V Portorožu najboljši Slovenci proti Mayerju

Na teniškem turnirju bodo zaigrali Grega Žemlja, Blaž Rola, Blaž Kavčič, Tom Kočevar Dešman in mladi Sven Lah.

Objavljeno
04. avgust 2016 17.08
tenis
A. V., STA
A. V., STA

Portorož - Portorož bo tudi letos med 6. in 13. avgustom gostil ATP Challenger Tilia Slovenia Open. Obetajo se zanimivi teniški dvoboji, saj bodo domače barve zastopali vsi najboljši igralci, prvi nosilec turnirja pa bo Nemec Florian Mayer, pred leti že 18. igralec na svetu, letos pa zmagovalec turnirja ATP v Halleju.

Turnirja z nagradnim skladom 42.500 evrov, ki bo na igriščih Marine Portorož potekal četrtič, se bodo od Slovencev udeležili Grega Žemlja, Blaž Rola, Blaž Kavčič, Tom Kočevar Dešman in mladi Sven Lah. Prva dva sta se v žreb uvrstila neposredno zaradi dovolj visokih uvrstitev na lestvici ATP (142., 179.), ostali trije pa so prejeli povabilo od kapetana slovenske reprezentance Blaža Trupeja.

Razveseljivo je, da so Žemlja, Rola in Kavčič v dobri formi. Vsi trije so v zadnjih tednih dosegli nekaj odmevnih rezultatov na turnirjih podobnega ranga, tako da v Portorož prihajajo po novo zmago. Doslej je slovenski igralec vedno igral v finalu; 2013 je turnir osvojil Grega Žemlja, 2014 je bil najboljši Blaž Kavčič, lani pa je moral Žemlja priznati premoč Italijanu Luci Vanniju.

Še šest Slovencev bo nastopilo v kvalifikacijah, ki se začenjajo v soboto - Aljaž Radinski, Matic Špec, Klemen Nikolaš, Domen Gostinčar, Gregor Boh in Jakob Aljaž Kaplja.

Glede na trenutne uvrstitve in formo bo glavni tekmec Slovencev v boju za končno zmago Nemec Florian Mayer, ta teden 93. igralec na svetu, 2011 pa že osemnajsti. V dvanajstletni karieri - prvo sezono 2004 je bil izbran celo za novinca leta na ATP touru - je osvojil dva turnirja serije ATP, na bančnem računu pa se mu je v tem času nakopičilo že šest milijonov dolarjev. Prvi turnir je osvojil pred petimi leti v Bukarešti, drugega pa slaba dva meseca nazaj na travi v nemškem Halleju. Na poti do druge lovorike je med drugimi premagal dva top 10 igralca na svetu, Japonca Keija Nishikorija in Avstrijca Dominica Thiema.

Za 190 centimetrov visokega Nemca je Portorož le vmesna postaja med najboljše igralca na svetu. V drugi polovici leta 2014 si je namreč poškodoval stegensko mišico in zaradi tega v slabem letu zdrsnil pod 600. mesto na svetu. Zmaga v Halleju ga je po dveh letih popeljala med sto najboljših, za nastop v Portorožu pa se odločil zaradi visokih ocen, ki ga je deležen challenger Tillia Slovenia Open ter dejstva, da je naslednji teden v teniškem koledarju rezerviran za olimpijske igre.