Wawrinka: Če želiš biti najboljši, moraš uživati v trpljenju

Stan Wawrinka je v finalu OP ZDA premagal Novaka Đokovića in si priboril tretjo lovoriko na turnirjih za veliki slam.

Objavljeno
12. september 2016 10.16
Posodobljeno
12. september 2016 10.51
TEN-US OPEN-DJOKOVIC-WAWRINKA
M. Ž.
M. Ž.

New York - Zadnji teniški turnir za veliki slam v New Yorku se je končal z zmago Švicarja Stana Wawrinke, ki je po štirih nizih premagal prvega igralca sveta, Srba Novaka Đokovića.

31-letni Švicar je tretjič igral v finalu turnirja za veliki slam in osvojil še tretjo lovoriko (Roland Garros 2015, OP Avstralije 2014), hkrati pa je postal najstarejši moški zmagovalec newyorškega turnirja po Kenu Rosewallu, ki je leta 1970 zmagal pri 35 letih.

Stan Wawrinka je po zmagi dejal, da je bil v finalu na robu svojih zmogljivosti in se je boril s krči, a tega ni želel pokazati nasprotniku:

»Če želiš postati številka ena, se moraš boriti po najboljših močeh. Po koncu dvoboja sem bil popolnoma izpraznjen, vse sem pustil na igrišču. Svojemu nasprotniku nisem želel pokazati svojih bolečin in težav s krči. Na igrišču sem trpel, vendar pa sem zadovoljen in ponosen na svoj uspeh. Moraš pričakovati, da boš na igrišču trpel, skoraj uživati moraš v trpljenju. Že na začetku dvoboja sem bil zelo utrujen, pred tretjim nizom sem imel že težave s krči, v četrtem so se bolečine le še povečale, a sem se boril. Pred finalom sem bil zelo živčen, v garderobi sem se tresel in celo jokal. A vedel sem, da imam s pravim pristopom možnosti za zmago.«

Proti Evansu na robu poraza, sledil vzpon forme

Švicarski tenisač je turnir v New Yorku začel neprepričljivo, saj je bil v tretjem kolu proti Britancu Danielu Evansu na robu poraza, vendar pa je v četrtem nizu ubranil zaključno žogo Britanca in napredoval po petih nizih. V nadaljevanju je stopnjeval formo in tudi osvojil prestižni turnir.

»Na začetku turnirjev nikoli ne igram dobro, vendar si prizadevam za stopnjevanje forme. Proti Evansu sem si naložil prevelik pritisk, nisem bil sproščen, nasprotnik pa je igral dober tenis. Moral sem se boriti in iskati rešitve. Imel sem srečo, da sem ubranil zaključno žogo, nato pa sem se z vsako zmago počutil bolje.«

Wawrinka je tudi razkril, da nikoli ni razmišljal o tem, da bi postal najboljši igralec na svetu: »Vedno grem korak za korakom. Najprej sem želel biti profesionalni tenisač, nato sem se želel prebiti v elitno stoterico, zatem v petdeseterico. Svoje kariere nisem začel z idejo, da bi bil nekoč najboljši na svetu ali da bi osvojil turnirje za veliki slam. Edina stvar, za katero sem si vedno prizadeval, je ta, da igram na meji svojih zmogljivosti in da ničesar ne obžalujem.«

Meni, da je daleč od »elitne četverice«

V zadnjih letih so turnirje za veliki slam zaznamovali igralci t. i. velike četverice - Novak Đoković, Švicar Roger Federer, Španec Rafael Nadal in Škot Andy Murray - ki so na zadnjih 47 turnirjih osvojili 42 naslovov. Preostale naslove so osvojili Argentinec Juan Martin del Potro, Hrvat Marin Čilić in Wawrinka, ki meni, da je daleč od elitne četverice:

»V resnici sem daleč od njih. Samo poglejte, koliko naslovov so osvojili, koliko let so že v svetovnem vrhu. Jaz ima le tri grand slam naslove. Ne samo, da zmagujejo, igrajo tudi v finalih, polfinalih ... Ne morem se meriti z njimi. Skušal le čim bolje izkoristiti svoja leta in to, kar mi je ostalo do konca kariere,« razmišlja tretji igralec sveta.