Uresničen scenarij z najmanj možnostmi

Vse štiri polfinalistke zaključnega turnirja WTA prvič med četverico na sklepnem turnirju?

Objavljeno
27. oktober 2016 23.38
Dominika Cibulkova of Slovakia watches her backhand return against Simona Halep of Romania during their singles match at the WTA tennis tournament in Singapore, Thursday, Oct. 27, 2016. (AP Photo/Wong Maye-E)
Saša Verčič
Saša Verčič
Singapur – Angelique Kerber je imela pred zadnjim kolom v rdeči predtekmovalni skupini teniškega mastersa daleč največ možnosti za preboj v polfinale, Dominika Cibulkova pa najmanj. Na koncu sta se med četverico prebili obe, turnir osmerice pa se je že končal za Simono Halep in Madison Keys. Za polfinale tako ostaja le še ena neznanka, ki bo razrešena danes.

Z zelo različnih izhodišč sta v zadnji predtekmovalni dan rdeče skupine krenili Kerberjeva in Cibulkova, saj bi morala imeti prva zelo, zelo veliko smolo, da bi ostala brez polfinala, druga pa zelo veliko srečo. Takšen razplet je omogočal samo en scenarij, torej z najmanj možnostmi, namreč da Cibulkova včeraj premaga Halepovo v dveh nizih, Kerberjeva pa prav tako z 2:0 Keysovo. In prav to se je zgodilo. Cibulkova je imela lažje delo od pričakovanj, bržčas tudi zato, ker je imela njena romunska tekmica težave z levim kolenom, v dvoboju, v katerem sta igralki zares preizkušali meje vzdržljivosti druga druge, pa je bilo to še kako pomembno. Ko je Slovakinja osvojila prvi niz, je v polfinale poslala Kerberjevo, če bi drugega izgubila, bi sama ostala brez vseh možnosti, a je v zelo napeti končnici le dobila podaljšano igro in se veselila zmage s 6:3, 7:6 (5), svoje sploh prve na turnirjih najboljše osmerice. Je namreč novinka, v 1. kolu pa jo je ugnala Kerberjeva in v drugem Keysova.

»To je zares velika zmaga zame. Čutim, da sem spet zaživela. Res sem zadovoljna s svojo igro, s tem, kako sem se soočila s pritiskom. Očitno igram najbolje, ko je pritisk največji,« je bila navdušena Cibulkova, dobro zavedajoč se, da v nadaljevanju ne bo prav nič več v njenih rokah, da je njena usoda povsem odvisna od Kerberjeve. Zato se tudi ni mogla odločiti, ali bo sploh gledala ta dvoboj ali se bo raje odpravila po nakupih in zgolj preverila rezultat.

In na koncu je bila zgolj ena zmaga v predtekmovanju dovolj za napredovanje, saj je tudi prva igralka sveta opravila svojo »nalogo« in Keysovo v dvoboju, v katerem je bilo v 18 igrah polovica breakov, ugnala s 6:3, 6:3. Če bi Američanka osvojila le niz, bi jo to že popeljalo v polfinale, a Kerberjeva je odigrala na vso moč, ne glede na to, da je imela že zagotovljeno mesto med četverico. »O tem nisem želela razmišljati. Zame je bilo pomembno, da dobim tudi ta dvoboj in skupinski del tekmovanja končam brez poraza. Zdaj sem v polfinalu po treh zelo dobro odigranih partijah, kar mi daje ogromno samozavesti,« je očitno nared za še eno lovoriko v tej sezoni Kerberjeva.

Na mastersu tako ostaja le še ena neznanka, kaj lahko pa bi se zgodilo, da bodo med četverico prav vse igralke, ki še nikdar niso zaigrale v polfinalu. Svetlana Kuznjecova je v sredo prvič uspešno preskočila skupinski del, prav tako zdaj Kerberjeva, Cibulkova je tako ali tako debitantka, četverček novink pa bi lahko danes zaokrožila Karolina Pliškova, ki prav tako prvič nastopa na mastersu. Obračun Čehinje in Agnieszke Radwanske bo namreč odločal o 2. mestu v beli skupini, medtem ko bo partija med Kuznjecovo in Garbiñe Muguruza bolj revijalne narave.