Đoković tretjič zmagovalec Wimbledona

Srb Novak Đoković je v finalu Wimbledona po štirih nizih premagal Švicarja Rogerja Federerja (7:6, 6:7, 6:4, 6:3).

Objavljeno
12. julij 2015 12.31
Posodobljeno
12. julij 2015 14.45
TENNIS-WIMBLEDON/
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Wimbledon - Prvi igralec sveta Novak Đoković je še drugo leto zapored osvojil prestižni wimbledonski turnir, potem ko je v finalu premagal sedemkratnega prvaka Rogerja Federerja (7:6, 6:7, 6:4, 6:3).

Za Novaka Đokovića je to tretja zmaga v Wimbledonu (2011, 2014, 2015) in deveta na turnirjih za veliki slam, kar je deveti dosežek na večni lestvici.

Roger Federer ostaja pri sedmih zmagah na tem prestižnem turnirju, s čimer je na prvem mestu izenačen z Američanom Petom Samprasom, danes pa je izgubil dvajseti medsebojni obračun z Đokovićem (razmerje 20:20).

Srbski tenisač si je danes povsem zasluženo priboril nov naslov prvaka Wimbledona. V prvem nizu je dobil podaljšano igro s 7:1, nato imel v podaljšani igri drugega kar sedem zaključnih žog, ki pa jih ni izkoristil in je izgubil z 10:12. Đoković je v nadaljevanju igral vrhunsko in v naslednjih dveh nizih trikrat odvzel servis Federerju in po 175 minutah osvojil turnir.

PRVI NIZ

Finalni dvoboj je s serviranjem začel Roger Federer. Švicar je svoje delo opravil suvereno in igro dobil brez izgubljene točke.

Tudi Novak Đoković je bil pri svojem prvem serviranju zelo prepričljiv, nasprotniku je sicer prepustil dve točki, vendar pa je igro brez težav zaključil in izenačil na 1:1.

Finalista sta do šeste igre nadaljevala z dobrim serviranjem, nato pa je zapretil izkušeni Roger Federer. Švicar je na servis nasprotnika dobil prve tri točke in si priboril tri brejk priložnosti, zadostovala pa mu je že prva in je povedel s 4:2.

Prvi igralec sveta po izgubljeni servisni igri ni izgubljal časa in je Federerju vrnil že v naslednji igri. V tej je dobil tri izmed prvih štirih točk in imel na voljo dve brejk žogici, izkoristil je drugo in znižal na 3:4. Srb je priborjeni brejk nadgradil v naslednji igri, v kateri je pri vodstvu s 40:15 serviral svoj drugi as in izenačil na 4:4.

Ob koncu niza je bil po večjim pritiskom Đoković, ki je moral dvakrat servirati za obstanek v nizu (4:5, 5:6), vendar pa je bil dvakrat uspešen. Tokrat ni šlo brez težav, saj je imel Federer v dvanajsti igri dve priložnosti za zmago v nizu, a je Srb ubranil obe in niz poslal v podaljšano igro.

Đoković je le-to začel odlično in dobil prve tri točke, po sedmih točkah pa je vodil s 6:1. Federer se po visokem zaostanku ni več vrnil v igro in je pri zaostanku z 1:6 naredil svojo drugo prvo napako.

Prvi niz se je končal po 45 minutah. Novak Đoković je v prvem delu naredil občutno manj neizsiljenih napak (3:11), hkrati pa je imel manj winnerjev (11:15).

DRUGI NIZ

Đokovič in Federer sta na začetku drugega niza prikazala zelo dobro serviranje. Švicar je v prvih štirih igrah na svoj servis izgubil le eno točko, Srb pa dve. Izid je bil poravnan na 2:2.

Tudi v tem nizu je prvi zapretil Roger Federer. Ta je imel v peti igri dve brejk priložnosti, a je Novak Đoković ohranil mirne živce, izničil obe in povedel s 3:2.

Prvi in drugi igralec sveta sta v naslednjih štirih igrah dobila po dve servisni igri in izid je bil 5:4 za Đokovića. Ta je nato v deseti igri povedel s 30:15, kar je Federer izničil (30:30), že v naslednji točki pa je naredil drugo dvojno napako in Srb je imel na voljo prvo brejk priložnost v drugem nizu. Švicarski veteran se je dobro znašel pod pritiskom, dobil naslednje tri točke in obstal v nizu (5:5).

Enajsta igra je bila najdaljša v nizu, trajala je več kot osem minut. Federer je imel v tem času eno brejk priložnost, ki jo je Đoković ubranil, nato pa po štirih izenačenjih na 40:40 končno strl odpor nasprotnika in se približal zmagi v nizu (6:5). Federer je v naslednji igri opravil svoj del naloge, izenačil na 6:6 in poskrbel za novo podaljšano igro.

Ta se je začela po željah Federerja, ki je bil v prvi igri uspešen na servis Đokovića, nato pa je slednji prevzel pobudo in s tremi zaporednimi točkami prevzel nadzor nad igro, po devetih točkah pa je imel prednost 6:3.

Federerja je čakala težka naloga, ki pa jo je opravil izvrstno, saj je s tremi zaporednimi točkami poravnal izid na 6:6. Švicar je bil večji del podaljšane igre v zaostanku in je skupaj izničil kar sedem žogic za zmago v nizu, nato pa je pri vodstvu z 11:10 unovčil svojo drugo in izid v nizih poravnal na 1:1.

Drugi niz je trajal 65 minut. Tudi v tem delu igre je Federer naredil več neizsiljenih napak (12:8) in zabeležil več winnerjev (24:12).

TRETJI NIZ

Tretji niz na samem začetku ni postregel z zanesljivim serviranjem obeh finalistov. Federer je moral že v prvi igri ubraniti dve brejk priložnosti, kar mu je tudi uspelo, v naslednji igri pa je bil na preizkušnji tudi Đoković, ki je izničil nasprotnikovo priložnost za odvzem servisa in izenačil na 1:1.

Če se je Federer v prvi servisni igri še ubranil, pa mu v njegovi drugi to ni uspelo. Pri izenačenju na 40:40 je izgubil nadaljni točki in se znašel v rezultatskem zaostanku (1:2), nato pa je bil neuspešen tudi na servisno igro Đokovića in si priigral dve igri zaostanka (1:3).

V četrti igri so igrišče v Wimbledonu prekrili oblaki in začelo je deževati. Prireditelji so se odločili, da izpeljejo še eno igro, v kateri je Federer s serviranjem znižal na 2:3, zatem pa sta se skupaj z Đokovićem odpravila v slačilnici.

Finalni dvoboj se je nadaljeval po približno dvajsetih minutah, pri čemer je streha ostala odprta. Kot prvi je serviral Đoković in z dvema izgubljenima točkama povedel s 4:2.

Federer se je v nadaljevanju dvakrat približal na igro zaostanka (3:4, 4:5), zatem pa je Srb v deseti igri serviral za zmago v nizu. Đoković je serviral zelo prepričljivo in brez izgubljene točke zaokrožil tretji niz. Ta je trajal 32 minut.

ČETRTI NIZ

Gledalci so v prvih štirih igrah spremljali izenačeno igro, oba igralca sta dobila svoji servisni igri in rezultat je bil poravnan na 2:2.

Vse to se je spremenilo v peti igri, v kateri je Đoković pri vodstvu s 40:30 izkoristil prvo brejk žogico in tretjič na dvoboju odvzel servis Švicarju, po naslednji igri pa je imel prednost 4:2.

Novak Đoković je narekoval ritem igre in bil v sedmi igri ponovno blizu brejku, a je zapravil obe priložnosti. To je popravil v deveti igri, v kateri je na servis Švicarja povedel s 40:15 in izkoristil že prvo. Srb je s tem ubranil wimbledonsko krono.

Wimbledon, moški finale (37,17 milijona evrov)

Novak Đoković (Srb/1) - Roger Federer (Švi/2) 7:6 (1), 6:7 (10), 6:4, 6:3.