V prihodnje manj košarke med pripravami

Avstralski teniški igralec Nick Kyrgios ne more iz svoje kože.

Objavljeno
18. januar 2017 17.01
Australia's Nick Kyrgios reacts while sitting in his chair during his second round match against Italy’s Andreas Seppi at the Australian Open tennis championships in Melbourne, Australia, Wednesday, Jan. 18, 2017. (AP Photo/Aaron Favila)
Saša Verčič
Saša Verčič
Melbourne – Eden najbolj nadarjenih igralcev na turneji ATP Nick Kyrgios je lansko sezono končal predčasno, saj ga je Združenje teniških profesionalcev zaradi neprimernega vedenja kaznovalo s prepovejo igranja. Avstralec je nato pokazal voljo po izboljšanju, ko je poiskal pomoč športnega psihologa, a kaže, da ta (še) ne deluje.

Potem ko si je zaradi neprimernega vedenja na turnirju iz serije masters v Šanghaju prislužil kazen, je v Melbournu v ponedeljek Kyrgios odigral prvi tekmovalni dvoboj od konca oktobra – na začetku leta je sicer igral na Hopmanovem pokalu – in v 1. kolu deloval zelo umirjeno. Ob gladki zmagi proti Gastãu Eliasu se ni znašal nad loparjem, ni bilo obračunavanja s sodnikom in gledalci. Enaka je bila slika tudi v prvem delu partije proti Andreasu Seppiju, ko je izgubil tretji niz, pa se je v hipu vse spremenilo. Kazenska točka, vprašljiva volja do igranja in vprašljiva želja po zmagi so spet spomnile na porednega dečka, ki pač ne skriva, da tenis ni njegova največja športna ljubezen, ampak je to košarka. Izkušeni Seppi, ki je na istem igrišču pred dvema letoma izgubil proti Kyrgiosu po petih nizih, četudi je imel zaključno žogico, je nastali položaj znal izkoristiti. Tokrat je sam zelo junaško rešil zaključno žogico in poskrbel, da je Avstralec igrišče zapustil ob glasnem negodovanju domačih navijačev.

»Krivda za poraz je povsem moja. Priprav na novo sezono nisem vzel dovolj resno, ukvarjal sem se s stvarmi, s katerimi se ne bi smel. Denimo s košarko. V prihodnje se bom bolj posvetil tenisu,« je priznal navkljub vsemu kar 13. igralec sveta, ki še vedno sodeluje s športnim psihologom, prav tako pa počasi spoznava, da bi mu prav prišel tudi trener … Četudi je Seppi ta čas zgolj 89. na svetovni lestvici, zanj seveda to še zdaleč ni bila največja zmaga doslej – ne nazadnje je prav v Avstraliji pred dvema letoma ugnal Rogerja Federerja, ki je bil tedaj še št. 2 –, jo je pa včeraj dosegel Daniel Evans. Britanec, ki se je tik pred OP Avstralije v Sydneyju prvič v karieri prebil v finale turnirja ATP, lani pa si je na OP ZDA priigral zaključno žogico proti kasnejšemu zmagovalcu Stanu Wawrinki, je ugnal sedmega nosilca Marina Čilića ter tako poskrbel za največjo žrtev med postavljenimi igralci v uvodnih treh dneh. Hrvat se je sicer pritoževal, da je po poznem koncu lanske sezone, ki se je za nameček razpletla še z bolečim porazom v finalu Davisovega pokala, še vedno čustveno izpraznjen, a to je bilo treba izkoristiti in Evans je le znova potrdil, da Andy Murray ni več tako osamljeni britanski jezdec. »Odigral sem, kot najbolje znam, posebej proti koncu dvoboja. Takšna zmaga v partiji na tri dobljene nize je res nekaj posebnega,« je žarel Britanec, ki je komajda prejšnji teden prvič premagal igralca svetovne deseterice, ko je bil v Sydneyju boljši od Dominica Thiema.

Seppi sicer včeraj ni bil edini, ki je izničil zaostanek z 0:2 v nizih, zelo presenetljivo je to uspelo tudi Miši Zverevu v dvoboju z ameriškim bombarderjem Johnom Isnerjem. Nemec se je tako na turnirjih za veliki slam med 32 prebil prvič po Wimbledonu 2008 … Že v 3. kolu pa se obeta na papirju izjemno zanimiv dvoboj, ki je posledica tega, da je Roger Federer zgolj 17. nosilec. Jutri se bo namreč Švicar pomeril z desetopostavljenim Tomašem Berdychom, v Avstraliji že dvakratnim polfinalistom.