Večni mladenič ruši rekorde drugega za drugim

Tenis: Roger Federer do osme lovorike v Wimbledonu, skupno 19. za veliki slam.
Objavljeno
16. julij 2017 21.48
Saša Verčič
Saša Verčič
London – Neverjetna sezona Rogerja Federerja se nadaljuje. Zmagovalec OP Avstralije, Indian Wellsa in Miamija je pobral še četrto veliko lovoriko, za katero se je letos boril; najprestižnejšo, najslajšo – wimbledonsko. To je za Švicarja rekordni osmi naslov v Wimbledonu, s tem je seveda izboljšal tudi svoj rekord po številu naslovov za veliki slam – na 19. Marina Čilića je ugnal s 6:3, 6:1, 6:4.

Wimbledonski finale, v katerem je Federer lovil nove rekorde, Marin Čilić pa si je skušal priigrati drugi naslov za veliki slam, je bil v veliki meri razočaranje. Seveda je vedno lepo spremljati igralca, ki premika mejnike, in uživati v njegovih predstavah, a še veliko bolje je, če do tega pride v izenačenem dvoboju. Pred začetkom se je zdelo, da bi Hrvat lahko povzročal kar nekaj težav Švicarju, ne nazadnje ga je lani na istem igrišču pripeljal na rob poraza, na poti do zmage na OP ZDA 2014 pa se je v polfinalu kar poigral z njim. Prve igre so obetale veliko več, kot je nato finale ponudil. Čilić je imel pri vodstvu z 2:1 priložnost za break, odtlej je šlo vse navzdol. V primerjavi s prejšnjimi dvoboji je zelo slabo serviral (v uvodnem nizu je zadel celo zgolj 49 odstotkov prvih servisov), zabil le pet asov (prej v povprečju na dvoboj 22), njegova igra je bila polna neizsiljenih napak (na koncu 23 v primerjavi z le osmimi tekmeca). Vsekakor preslaba osnova za zmago nad Federerjem v takšni formi, kot je, ko bi bila za uspeh dovolj le brezhibna predstava.

Kmalu je postalo tudi jasno, zakaj se to dogaja, Čilić je imel namreč težave z žuljem, ki ga je staknil med polfinalnim dvobojem. Razočaranje, da v tako pomembnem dvoboju ne more igrati, kot si želi, je bilo tolikšno, da je začel med odmorom ob zaostanku z 0:3 v drugem nizu jokati, kar je res redko viden prizor v moškem tenisu. Poleg tega je na pomoč poklical tudi zdravnika ... Začelo se je zastavljati vprašanje, ali bomo videli prvo finalno vdajo v posamični konkurenci po letu 1911, a tega ni želel. »Še vsak dvoboj, ki sem ga začel, sem tudi končal. Dal sem vse od sebe, več ni šlo. Za mano je vseeno izjemen turnir, igral sem tenis življenja, zato mi je danes še posebej težko,« je po koncu dvoboja, ki je trajal zgolj 1 uro in 43 minut, dejal Hrvat.

Tudi brez vseh preglavic bi bil seveda le stežka kos izjemnemu Federerju, ki navdušuje vse, ki vsaj malo spremljajo tenis. Pri 35 letih in 342 dneh je postal najstarejši wimbledonski zmagovalec v odprti eri, do svoje osme lovorike na londonski travi, s katero se je osamosvojil na 1. mestu najuspešnejših igralcev, pa je kot prvi po Björnu Borgu 1976 prišel brez izgubljenega niza (!), še nikdar v finalu ni izgubil tako malo iger. Zares neverjetna statistka. In to leto dni po tem, ko je po polfinalnem porazu proti Milošu Raoniću zaradi poškodbe kolena končal sezono ... »Res čarobno, da sem zmagal brez izgubljenega niza, da sem se po lanskih težavah in dveh težkih finalnih porazih proti Novaku Đokoviću pred tem vrnil. Osma zmaga se sliši neverjetno, saj po lanskih dogodkih nisem vedel, ali bom še sploh kdaj igral v finalu. Sem pa verjel, da se mi bo ponudila nova priložnost, sanjal sem o tem. Če verjameš, lahko v življenju prideš zelo daleč,« je z najbolj cenjenim teniškim pokalom v rokah dejal Federer, ki je prav na tem osrednjem igrišču leta 2003 osvojil svojo prvo lovoriko za veliki slam. Ob 19. se je zjokal, ko so se ženi in ostali ekipi na tribunah pridružili vsi štirje otroci. Ti bržčas še niso videli zadnjega očetovega zmagoslavja, zdaj vse kaže, da bo Federer, od danes spet tretji igralec sveta, v igri tudi za naslov na OP ZDA, ne nazadnje pa seveda upa, da bo prihodnje leto (u)branil lovoriko v Wimbledonu ...

Zadnji wimbledonski dan je prinesel nekaj veselja tudi slovenskemu tenisu, natančneje Kaji Juvan. Potem ko je med posameznicami izpadla že v 1. kolu, je skupaj z Olgo Danilović, hčerko nekdanjega odličnega košarkarja Predraga Danilovića, osvojila turnir dvojic v mladinski konkurenci. V finalu sta Juvanova in Danilovićeva s 6:4, 6:3 ugnali četrti nosilki Catherine McNally in Whitney Osuigwe.