Vsaka lovorika je za Nadala sladka, ta pa še posebej

Španski teniški igralec Rafael Nadal do prve turnirske zmage po lanskem Roland Garrosu.

Objavljeno
02. marec 2015 21.33
S. V., šport
S. V., šport
Buenos Aires – Rafael Nadal je lani v Parizu pisal zgodovino, ko je Roland Garros osvojil že devetič, po vrhuncu peščene sezone pa je zanj nastopila dolga suša. Skoraj devet mesecev je namreč moral čakati na novo lovoriko, seveda zaradi niza zdravstvenih težav, 65. naslov v karieri pa je vpisal v Buenos Airesu, sicer zgolj na turnirju iz serije 250.

Rafael Nadal je v karieri uprizoril že številne vrnitve, od katerih je še posebej navdušil s tisto leta 2013, ko se je spet prebil tudi na 1. mesto svetovne lestvice, tokrat pa se Španec veliko bolj muči. Potem ko je večji del lanske sezone po Wimbledonu (kjer ga je presenetil Nick Kyrgios) izpustil zaradi poškodbe zapestja in operacije slepiča, je bil namreč letošnji štart pod pričakovanji. V Dohi poraz v 1. kolu proti Michaelu Berrerju (127. na lestvici ATP), na OP Avstralije ga je v četrtfinalu Tomaš Berdych ugnal po 17 neuspešnih poskusih, ob selitvi na pesek pa v polfinalu Ria de Janeira Fabio Fognini, ki je prvič okusil slast zmage v dvobojih s španskim asom. V Buenos Airesu pa je vendarle spet v zrak dvignil lovoriko, pri čemer zanj ni bilo pomembno, da je bil Federico Delbonis z 59. mestom najvišje uvrščeni igralec, ki ga je ugnal minuli teden (v finalu je bil boljši od Juana Monaca). Olajšanje je bilo pač ogromno.

»Vsaka lovorika je nekaj posebnega, ta pa sploh, saj je minilo že veliko časa, odkar sem osvojil zadnjo. Za mano je težka lanska sezona, začetek letošnje ni bil najuspešnejši, a korak za korakom vendarle spet dobivam tiste prave občutke. Tu sem stopnjeval igre in najboljšo prikazal prav v finalu, kar je odlično za krepitev samozavesti. Moj tenis je že na veliko višji ravni, kot je bil pred mesecem, zmaga pa daje le še dodatno spodbudo za delo. V preteklosti so mi po poškodbah uspevale odlične vrnitve, zavedam se, da je to z leti vedno težje, hkrati pa tudi ne vem, zakaj ne bi bilo tokrat podobno, saj imam tako motivacijo kot strast,« razmišlja Nadal, ki je svoje navijače razveselil tudi s podatkom, da ta čas nima nikakršnih zdravstvenih težav. Zato pa ni skrival negodovanja, ker se na nekaterih turnirjih, na katerih so se igralci dolga leta merili na pesku, odločajo za menjavo in za trdo podlago, saj ta povečuje možnost poškodb. Ne nepeščeni podlagi je sicer Španec nazadnje lovoriko osvojil lani v Dohi.

Na oranžni podlagi je v nedeljo slavil že 46. naslov (največ v odprti eri jih ima Guillermo Vilas, 49), skupno pa 65. in se je s tem na večni lestvici prebil na 5. mesto, za sabo je pustil Björna Borga in Peta Samprasa. »Oba sta imela izjemno kariero, zato so primerjave z njima zame velika čast,« je novo stopničko na športni poti komentiral Nadal, ki se bo zdaj preselil na trda igrišča, na dva turnirja iz serije masters (Indian Wells, Miami), nato pa nazaj na pesek, na katerem bo skušal v Parizu osvojiti še deseti naslov. Če bo Rafa ujel pravi šampionski ritem, bo bržčas tudi edini, ki bo lahko resno ogrozil Novaka Đokovića ter mu vsaj še za eno leto preprečil uresničenje velikih sanj – osvojitev kariernega velikega slama.