Đoković z drugo wimbledonsko lovoriko ponovno na teniškem vrhu

Srb Novak Đoković je v finalu Wimbledona premagal Švicarja Rogerja Federerja s 6:7, 6:4, 7:6, 5:7 in 6:4.

Objavljeno
06. julij 2014 14.18
Posodobljeno
06. julij 2014 15.00
TENNIS-GBR-WIMBLEDON
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

London - Srbski tenisač Novak Đoković je po letu 2011 še drugič v karieri osvojil prestižni wimbledonski turnir, potem ko je v finalu premagal Švicarja Rogerja Federerja 6:7, 6:4, 7:6, 5:7 in 6:4.

27-letni Srb je na 35. medsebojnem obračunu še sedemnajstič premagal 32-letnega Federerja, z zmago pa se bo jutri znova zavihtel na prvo mesto jakostne lestvice ATP.

Federer, ki ostaja pri sedmih zmagah v Wimbledonu, je v četrtem nizu ubranil prvo zaključno žogo svojega nasprotnika in izsilil odločilni peti niz, v katerem pa je moral priznati premoč Novaku Đokoviću.

»Vse skupaj je zelo čustveno. Najprej bi Rogerju čestital za izjemen turnir in izjemen finale. Je vzoren športnik in spoštujem vse, kar je naredil doslej. Hvala tudi njemu, da mi je pustil zmagati. Po izgubljenem četrtem nizu se je bilo težko sestaviti za petega, ampak mi je uspelo. Vedno sem sanjal o osvojitvi tega turnirja, ki je najboljši v sezoni, največ vreden,« je dejal Srb, ki je zmago posvetil zaročenki Jeleni Ristić, svojemu bodočemu otroku in prvi trenerki Jeleni Genčić, ki je umrla lanskega junija.

Prvi niz

Finalista sta v prvih osmih igrah prikazala enakovredno igro in dobila po štiri servisne igre (4:4). Izmed obeh je bil najbolj zanesljiv Đoković, ki je svojemu nasprotniku v svojih štirih servisnih igrah prepustil le dve točki.

Prvopostavljeni Srb je v deseti igri povedel s 30:15, nato pa naredil dve neizsiljeni napaki in zapravil prednost (30:40), Federer pa je po novem izenačenju dobil svojo servisno igro (5:5). V sledeči igri je Đoković narekoval ritem in vodil s 15:0, 30:15 in 40:30, sledilo je izenačenje, po katerem pa je drugi igralec sveta dobil dve zaporedni točki za vodstvo s 6:5.

Roger Federer je v dvanajsti igri moral servirati za obstanek v nizu. Švicar je uspešno dobil svojo igro, Srbu je prepustil dve točki in sledila je podaljšana igra. To je bolje začel Federer in povedel s 3:0, nato pa je Đoković pri zaostanku z 2:4 dobil tri zaporedne točke in poskrbel za preobrat (5:4). Srb je imel pri vodstvu s 6:5 prvo zaključno žogico, ki pa je ni izkoristil. To se mu je maščevalo, saj je Federer povedel z 8:7 in si tudi sam priboril prvo priložnost za zmago v nizu, ki ga je z napako Đokovića tudi dobil.

Drugi niz

Federer se je v drugem nizu hitro znašel pod pritiskom, saj je moral že v prvi igri ubraniti dve brejk priložnosti svojega nasprotnika. Novak Đoković je pri drugi brejk žogici nerodno padel in si nekoliko poškodoval gleženj, Švicar pa je v nadaljevanju dobil dve zaporedni točki za zmago v igri.

V sledeči je Srb brez težav izenačil na 1:1, nato pa je pred koncem tretje igre zahteval prihod fizioterapevta. Čeprav so Đokovića pestile težave z levim gležnjem, pa si je vseeno izboril tretjo brejk priložnost na dvoboju in jo tudi izkoristil za vodstvo z 2:1.

Prvi nosilec je po pomoči fizioterapevta prikazal dobro predstavo in dobil tri zaporedne točke (40:30), a mu je Švicar vrnil z enako mero in izenačil na 40:40. Finalista sta bila v četrti igri kar trikrat izenačena na 40:40, nato pa je Đoković uspešno sklenil igro in potrdil priigrani brejk (3:1). Prvopostavljeni Srb je po osmih igrah vodil s 5:3 in Federer je moral dobiti svojo servisno igro za obstanek v nizu, kar je storil z odliko in svojemu nasprotniku ni prepustil niti točke (4:5).

V deseti igri je bil Đoković nekoliko manj prepričljiv, vendar mu je uspelo dobiti niz. Njegov nasprotnik si je sicer priigral prvo brejk priložnost na tekmi, ki pa jo je Srb uspešno ubranil, nato serviral svoj šesti as in izkoristil prvo zaključno žogico za zmago v nizu (6:4).

Tretji niz

Gledalci so v tretjem nizu videli zelo izenačeno igro in finalista sta bila ze prepričljiva pri svojem serviranju, tako da je bil rezultat po osmih igrah izenačen na 4:4.

Roger Federer v deveti ni izgubil niti ene same točke in se je približal zmagi v nizu, nato pa je njegov srbski nasprotnik prikazal podobno prepričljivo igro in po vodstvu s 40:15 izid poravnal na 5:5. V naslednji igri je imel Đoković dve brejk priložnosti, s katerima bi praktično že odločil tretji niz, vendar pa je zapravil prav obe in je serviral za obstanek v nizu (5:6).

Srb se ni preveč oziral na zapravljeni priložnosti in je v dvanajsti igri svojemu nasprotniku prepustil le eno točko, nato pa je dobil podaljšano igro s 7:4 in naredil nov korak proti zmagi v Wimbledonu.

Četrti niz

V četrtem nizu je kot prvi zapretil Novak Đoković, ki je pri izidu 2:1 povedel s 40:0 na servis Federerja. Ta se je vrnil in izenačil na 40:40, nato pa je Srb dobil dve zaporedni točki za brejk (3:1).

Đokovićevo veselje ni trajalo dolgo, saj mu je Švicar vrnil že v naslednji igri. Izkušeni 32-letni Federer je povedel s 40:15 in kasneje izkoristil prvo brejk priložnost v nizu (2:3).

V šesti igri se je nadaljevala nezanesljivost obeh finalistov pri serviranju, saj so gledalci videli še tretji zaporedni brejk. Federer je vodil s 15:0 in 30:15, nato pa do konca igre ni osvojil niti točke in Đoković je znova povedel z dvema igrama prednosti (4:2). Prvi nosilec je v naslednji igri še povečal svojo prednost (5:2), na katero se je Federer odzval z dobro servisno igro (3:5).

Đoković je imel v deveti igri priložnost, da odloči dvoboj. Igra se ni začela po njegovih željah, saj je Švicar dobil prvi točki, pri 40:30 pa si je priboril brejk priložnost, ki jo je tudi izkoristil in izid znižal na 4:5.

Tudi deseta igra je postregla z vznemerljivo predstavo. Novak Đoković je po zaostanku s 15:30 dobil dve zaporedni točki in si priboril prvo zaključno žogico, vendar pa je Federer odgovoril z dvema zaporednima asoma in igro uspešno pripeljal h koncu (5:5).

Federer je v enajsti igri nadaljeval z odlično igro in na Đokovićev servis povedel s 40:0, kasneje pa je izkoristil tretjo brejk priložnost in rezultat obrnil v svojo korist (6:5). Švicar je v dvanajsti igri dokončal svoj preobrat, zmagal s 7:5 in izsilil peti niz.

Peti niz

Finalista sta v prvih treh igrah dobila vse svoje servisne igre - Đoković dve in Federer eno - nato pa je sledil nekoliko daljši premor, saj je Novak Đoković zahteval pomoč fizioterapevta zaradi težav z desno mečno mišico.

Odločilni peti niz do sedme igre ni prinesel večjega razburjenja, kar pa je spremenila naslednja igra. Roger Federer je izničil zaostanek 15:30 in si priboril brejk priložnost, ki pa jo je njegov nasprotnik ubranil in povedel s 4:3. Švicar se je že v naslednji igri znašel na veliki preizkušnji, saj je imel Đoković kar tri brejk priložnosti, ki pa so ostale neizkoriščene, s čimer je Federer izenačil na 4:4.

Preostali dve igri sta bili na strani Đokovića. Ta je najprej povedel s 5:4, v deseti igri pa je izkoristil drugo žogico za zmago na dvoboju in po letu 2011 znova dvignil zmagovalno lovoriko.

 

Rezultata Wimbledona

ATP, finale (12,1 milijona evrov)

Novak Đoković (Srb/1) - Roger Federer (Švi/4) 6:7 (7), 6:4, 7:6 (4), 5:7, 6:4.

 

Mešane dvojice, finale (441.000 evrov)

Nenad Zimonjić/Samantha Stosur (Srb/Avs/15) - Max Mirnyi/Hao-Ching Chan (Bel/Taj/14) 6:4, 6:2.