Wimbledon: Kavčič premagal poškodbo, nato še Japonca

Edini preostali Slovenec med posamezniki Blaž Kavčič je v prvem kolu izločil Japonca Juičija Sugito s 7:6, 6:3 in 7:6.

Objavljeno
30. junij 2015 18.33
afp-kavcic
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

London - Slovenski tenisač Blaž Kavčič se je kot edini predstavnik s sončne strani Alp prebil v drugo kolo grand slama v Wimbledonu. Za začetek je s 7:6 (3), 6:3 in 7:6 (5) po dveh urah in 34 minutah premagal Japonca Juičija Sugito. V naslednjem kolu ga čaka Francoz Gilles Simon, ki je s 6:4, 6:4 in 7:5 premagal Španca Nicolasa Almagra.

»Takšna zmaga mi v obdobju, v katerem se nahajam, pomeni res veliko. Kljub temu, da sem igral že na veliko turnirjih za grand slam, vsaka zmaga tukaj šteje dvojno. Čeprav to ni moj najljubši turnir in trava ni moja najljubša podlaga, mi zmaga izjemno veliko pomeni. Wimbledon je zgodovina tenisa in doseči tukaj zmago je del zgodovine. Veliko lepše bo končati kariero z zmago na teh igriščih,« je ob zanj zgodovinskem uspehu povedal Kavčič. Prvič v karieri mu je namreč uspel preboj v drugo kolo najslovitejšega turnirja na svetu.

Tik pred zmago skoraj predal dvoboj

V precej neatraktivnem obračunu 111. igralca na svetu in 149. z računalniške lestvice ATP smo videli ogromno napak na obeh straneh. V uvodnem nizu so vodile do štirih odvzemov servisa (po dva na obeh straneh), ki so prvi set pripeljali v podaljšano igro. V njej je precej več zbranosti pokazal Slovenec in jo dobil s 7:3.

Drugi niz je bil za Ljubljančana precej manj stresen, pa čeprav ga ni uspel dobiti brez izgubljenega servisa. Japoncu je uspel brejk v četrti igri za izenačenje na 2:2, a je Kavčič takoj vrnil udarec in niz na koncu zanesljivo dobil. V zadnjem nizu je Sugita dobil že uvodno igro na servis nasprotnika in nazadnje serviral za zmago, a bil neuspešen. Kavčič je dobil naslednji dve igri, nato pa prestrašil svoje navijače, ko je v bolečinah obležal na tleh. Zaskelelo ga je v stegenski mišici, tako da je moral po pomoč v garderobo.

Po nekaj minutah se je malce šepajoč vrnil na zelenico in nadaljeval z dvobojem, ki je še drugič danes zašel v podaljšano igro. Tudi v tej je več znanja premogel 28-letni Slovenec, ki je z nekaj težavami in v bolečinah le napredoval v drugo kolo znamenitega turnirja na travi.

»V tem trenutku težko rečem kaj je, potrebno bo slikanje in temeljit pregled. Dejansko sem mislil, da bom moral le nekaj točk pred zmago predati tekmo, saj nisem mogel hoditi. Mislim, da bi v tem primeru kar končal kariero, saj ne vem, če bi kaj takšnega lahko še enkrat preživel po tistem, ko v tretjem krogu OP ZDA v New Yorku sploh nisem mogel stopiti na igrišče. Kot vse kaže, bo tudi ta sezona borba za preživetje,« se je pošalil Ljubljančan.

Ta je prevladoval tudi v statističnih kategorijah. Skromni Japonec je zbral 9 dvojnih napak (razmerje 9:4) in kar 48 neizsiljenih napak (48:35), kar je na koncu tudi nagnilo tehtnico v Slovenčevo korist. Sugita je bil uspešnejši zgolj pri winnerjih (35:26), medtem ko je več asov nasprotniku prilepil Kavčič (13:4).

Včeraj izpadla Rola in Hercogova

Včeraj sta z nastopi na Wimbledonu končala preostala Slovenca v glavnem žrebu med posamezniki Blaž Rola in Polona Hercog. Ptujčana je izločil Avstralec Matthew Ebden, Mariborčanko pa Američanka Lauren Davis.

Na turnirju se je danes predstavil še en Slovenec, Aljaž Bedene, a pod zastavo Velike Britanije. Njegov prvi nasprotnik je bil Čeh Radek Stepanek, ki je klonil šele po treh urah in 14 minutah igre. 75. igralec z lestvice ATP je bil od 203. igralca sveta v petih nizih boljši s 7:5, 1:6, 4:6, 6:3 in 6:4. Slovenca z britanskim potnim listom čaka v naslednjem kolu 22. nosilec iz Srbije Viktor Troicki.

 

Izid, Wimbledon, grand slam (37,17 milijona evrov), 1. kolo:

Blaž Kavčič (Slo) - Yuichi Sugita (Jap) 7:6 (3), 6:3, 7:6 (5).