Venus zavrtela kolo časa za nekaj let nazaj

Tenis: na OP Avstralije sta se prvič po Wimbledonu 2010 obe sestri Williams uvrstili v četrtfinale turnirja za veliki slam.

Objavljeno
26. januar 2015 20.09
S. V., šport
S. V., šport

Melbourne – Serena in Venus Williams, ena najuspešnejših sestrskih navez v zgodovini športa, sta druga drugi neizčrpen vir navdiha. V zadnjih letih bolj Serena za Venus, saj je imela slednja veliko težav z avtoimunsko boleznijo, a sestra na 1. mestu teniške lestvice je bila spodbuda, da je vztrajala in prvič po OP ZDA 2010 je Venus v četrtfinalu grand slama. Seveda je tudi Serena.

Sestri Williams sta nekoč povsem obvladovali ženski tenis, od 25 medsebojnih dvobojev (14:11 za Sereno) sta jih kar osem odigrali v finalih turnirjev za veliki slam, nepozaben je niz štirih zaporednih od Roland Garrosa 2002 do OP Avstralije 2003, ko si je Serena priigrala tudi nekoledarski veliki slam. V zadnjih letih pa je bilo teh obračunov vedno manj, posebej po OP ZDA 2011, na katerem so pri Venus odkrili Sjörgnov sindrom in odtlej je šla pot starejše od sester navzdol. A predala se ni nikdar, kljub temu, da je z nagradami že zdavnaj zaslužila dovolj, da je preskrbljena do konca življenja, in da ima številne obteniške konjičke. In nagrada so spet vedno boljše igre, novo sezono je 34-letnica odprla z osvojitvijo turnirja v Aucklandu, kjer je v finalu ugnala Caroline Wozniacki, včeraj – ko je večkrat spomnila na staro, dobro Venus – je bila v treh nizih boljša od šeste nosilke Agnieszke Radwanske in je prvič po OP ZDA 2010 spet med osmerico na grand slamih.

»Za ta rezultat sem potrebovala kar nekaj časa. Seveda si želim na vsakem turnirju priti čim dlje, a vedno preprosto ne gre. Zdaj je napočil moj trenutek in želim si v takšnem slogu nadaljevati vso sezono in tudi naslednjo,« je nov zagon dobila Venus, ki jo je najbolj s tira vrgel povsem drugačen slog igre Poljakinje od prejšnjih tekmic, četudi gre za eno njenih največjih zmag v zadnjem času, pa je to ni prevzelo. »To sicer drži, a takšne rezultate sem dosegla že velikokrat, zato ne skačem od sreče. Seveda pa sem si v tretjem nizu tako močno želela zmage, da sem padla v trans,« je še dejala Američanka, za katero je Radwanska po dvoboju ocenila, da nikakor ne igra kot 34-letnica.

Novo prebujenje Venus pomeni, da sta se sestri Williams prvič po Wimbledonu 2010 na istem grand slamu prebili v četrtfinale, med seboj pa se lahko pomerita v polfinalu. Obe zdaj čaka zanimiva ovira v naslednjem kolu. Sereni, ki se je v osmini finala Garbiñe Muguruza maščevala za lanski šokantni (in najhujši) poraz v 2. kolu Roland Garrosa, bo namreč nasproti stala lanska finalistka Dominika Cibulkova. Slovakinja je v drugi polovici lanske sezone močno padla, zato ni sodila med favoritinje, a Melbourne ji očitno zelo ustreza in tako se lahko pohvali, da je igralka, ki je končala veliko vrnitev Viktorije Azarenka na OP Avstralije. Venus pa bo za polfinale lopar prekrižala s komaj 19-letno rojakinjo Madison Keys – prvič po OP ZDA 2004 so med osmerico velikega slama kar tri Američanke –, ki velja na nek način za naslednico slovitih sester. Keysova je za presenečenje poskrbela že v prejšnjem kolu, ko je z izjemno močnimi udarci domov poslala Petro Kvitovo, kljub pritisku, da mora veliko zmago nadgraditi, pa ji je šlo to odlično od rok. O njeni izjemni nadarjenost sta se razgovorili tudi Williamsovi, samozavest pa ji daje njen trenerski štab, v katerem sta nekdanja št. 1 Lindsay Davenport in njen mož Jonathan Leach. Venus in Davenportova sta se pomerili kar 27-krat, nazadnje v finalu Wimbledona 2005, ki ga je z 9:7 v odločilnem nizu dobila Williamsova.