Velika vrnitev še nikdar tako bolne Serene

Za lovoriko na Roland Garrosu Serena Williams proti Lucie Šafarovi, ki bo prvič zaigrala v finalu velikega slama.

Objavljeno
05. junij 2015 03.45
Lucie Safarova of the Czech Republic celebrates winning her semifinal match of the French Open tennis tournament against Serbia's Ana Ivanovic in two sets, 7-5, 7-5, at the Roland Garros stadium, in Paris, France, Thursday, June 4, 2015. (AP
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Pariz – Več kot desetletje se je Lucie Šafarova trudila za finale turnirja za veliki slam ter ga včeraj na Roland Garrosu le dočakala. S 7:5, 7:5 je ugnala nekdanjo zmagovalko Ano Ivanović, kar pomeni, da si je odločilni dvoboj zagotovila celo brez izgubljenega niza. Vse drugače pa velja za Sereno Williams, ki je le še korak oddaljena od 20. velikega naslova, za to pa je morala včeraj proti Timei Bacsinszky uprizoriti veliko vrnitev.

Potem ko je jasno, da bo Roland Garros dobil novega kralja, ni veliko manjkalo, pa bi dobil tudi povsem novo kraljico. Serena Williams je namreč v zadnjih dneh zbolela za gripo, včeraj je bilo njeno zdravstveno stanje najslabše doslej, kar je bilo vidno že na jutranjem treningu. Brezvoljna Serena, večkrat na robu solza in s kar najbolj omejenim gibanjem na eni strani ter na drugi navdahnjena tekmica, ki je imela za nameček še neverjetno veliko sreče z zadevanjem črt, je vodilo do velikega vodstva Švicarke – z nizom in breakom prednosti v drugem. A seveda je takšen dvoboj treba pripeljati do konca in to je za debitantko v polfinalih turnirjev za veliki slam velik zalogaj. Prevelik.

Williamsova je nekako le našla izhod iz na videz izgubljenega položaja in po zaostanku z 2:3 v drugem nizu ni izgubila nobene igre več …«Še nikdar nisem bila tako bolna. Niti v sanjah si nisem mislila, da bi lahko dobila ta dvoboj in si tretjega niza nikakor nisem želela. Pomislila sem, da je najboljši način za poraz igra na vse ali nič, saj sem bila preveč utrujena, naslednja stvar, ki jo vem, pa je, da sem se znašla v tretjem nizu. Ne vem, kaj se je zgodilo, od kje mi energija,« je pojasnjevala Williamsova, ki je na igrišču močno kašljala, med odmori se je zares počasi sprehodila do stola, nato pa sedela zavita v brisače z ledom. Prva igralka sveta je tako še enkrat dokazala, kakšna borka je, ne glede na vse lovorike, ki jih že ima, kurja juha in dolg počitek pa naj bi pripomogla k temu, da se bo za jutrišnji finale le počutila bolje.

V njem jo čaka Lucie Šafarova, ki je izločila zmagovalko 2008 Ano Ivanović, tudi Čehinji pa – navzlic bolj gladkemu izidu – ni bilo lahko. Srbkinja, ki po dolgem času spet kaže boljše igre, je namreč s svojim prepoznavnim forehandom veliko bolje začela (3:0, 4:1, 5:2), a je Šafarova še pravi čas ujela svoj ritem in pokazala, zakaj je v zadnjih treh dvobojih do polfinala nanizala zmage nad Sabine Lisicki, branilko naslova Marijo Šarapovo in Garbiñe Muguruza. Tudi za Šafarovo pa je bil strah pred uspehom kar velik, saj sprva nikakor ni mogla končati partije, ko je v drugem nizu servirala pri 5:4, misel na prvi veliki finale je bila preveč, da bi zmago vpisala v prvem poskusu. Vseeno pa se je nato osredotočila in osvojila naslednji dve igri ter se razveselila rezultata kariere, ki ji ga privoščijo zares številni, saj velja za eno najbolj priljubljenih igralk na turneji. Uspeh je zanjo morda še slajši, ker se je toliko let trudila zanj in ji nikakor ni padel z neba.

»Na turneji sem že dvanajsto leto in vsekakor bolj cenim, kar sem dosegla zdaj. Sanje so se mi uresničile, ne morem verjeti, kaj se je zgodilo, moja sreča je nadrealistična. Ko sem spoznala, da se lahko uvrstim v finale, me je sicer vse skupaj preveč prevzelo, nisem mogla več ostati osredotočena, a ko sem izgubila svoj servis, sem se otresla živčnosti in spet zaigrala, kot je treba,« je žarela Šafarova, prva Čehinja v finalu Roland Garrosa po 34 letih (Hana Mandlikova je tedaj naslov tudi osvojila), ki se bo na finale pripravljala na poseben način: danes jo čaka še polfinale ženskih dvojic.

Danes je tudi dan za moška polfinala. Najprej bosta ob 13. uri na osrednje igrišče stopila domači adut Jo-Wilfried Tsonga in Stan Wawrinka, sledil bo še dvoboj med prvim in tretjim nosilcem, Novakom Đokovićem ter Andyjem Murrayem.