Vodilni as lanskega leta v boju z nočno moro

V Melbournu zahteven žreb za Novaka Đokovića. Serena Williams lovi 23. lovoriko za grand slam.

Objavljeno
13. januar 2017 23.01
Siniša Uroševič
Siniša Uroševič
Melbourne – Končno! Tako nestrpno je teniški svet odšteval do prve odmevne predstave v novem koledarskem letu. Resda je bilo na turnirjih v Avstraliji živahno že v zadnjih dneh, a zares se bo zastor dvignil ob začetku prihajajočega tedna na štadionu v Melbournu. Tokrat brez slovenske udeležbe.

Nihče med našimi aduti ni preskočil kvalifikacij, nazadnje se je zataknilo Blažu Kavčiču proti češkemu veteranu Radeku Štepaneku, prvič po osmih letih ne bo niti ene od Slovenk na glavnem turnirju. Že včerajšnji žreb pa je zbujal domišljijo o nepredvidljivih dvobojih in silno zanimivem turnirju za začetek sezone.

Če bi se ozrli k bližnji preteklosti melbournskega dogajanja, potem bi hitro vlogo udarnega favorita lahko podelili Novaku Đokoviću. Tu je namreč osvojil polovico od svojega ducata lovorik na turnirjih za grand slam, nepremagljiv je bil v zadnjih dveh letih. Očitno se ob začetku sezone vedno znova imenitno počuti, ugaja mu tudi podpora s tribun, kakršne ne uživa niti na enem od drugih treh prizorišč prestižnih turnirjev. Za srbske izseljence je pač januarska teniška zgodba v Melbournu poseben praznik, vzneseno jo pričakujejo tudi letos, ko sicer 29-letnik tu ne bo nastopil kot prvi nosilec, obenem pa mu je tudi včerajšnji žreb razkril zelo zahtevno pot do končne lovorike.

Že za začetek se bo namreč moral pomeriti s Špancem Fernandom Verdascom. Prav slednji je ponavadi prav v Avstraliji igral na visoki ravni, nekoč je tu izgubil polfinale z rojakom Rafaelom Nadalom z 2:3, pa ga pred enim letom izločil že v 1. kolu. Đoković in Verdasco sta se nazadnje pomerila prejšnji teden v polfinalu Dohe, Srb se je moral silno potruditi za končno zmago. A če bi branilec melbournske lovorike vendarle preskočil to uvodno oviro, mu nadaljevanje ponuja »kri, solze in znoj«. Zlasti od 4. kola, ko naj bi bili njegovi tekmeci Grigor Dimitrov ali Richard Gasquet, nato verjetno avstrijski čudežni deček Dominic Thiem in za njim v predvidenem polfinalu Kanadčan črnogorskih korenin Miloš Raonić.

Kajpak tudi za prvega nosilca in najboljšega igralca prejšnje sezone, Britanca Andyja Murraya, ne bo lahke poti, četudi po prvih odmevih njegova polovica žreba ponuja nekaj manj igranja z živci. Kakorkoli, olimpijski prvak iz Ria – in pred tem iz Londona – ter zadnji wimbledonski zmagovalec sanja o tem, da bi zdaj zasukal dosedanjo zgodbo v Melbournu. Lani je tu nastopil v finalu, pa svojemu vrstniku Đokoviću ni bil kos. Prav podobno je bilo eno leto prej. Sicer pa mu avstralsko prizorišče že predstavlja nočno moro, saj je petkrat nastopil v finalnem dvoboju, a vedno znova igrišče zapuščal v vlogi poraženca. Za začetek se bo tokrat pomeril z Ukrajincem Iljo Marčenkom, 93. igralcem svetovne lestvice, tudi naslednji trije tekmeci naj mu ne bi povzročali pretiranih težav, četrtfinale bi mu nato prineslo dvoboj bodisi z Keijem Nišikorijem bodisi Tomašem Berdychom ali pa z velikim povratnikom Rogerjem Federerjem. Slednji ima v uvodnih dveh kolih tekmeca iz kvalifikacij, nato se bo najbrž pomeril z Berdychom.

Žreb ženskega turnirja za začetek prinaša mirni spanec Angelique Kerber, branilki lovorike in št. 1 lestvice WTA. Najprej bo namreč igrala z ukrajinsko tekmico Lesjo Curenko, 61. na lestvici, če bi šlo vse po načrtih, bi se v četrtfinalu pomerila z zadnjo pariško zmagovalko Garbine Muguruza. Sereno Williams pa v lovu na sanjski dosežek 23 naslovov na turnirjih za grand slam čakata med drugim švicarsko-slovaški tekmici. Za začetek najprej Belinda Benčič, igralka rojena slovaškim staršem v Švici, če bi šlo vse po načrtih pa bi se Serena v četrtfinalu pomerila s Slovakinjo Dominiko Cibulkovo, pred tremi leti že finalistko OP Avstralije, ob koncu 2016. pa na 5. mestu svetovne lestvice najvišje doslej.