumevna. Seveda pa si jo zelo želimo, saj nočemo v boj za obstanek,« opozarja Trupej, ob tem pa dodaja, da so se v zelo podobnih razmerah Danci lani tudi prebili v to skupino, ko so v odločilnem dvoboju doma v dvorani premagali BiH s 3:2.

Trupej je tokrat v ekipo uvrstil Grego Žemljo, ki je prav ta teden naš najvišje uvrščeni igralec na lestvici ATP (111.), Blaža Kavčiča (112.), Aljaža Bedeneta (168.) in Janeza Semrajca (685.). Med četverico torej ni Luke Gregorca, ki je bil donedavna takorekoč nepogrešljivi člen in je še vedno četrti Slovenec v svetovnem zaporedju. »Luka je bil povabljen v ekipo, a se je letos nastopom odpovedal. Ne bi pa želel v njegovem imenu govoriti o razlogih,« je dejal na to temo slovenski kapetan, medtem ko nam je Gregorc pojasnil, da je »počilo« na relaciji med njim in zvezo, od tega, ali se bodo vzroki tokratne odpovedi odpravili, pa je odvisno, ali bo v prihodnosti še na voljo reprezentanci ali ne.

Četudi Trupej včeraj še ni želel razkriti, kdo bo igral, bi bilo presenečenje, če ni bi bila to Žemlja in Kavčič, ki sta tudi v kombinaciji za igro dvojic (druga možna naveza je Žemlja-Bedene). Danski kapetan Kenneth Carlsen bo na današnjem žrebu izbiral med Nielsenom (226. na ATP), Plessom (–), Thomasom Kromannom (–) in Christofferjem Konigsfeldtom (–). Jutri se bodo dvoboji začeli ob 15. uri, v soboto ob 16. in v nedeljo spet ob 15.