Velika vrnitev nekdanje zmagovalke

Viktorija Azarenka je dobila dvoboj nekdanjih št. 1 s Caroline Wozniacki.

Objavljeno
22. januar 2015 20.04
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport

Melbourne – Ko je Viktorija Azarenka na začetku sezone v Brisbanu izpadla v 1. kolu ter tako daleč zaostala za lanskim finalom, je postalo jasno, da na OP Avstralije ne bo nosilka in da to ni slaba novica le za Belorusinjo, ampak tudi za njene tekmice. V uvodnih dneh sta to najbolj občutili Sloane Stephens in Caroline Wozniacki.

Pred sedmimi leti sta se nazadnje že v 2. kolu turnirja za veliki slam pomerili igralki, ki sta že bili prvi na svetu, in sicer prav v Melbournu, ko je kasnejša zmagovalka Marija Šarapova ugnala povratnico po porodu Lindsay Davenport. Včeraj sta si v težko pričakovanem dvoboju na nasprotnih straneh stali dobri prijateljici Azarenka in Wozniackijeva, pri čemer je prvi v prid govorila izjemna statistika na OP Avstralije, drugi pa odličen drugi del lanske sezone. Belorusinja je namreč v Melbournu dobila 19 od zadnjih 20 dvobojev (in je turnir osvojila dvakrat zapored, lani pa izpadla v četrtfinalu), Danka pa se je po razhodu z Roryjem Mcllroyem teniško spet razcvetela, na OP ZDA zaigrala v svojem drugem finalu za veliki slam, kar nekajkrat pa tudi zelo resno izzvala Sereno Williams, nazadnje v polfinalu sklepnega mastersa, ki ga je izgubila šele po podaljšani igri odločilnega niza.

To je obetalo zelo zanimiv ter kakovosten obračun in prav takšen je tudi bil, predvsem prvi niz, v nadaljevanju je bila nekdanja zmagovalka vendarle bolj napadalna, odločna, da pokaže, da je prebrodila vse težave, ki so jo pestile lani. In to ji je vsekakor uspelo, po koncu dvoboja z osmo nosilko je bila ocena enotna: Azarenka se je vrnila v velikem slogu. »Glede na to, s kakšnimi rezultati je Caro končala lansko sezono, sem vedela, da bom morala odigrati zares vrhunsko in dvoboj je tudi bil zelo kakovosten. Napredek v moji igri v primerjavi s prejšnjim kolom je ogromen in prav to sem potrebovala. Če ne bi od začetka do konca ostala na zelo visoki ravni, bi tekmica to takoj izkoristila, saj je znana po tem, da ne podarja točk. Zelo sem zadovoljna s svojo igro,« si je oddahnila 44. igralka sveta, ki je pred OP Avstralije odigrala zgolj eno partijo, saj jo je v Brisbanu v uvodnem kolu ugnala Karolina Pliškova, ko si je nato zaželela posebno povabilo za Sydney, pa so jo prireditelji zavrnili.

Belorusinja je tako dosegla prvo zmago nad članico svetovne deseterice po več kot letu dni (po mastersu v Istanbulu 2013), težaven žreb je pričakovala in je bila nanj pripravljena, najpomembneje zanjo pa je, da spet igra brez vseh zdravstvenih preglavic. »Zares uživam v igranju tenisa in zdaj ko ne čutim nikakršnih bolečin, je vse skupaj prav zabavno. Komaj čakam nove dvoboje, nove turnirje. Leto se je šele začelo in res me zanima, kaj vse bo še prineslo,« je bila razumljivo zadovoljna Azarenka, za katero je jasno, da bo nevarna še marsikateri igralki v nadaljevanju turnirja. Njena naslednja tekmica bo Barbora Zahlavova Strycova, nato bi se lahko pomerila z lansko finalistko Dominiko Ciblukovo, potem pa tudi s Sereno Williams. Wozniackijeva je bila seveda na drugi strani povsem drugačne volje in vedno bolj prepričana, da jo je v Melbournu doletelo prekletstvo. Potem ko se je namreč leta 2011 prebila do polfinala, je 2012 izpadla v četrtfinalu, 2013 v osmini finala, lani v 3. kolu in letos torej v drugem …

Tudi moški del je prinesel nekaj zelo vznemirljivih dvobojev, v katerih sta se med drugim poslovila domači ljubljenec Lleyton Hewitt in 17. nosilec Gaël Monfils, od katerega je bil boljši Jerzy Janowicz (prav tako 44. na svetovni lestvici), ki se je po polfinalu Wimbledona 2013 malce izgubil, a vsekakor gre za igralca z izjemnim potencialom.