Wimbledon: Đoković in Williamsova po preobratih naprej

Novak Đoković je premagal Kevina Andersona, potem ko je v dveh dneh nadoknadil zaostanek z 0:2 v nizih. Williamsova v polfinalu.

Objavljeno
07. julij 2015 13.11
Posodobljeno
07. julij 2015 14.27
TENNIS-WIMBLEDON/
M. Ž., G. L., Delo.si
M. Ž., G. L., Delo.si

Wimbledon - Srbski superzvedznik Novak Đoković je uspel četrtič v svoji karieri zaostanek z 0:2 v nizih preobrniti v zmago, kar mu je na slovitem turnirju Wimbledon prineslo uvrstitev v četrtfinale. Južnoafričan Kevin Anderson je prvemu loparju sveta dobro kljuboval, a mu moral priznati premoč po treh urah in 53 minutah tenisa. Srb je bil boljši s 6:7(6), 6:7(6), 6:1, 6:4, 7:5. V ženski konkurenci so znane vse štiri polfinalistke, med njimi je tudi prva nosilka Serena Williams, ki je s 3:6, 6:2 in 6:3 izločila Belorusinjo Viktorio Azarenko.

Đoković in Anderson sta dvoboj začela že včeraj, nato pa sta morala po štirih nizih predčasno končati zaradi slabe vidljivosti. Po sijajnem začetku Južnoafričana, ki je po dveh zmagah v podaljšanih igrah sinoči povedel z 2:0, je Srb dobil naslednja dva niza, danes pa še odločilnega petega.

Andersonova igra je temeljila predvsem na neubranljivih servisih, kar se kaže v precej večjem številu doseženih asov od nasprotnika (40:13). Poraženec je dosegel tudi občutno več winnerjev (71:43), a tudi neizsiljenih (41:19) in dvojnih (8:4) napak. Skupno število doseženih točk je pripadlo Srbu (181:157).

»To je bil eden najtežjih dvobojev, kar sem jih odigral v Wimbledonu. Ponosen sem, da sem se vrnil po takšnem zaostanku, zdaj pa se že veselim naslednjih izzivov,« je z olajšanjem povedal 28-letni Srb.

Đoković odločil v enajsti igri

Današnje nadaljevanje se je pričelo s približno polurno zamudo zaradi dežja. Dvoboj je s serviranjem nato vendarle nadaljeval Anderson in uvodno igro prepričljivo dobil brez izgubljene točke, v naslednji igri pa je bil prepričljiv tudi Đoković in poravnal izid.

Prvi igralec sveta Đoković se je v četrti igri prvič znašel pod pritiskom, ko se mu je pri zaostanku z 1:2 obetala izguba servisa (15:40), vendar je izničil obe break priložnosti in izenačil na 2:2. Tenisača sta nadaljevala v mrtvem teku dobivanja iger na svoj servis, v nekoliko težjem položaju pa je bil vseskozi Srb, ki je moral ves čas loviti štirinajstega nosilca. Pri izidu 5:4 za Andersona je serviral za obstanek v dvoboju in nalogo opravil z odliko, brez izgubljene točke.

Dobro predstavo je nadaljeval tudi v naslednji igri, v kateri si je priigral odločilen brejk. v 11. igri zadnjega niza si je priigral dve priložnosti za odvzem servisa ter po drugi zaporedni dvojni napaki Andersona izkoristil že prvo. 

Južnoafričan je šel v naslednji igri na vse ali nič. Sprva mu je kazalo dobro, saj je na Noletov servis povedel s 30:0, a nato popustil, tako da si je prvi igralec sveta le priigral četrtfinale na sveti travi.

V njem se bo pomeril s hrvaškim bombarderjem in devetim nosilcem Marinom Čilićem. Tretji nosilec Andy Murray se bo pomeril z Vašekom Pospišilom, četrtega nosilca Stana Wawrinko čaka obračun s Francozom Richardom Gasquetom. Naslednji Švicar in drugi nosilec Roger Federer se bo pomeril z drugim Francozom Gillesom Simonom, ki je dvanajsti nosilec.

Foto: AFP

Znane vse polfinalistke

V ženski konkurenci so znane vse štiri polfinalistke. Za končno zmago se bodo potegovale Serena Williams, Marija Šarapova, Agniezska Radwanska in Garbine Muguruza.

Prvopostavljena Američanka (na sliki spodaj) je v četrtfinalu po dveh urah in 7 minutah s 3:6, 6:2 in 6:3 ugnala Belorusinjo Viktorijo Azarenko, sicer 23. nosilko turnirja. Williamsova je tekmico v dvajsetem medsebojnem obračunu premagala že sedemnajstič, hkrati pa zabeležila že 26. zaporedno zmago na turnirjih za grand slam.

Prva igralka sveta je tokrat začela zelo zadržano, kar ji je prineslo zanesljiv poraz v uvodnem nizu. V naslednjih dveh je prikazala povsem drugačen obraz in stvari vendarle postavila na svoje mesto. Prevladovala je v doseženih asih (17:7) in winnerjih (46:20), v kategoriji neizsiljenih napak pa sta bili tekmici precej izenačeni (12:11).

Američanka se bo v polfinalu pomerila s četrto nosilko wimbledonskega turnirja, Rusinjo Marijo Šarapovo, ki je po dveh urah in 48 minutah ugnala Američanko Coco Vandeweghe z rezultatom 6:3, 6:7(3) in 6:2. Za Rusinjo je to prvi polfinale v Wimbledonu po letu 2011.

»Imela sem vzpone in padce. Nekako sem preživela, ne vem, kako, toda zdaj me čaka Marija. V zadnjem času res igra dobro, danes sem gledala njen dvoboj. Res je borka,« je po zmagi dejala 33-letna Serena.

V polfinale se je uvrstila tudi dvajseta nosilka, Španka Garbine Muguruza, ki je po slabi uri in pol igre premagala petnajstopostavljeno Švicarko Timeo Bacsinszky. Muguruza je slavila s 7:5 in 6:3 in se bo v polfinalu pomerila s Poljakinjo Agnieszko Radwansko. Trinajsta nosilka je v četrtfinalu s 7:6(3), 3:6 in 6:3 ugnala enaindvajsetopostavljeno Američanko Madison Keys.

Foto: Reuters

Dimitrov odslovil trenerja

Bolgarski tenisač Grigor Dimitrov je po nizu slabih rezultatov končal sodelovanje z glavnim trenerjem, Avstralcem Rogerjem Rasheedom, ki je Bolgara vodil v zadnjih dveh sezonah.

24-letni Dimitrov je v letošnji sezoni zabeležil 19 zmag in 12 porazov, pri čemer je na turnirjih za veliki slam igral sila neprepričljivo. Na Roland Garrosu je izpadel že v prvem kolu, v Wimbledonu pa v tretjem kolu.

 

Rezultati Wimbledona (37,17 milijona evrov)

Moški, osmina finala

Novak Đoković (Srb/1) - Kevin Anderson (JAR/14) 6:7 (6), 6:7 (6), 6:1, 6:4, 7:5.

 

Ženske, četrtfinale

Serena Williams (ZDA/1) - Viktorija Azarenka (Blr/23) 3:6, 6:2, 6:3;

Marija Šarapova (Rus/4) - Coco Vandeweghe (ZDA) 6:3, 6:7(3), 6:2;

Garbine Muguruza (Špa/20) - Timea Bacsinszky (Švi/15) 7:5, 6:3;

Agnieszka Radwanska (Pol/13) - Madison Keys (ZDA/21) 7:6 (3), 3:6, 6:3.