V Melbournu začetek lova na zlati veliki slam

Favorita OP Avstralije branilca naslova Serena Williams in Novak Đoković. Poloni Hercog žreb v 1. kolu namenil Jeleno Janković.

Objavljeno
16. januar 2016 10.42
Saša Verčič
Saša Verčič
Melbourne – Prvi vrhunec teniške sezone je pred vrati: v ponedeljek se bo v Melbournu začelo OP Avstralije, na katerem bosta naslova branila prva igralca sveta Serena Williams in Novak Đoković. Prireditelji so včeraj opravili žreb, ki ni bil prizanesljiv do edine slovenske predstavnice v posamični konkurenci, Polone Hercog, saj ji je namenil Jeleno Janković.

Williamsova in Đoković sta lani povsem zaznamovala teniško sezono, saj sta osvojila vsak po tri turnirje za veliki slam (Američanka je ostala brez OP ZDA, Srb brez Roland Garrosa), letos bosta skušala prevlado še nadgraditi. Pri tem sezona 2016 igralcem nudi posebej prestižni dosežek: zlati veliki slam, torej še olimpijski naslov, ki ga je doslej osvojila le velika Steffi Graf. Williamsova in Đoković sta v Melbourne pripotovala kot favorita, a za njima so povsem različne priprave in ne glede na večjo konkurenco v moškem tenisu se zdi, da ima Nole večje možnosti. Srb, ki si je vzel po prejšnji sezoni več časa za počitek in je odpovedal vse predvidene ekshibicijske nastope, je tudi sezono 2016 začel v velikem slogu in pred tednom dni osvojil Doho, pri tem pa v finalu nadigral Rafaela Nadala, ki je tekmečevo predstavo označil za popolno.

»Moje misli so usmerjene le v Melbourne in v to, kaj moram storiti,« o zlatem slamu ne želi že na začetku sezone govoriti Nole, ki pa vendarle ne skriva, da so OI, nekdaj v teniškem svetu močno podcenjene, njegov veliki cilj. »Olimpijske igre predstavljajo povsem novo dimenzijo, gre za ponos, čast, strast. Veselim se že te posebne energije, prav tako slovesnosti ob odprtju in druženju z nekaterimi najboljšimi športniki sveta,« o Riu pravi Đoković. A seveda OI so še daleč, v naslednjih 14 dneh bo lovil že šesti naslov tam spodaj, v 1. kolu pa ga čaka korejski najstnik Hyeon Chung. Prvi nosilec je v isti polovici žreba kot Roger Federer, Kei Nišikori, Tomaš Berdych in Nick Kyrgios. S Federerjem bi se lahko pomeril v polfinalu, z Nišikorijem pa v četrtfinalu. V spodnji polovici so med drugimi lanski finalist Andy Murray, predlanski zmagovalec Stan Wawrinka in zmagovalec 2009 Nadal. Slednji se bo v 1. kolu pomeril z rojakom Fernandom Verdascom, pri čemer je še vedno živ spomin na obračun Špancev v polfinalu 2009, ki je trajal 5 ur in 14 minut ter je drugi najdaljši dvoboj v zgodovini OP Avstralije.

Na ženski turneji je začetek sezone ponudil zelo nenavadno sliko: večina članic najboljše deseterice se je na uvodnih turnirjih vdala zaradi poškodb in bolezni. Williamsova, ki se je želela »ogreti« na Hopmanovem pokalu, a ji je oteklo koleno to preprečilo, ni bila izjema, v celoti ni odigrala niti enega dvoboja. »Zdaj je vse dejansko zelo dobro. Počutim se dobro in komaj že čakam, da se začne. Nared sem,« je na včerajšnjem žrebu zagotovila Američanka, ki bo zares morala biti popolnoma pripravljena, saj se zdi, da jo na poti k ubranitvi naslova čaka težko delo. Za začetek Camila Giorgi, prva z lestvice WTA, ki je zgrešila mesto nosilke, v njeni četrtini žreba pa sta tudi nekdanji št. 1 Caroline Wozniacki in Marija Šarapova, s katero sta se lani udarili za naslov. V spodnji del turnirske razpredelnice je žreb umestil Simono Halep, Garbiñe Muguruza, Venus Williams in tudi Viktorijo Azarenka, za katero bo zelo zanimivo videti, kaj lahko opravi. Prav tako je v tej polovici pristala Polona Hercog, edina iz Slovenije v posamični konkurenci. Štajerka, 73. igralka sveta, je imela lani veliko sreče pri žrebih, a tega ni izkoristila, tokrat jo že za začetek čaka težka preizkušnja. Na uvodnih dveh turnirjih sicer Hercogova ni dosegla dobrih rezultatov, a se je v Melbourne vseeno odpravila z dobrimi občutki. Za zmago nad 19. nosilko Jankovićevo bo res morala pokazati več, četudi je Srbkinja letos odigrala le en dvoboj, ko je izgubila 1. kolo Brisbana proti Roberti Vinci.