Vdaja Hercogove po polurni kalvariji

V prvem kolu odprtega prvenstva ZDA štajerska teniška igralka proti Angelique Kerber osvojila le devet točk.

Objavljeno
30. avgust 2016 02.09
Saša Verčič
Saša Verčič
New York – Slabo leto za slovenski tenis se nadaljuje. Pričakovano. Po poraznih kvalifikacijah na OP ZDA se je edina naša igralka v glavnem žrebu posameznikov Polona Hercog že takoj na začetku znašla pred nepremostljivo oviro. Ne le, da ji je nasproti stala Angelique Kerber, v težavnih vremenskih razmerah je slabo počutje vodilo v vdajo po sedmih izgubljenih igrah.

Da bo dvoboj med Kerberjevo in Hercogovo nekaj povsem drugega, kot je bil njun zadnji, ki ga je leta 2011 v Monterreyu dobila Štajerka, je bilo povsem jasno. Nemka se je odtlej izstrelila tik pod vrh, Hercogova se utaplja v povprečju, na najnovejši lestvici WTA je komaj na 120. mestu. Da je nekoliko živčna pred svojim prvim nastopom na igrišču Arthur Ashe, a da se veseli tega dvoboja, je dejala, tik preden je zakorakala v areno. Potem pa je bilo po le četrt ure na semaforju že 5:0 na Kerberjevo, ki ni na svoj servis izgubila niti ene točke (!), na drugi strani si Hercogova na svoj začetni udarec ni priigrala niti ene priložnosti, da bi osvojila igro … Zdravniška ekipa na igrišču, ki jo je poklicala, je dala vedeti, da njeno počutje v vročini in visoki vlagi ni dobro, po merjenju telesne temperature, pulza in pritiska ter ledenih obkladkih pa je vendarle nadaljevala. A zgolj za dve igri, ko je izgubila še ti dve, se je zaradi vrtoglavice in krčev vdala. Statistika je bila na koncu polurnega dvoboja zares porazna, saj je v sedmih igrah osvojila devet točk, storila pa denimo enajst neizsiljenih napak. Po dvoboju je priznala, da je že nekaj dni bolehala, in s tem seveda izzvala ogorčenje pri Donni Vekić, ki bi bila srečna poraženka kvalifikacij, če bi Hercogova odpovedala nastop.

»Ni moja krivda, da je izgubila v zadnjem kolu kvalifikacij,« ji je odvrnila Hercogova, ki je sicer za nastop v 1. kolu prejela slabih 40.000 evrov (bruto). A do konca sezone bo morala pokazati veliko, veliko več, kot je doslej, sicer bo morala v prihodnje tudi sama v kvalifikacije grand slamov.

Na drugi strani je Kerberjeva zgolj odkljukala eno opravljeno nalogo, pred njo jih je še kar nekaj, da bi dosegla veliki cilj – se po koncu OP ZDA povzpela na 1. mesto svetovne lestvice. »Zmage na tak način si seveda nisem želela, vendar pa igram dobro, prav tako se dobro počutim,« je dejala po ekspresni uvrstitvi v 2. kolo Nemka, ki jo seveda vprašanja o tem, ali bo Sereno Williams izrinila s prestola, zasledujejo na vsakem koraku, a se želi z njimi čim manj obremenjevati. »Osredotočiti se želim le na igro in vsak posamezen dvoboj. Rada bi šla korak za korakom, 1. mesto je še precej daleč, če bo prišel ta dan, pa bom seveda zelo vesela. Nočem si nalagati pritiska, hočem le uživati v vsakem trenutku, saj je za mano najboljša sezona v karieri. To mi vliva veliko samozavesti,« pravi Nemka, ki je ob Williamsovi vsekakor pokazala največ v tej sezoni. Posebej ko se je po šoku po zmagi na OP Avstralije pobrala in zaigrala v finalu Wimbledona, postala olimpijska podprvakinja, v New York pa pripotovala s finalom Cincinnatija. Če bi z lovoriko, bi tudi s 1. mestom na svetu, tako pa bo morala na ta dosežek še počakati. Veliko bo seveda odvisno tudi od predstav Williamsove, ki bo morala z vrha v vsakem primeru sestopiti, če izpade pred polfinalom.