Vzdušje bo na romunski strani, kakovost na slovenski

V romunsko-slovenskem dvoboju najprej Copil in Rola, nato Ungur in Žemlja, ki se ne počuti najbolje.

Objavljeno
04. marec 2016 01.19
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana – Vsaj 1:1 po prvem dnevu in s tem odprt boj v nadaljevanju je želja slovenske teniške reprezentance v Davisovem pokalu pred tekmo z Romunijo v 1. kolu I. evro-afriške skupine, pri čemer je jasno, da lahko Blaž Rola in Grega Žemlja priigrata tudi vodstvo z 2:0, ki bi v veliki meri že odločilo zmagovalca. Prvi bo danes zaigral Rola, in sicer z Mariusom Copilom.

Od ponedeljka so se izbranci kapetana Blaža Trupeja pripravljali v Aradu na zelo pomemben uvodni dvoboj v novi sezoni, ki jim z zmago ne bi prinesel zgolj obstanka na tej ravni tekmovanja, ampak tudi obračun 2. kola s Španijo. Včeraj so prireditelji opravili tudi žreb, ki pa je v bistvu odločal le o vrstnem redu današnjih partij, velikih neznank glede prijave igralcev pač ni bilo. Trupej je za partiji posameznikov izbral Blaža Rolo, ki je 160. na svetovni lestvici, in Grego Žemljo, ki je 181., medtem ko bosta za Romune zaigrala Adrian Ungur (193.) in Marius Copil (202.). Uvrstitve na lestvici ATP napovedujejo povsem odprt dvoboj, razlike na teh mestih so pač zelo majhne.

»Težko je predvideti razplet, dvoboj je vendarle nekaj povsem drugega kot trening. Romuni bodo imeli veliko podporo, saj je dvorana s 1200 sedeži razprodana, tako da bosta domač teren in vzdušje na njihovi strani. Še vedno pa mislim, da je kakovost na naši, da sta Blaž in Grega boljša igralca od tekmecev, bo pa seveda to treba pokazati in potrditi v danih okoliščinah,« je po žrebu razmišljal Trupej, ki je za jutrišnji dvoboj dvojic prijavil Aljaža Radinskega in Tomislava Ternarja. Svojo odločitev lahko še spremeni, a bi bilo to po večini scenarijev nesmiselno, saj se morata Rola in Žemlja osredotočiti na partije posameznikov in hraniti moči za nedeljo, zmaga nad Horio Tecauom in Florinom Mergeo, tretjim ter enajstim igralcem sveta med dvojicami, je vendarle bolj ali manj misija nemogoče.

Posebej Žemlja mora varčevati z energijo, saj njegovo zdravstveno stanje po še eni preboleli virozi ni ravno najboljše. »Grega ima precejšnje težave z utripom, saj mu ta narašča zelo hitro. Posledično se hitro utrudi, tako da vse skupaj ni optimalno, je na meji bolezni, a tega smo pri njem že kar vajeni,« je razkril kapetan naše izbrane vrste, ki je toliko bolj zadovoljen z gladkim prehodom Blaža Role s peska na hitro dvoransko podlago, težav s prilagoditvijo Ptujčan namreč ni imel. Danes – z začetkom ob 13. uri po srednjeevropskem času – bo romunsko-slovenski dvoboj odprl s Copilom, na katerega so v naši reprezentanci ves čas opozarjali kot na močnejši člen v konkurenci posameznikov pri gostiteljih.

»Copilu res najbolj ustreza igranje v takšnih razmerah, kot so tu, vendar pa je tudi Ungur, za katerega smo mislili, da je bolj peščeni specialist, na treningu igral dobro,« je tekmeca ocenil Trupej, ki pred prvim dnem dvobojev v Aradu še pravi: »Seveda bi bilo vodstvo z 2:0 po prvem dnevu za nas idealno, a tudi če bi bilo 1:1, ne bi bilo še nič izgubljenega, to bi bilo le ob zaostanku z 0:2. Da, zadovoljni bi bili tudi z 1:1.«

Spored, danes (začetek ob 13. uri)

Marius Copil – Blaž Rola

Adrian Ungur – Grega Žemlja

 

Sobota (14.)

Florin Mergea/Horia Tecau – Aljaž Radinski/Tomislav Ternar

 

Nedelja (13.)

Adrian Ungur – Blaž Rola

Adrian Copil – Grega Žemlja