Wimbledon: Đokoviću spektakel z Del Potrom, v finalu z Murrayem

V finalu grand slam turnirja v Wimbledonu se bosta pomerila stara znanca in dobra prijatelja: Novak Đoković in Andy Murray.

Objavljeno
05. julij 2013 13.47
Posodobljeno
05. julij 2013 14.00
TENNIS-WIMBLEDON/
M. Ž., Š. Ro., Delo.si
M. Ž., Š. Ro., Delo.si

Wimbledon - Na prestižnem wimbledonskem turnirju sta znana oba finalista med posamezniki. V fantanstičnem prvem polfinalnem dvoboju si je mesto v nedeljskem finalu zagotovil prvi igralec sveta Srb Novak Đoković, ki je po štirih urah in 43 minutah ter petih nizih premagal Argentinca Juana Martina del Potra s 7:5, 4:6, 7:6, 6:7 in 6:3. Pod streho je na osrednjem igrišču do finalne vstopnice prišel še domači up Andy Murray, ki je bil s 6:7, 6:4, 6:4 in 6:3 boljši od Poljaka, šele 24. nosilca Jerzyja Janowicza.

Slednji je domačemu upu ob uvodu povzročil kar nekaj težav in celo dobil prvi niz. A se je Murray s pomočjo spodbude domačih navijačev le »ogrel«. Potem ko je izenačil na 1:1 v nizih, je v tretjem že zaostajal z 1:4, a je osvojil štiri igre zapored in uprizoril preobrat. Po tretjem nizu so ga sicer razjezili prireditelji, ki so dvoboj prekinili za 20 minut, da so namestili streho. A vseeno se je Škot zbral tudi v zadnjem delu, hitro prišel do breaka in se drugo leto zapored uvrstil v finale na »sveti travi«.

Dvoboj kariere tako za Đokovića kot Del Potra

Še bolj kot domači as, pa sta množico nad osrednjim igriščem razgrela prvi in osmi nosilec. Đoković in Del Potro sta uprizorila pravo teniško poslastico polno močnih udarcev, domiselnih izmenjav in preobratov. Del Potro je denimo v četrtem nizu že visel na nitki, a je v podaljšani igri ubranil dve Đokovićevi žogici za zmago in izsilil peti niz. Tudi v zadnjem je bil blizu breaka in preobrata, toda na koncu je imel več sreče Srb, ki bo po letu 2011 skušal osvojiti svojo drugo wimbledonsko krono.

»To je bil eden najboljših dvobojev, ki sem jih igral v karieri, in zagotovo najbolj razburljiv. Bila sva tako blizu, nič laju ni ločevalo. Prav zato je Del Potro že zmagovalec grand slam turnirja. Vedno, ko se je znašel v težki situaciji, se je vrnil z neverjetnimi udarci,« je povedal Đoković, ki je zbral 22 asov in 80 winnerjev. »Zelo sem ponosem, da mi je uspelo. Ko sem izgubil četrti niz, sem bil precej razočaran. Toda bil sem tako blizu zmage, zato se nisem vdal. Mislim, da sva res igrala na visoki ravni,« je še povedal Srb.

Tudi Del Potro je dejal, da je odigral svoj najboljši dvoboj na travnati podlagi. »Seveda sem žalosten. Bil sem tako blizu, igral sem zares dobro, toda njegove žoge so tako zahtevne. Lahko bi rekel, da je bilo nekaj mojih točk nekaj najboljših doslej, a za prvega igralca sveta to vseeno ni bilo dovolj,« je bil razočaran Argentinec.

Potek dvoboja Đoković - Del Potro:

Dvoboj je s serviranjem odprl prvi igralec sveta in s prepričljivo igro povedel z 1:0, potem ko je nasprotniku prepustil le točko. Argentinec mu je v sledeči igri vrnil z enako mero in izenačil na 1:1, polfinalista pa sta bila poravnana tudi po štirih igrah (2:2).

Visoki Argentinec je bil prvič na preizkušnji v šesti igri, ko si je Đoković priigral prvo break priložnost (40:30), a jo je Del Potro ubranil in po petih izenačenjih vendarle dobil svojo servisno igro (3:3). Polfinalista sta v nadaljevanju prikazala enakovreden boj in bila izenačena tudi po deseti igri. V tej je Juan Martin del Potro serviral za obstanek v nizu (4:5) in pri izidu 30:30 dobil preostali točki.

Prvi igralec sveta Novak Đoković je dvanajsto igro (6:5) začel nekoliko slabše, tako da je ob njegovem zaostanku z 0:30 kazalo na podaljšano igro, a si je Srb s tremi zaporednimi točkami priboril še drugo break priložnost, ki jo je tokrat vnovčil in v nizih povedel z 1:0. Del Potro je tako šele prvič na turnirju oddal niz nasprotniku.

Del Potro prvič odvzel servis

Drugi niz je Đoković začel silovito in ekspresno prišel do prve igre. Zdelo se je, da mu bo Argentinec z bolečinami v kolenu težko sledil, a se mu je dobro upiral in stopnjeval svojo igro. Za izenačenje na 3:3 je moral najprej ubraniti priložnost Đokovića za break, nato pa je zablestel v sedmi igri in brez izgubljene točke prvič Noletu odvzel servis.  Break je nato, sicer z nekaj težavami, še potrdil in prišel do vodstva s 5:3.

Đoković je z odličnim servisom osvojil četrto igro v drugem nizu, Argentinec pa je prav tako brez izgubljene točke (blestel je tudi na mreži) zaključil delo v drugem nizu in izenačil na 1:1.

Napaka Argentinca v podaljšani igri

V tretjem nizu se je na začetku ponovila zgodba iz drugega niza, bolj všečno igro je z nekaj izjemnimi potezami kazal Del Potro. Ob izenačenju na 3:3 je bil znova Argentinec tisti, ki je ogrožal Đokovića. V dolgi sedmi igri je imel dve priložnosti za break, a se je Srb ubranil. Nevarno ga je napadal tudi v deveti igri, prvi igralec sveta pa je odgovoril z mojstrskim volejem za 5:4.

V izjemni predstavi dveh teniških asov, v pravem finalu pred finalom, se je zlasti dobro reševal Del Potro, ki mu je nekoliko padla zbranost, ko je serviral za 5:5. Đoković je imel nato pri 6:5 kar tri žogice za zmago v tretjem nizu, a se je spet začel šov Argentinca. Nadoknadil je zaostanek z 0:40 in izsilil podaljšano igro.

V tie-breaku je ključno napako storil Del Potro, ki je zapravil stoodstotno priložnost in smash poslal v mrežo. Đoković je tako prišel do vodstva s 4:2 in s 7:2 pozneje tudi do zmage v tretjem nizu.

Đoković imel dve žogici za zmago, toda ...

Četrti niz se je znova začel razburljivo razpletati v sedmi igri, pri izenačenju na 3:3. Break je uspel Đokoviću, ki je že serviral za vodstvo 5:3. A se je Argentinec že v naslednji igri vrnil z re-breakom in poskrbel za navdušenje navijačev na polnih tribunah, ki so lahko spremljali zares izjemno predstavo obeh. Del Potro je z močnimi forehandi kar nekajkrat spravil Đokovića na tla.

Toda Srb je nazadnje izsilil podaljšano igro, v kateri je povedel s 3:1. Pri 6:4 je imel dve zaključni žogici za zmago, toda dve novi neverjetni točki sta pripeljali do novega izenačenja, po štirih zaporednih točkah pa do novega izbruha navdušenja navijačev. Del Potro je s preobratom dobil podaljšano igro z 8:6 in izsilil odločilni peti niz.

Kljub utrujenosti teniška zvezdnika nista popuščala. Dvoboj za vsako žogo se je nadaljeval vse do osme igre, ko je Đokoviću uspel break. Čeprav je bil Argentinec tik pred tem, da se znova vrne, je očitno skoraj pet ur trajajoči dvoboj že pustil posledice. Več sreče je imel Nole, ki se je z zmago s 6:3 v petem nizu vendarle uvrstil v nedeljski finale.

Potek dvoboja Janowicz - Murray:

Tudi drugi polfinalni dvoboj med Murrayjem in Janowiczem po kakovosti ni veliko zaostajal za prvim. Ljubljenec domačega občinstva nikakor ni zmogel načeti igre 24. nosilca, ki z 22 leti navdušuje na letošnjem Wimbledonu. Najmlajši polfinalist Wimbledona po Murrayju (2009) mu ni pustil do breaka in niz popeljal vse do podaljšane igre. Murray je bil stežka kos močnim udarcem 202 cm visokega igralca, ki je po vodstvu s 4:0 tudi dobil tie-brek (7:2) in se veselil vodstva z 1:0 v nizih.

Murray je v drugem nizu odgovoril z začetnim breakom in prišel do vodstva z 2:0. A vendar tudi v nadaljevanju ni imel lahkega dela. V osmi igri je do priložnosti za break že prišel Poljak, Murray pa se je komaj iztrgal iz njegovih krempljev. Vendarle je Škot nato prišel do vodstva s 5:4 in serviral za zmago v drugem nizu. Izid je tako tudi poravnal na 1:1.

Murrayjeva velika vrnitev in negodovanje

Ljubljenec domačega občinstva je v tretjem nizu spet popustil in mlademu Poljaku spet oddal igro na svoj servis. Janowicz je tako prišel do vodstva s kar 4:1. A sledil je preobrat. Murray se je s pomočjo spodbude množice navijačev vrnil in osvojil kar štiri igre zapored za 5:4. Tako je serviral za zmago v drugem nizu in ga tudi končal s 6:4.

Prireditelji so se po koncu tretjega niza odločili, da zaradi pozne ure nad osrednje igrišče že namestijo streho. Nad to odločitvijo je močno negodoval Murray, ki je že bil v zmagovitem naletu. Dejal je, da bi lahko na dnevni svetlobi igrala še vsaj 40 minut. A njegov protest ni imel učinka, dvoboj je bil prekinjen za 20 minut.

Vseeno prekinitev pri Škotu ni pustila večjih posledic. Suvereno je osvajal točke vse od vrnitve na igrišče, break pa mu je uspel že v tretji igri. Na krilih domačih navijačev, je svojo igro le še stopnjeval, mladi Poljak pa ni bil več kos izzivu. V osmi igri je postavil piko na i z novim odvzemmom servisa in vodstvom s 5:3, nato pa dokončal delo za novo finalno vstopnico.

Wimbledon (26,35 milijona evrov)

ATP, polfinale

Novak Đoković (Srb/1) - Juan Martin del Potro (Arg/8) 7:5, 4:6, 7:6, 6:7, 6:3

Jerzy Janowicz (Pol/24) - Andy Murray (VBr/2) 7:6, 4:6, 4:6, 3:6