Wimbledon: Lisickijeva izločila Williamsovo, Đoković brez oddanega niza

Nemka Sabine Lisicki je v osmini finala porazila branilko naslova in številko ena ženskega tenisa Sereno Williams.

Objavljeno
01. julij 2013 14.42
Posodobljeno
01. julij 2013 15.00
TENNIS-GBR-WIMBLEDON
M. Ž., J. P., Delo.si
M. Ž., J. P., Delo.si

Wimbledon - Na prestižnem wimbledonskem teniškem turnirju je za novo v nizu senzacij poskrbela Nemka Sabine Lisicki

Nemška teniška igralka se je v osmini finala pomerila s prvopostavljeno američanko in branilko naslova Sereno Williams, ki jo je premagala po treh nizih (6:2, 1:6, 6:4). Lisickijeva je z današnjim dosežkom končala niz neporaženosti Williamsove, ki je pred tem dobila zadnjih 34 dvobojev.

Nemka je favorizirani nasprotnici v prvem nizu dvakrat odzvela servis in ga prepričljivo dobila s 6:2. Sledil je odločen odgovor branilke naslova, ki je v drugem nizu izkoristila tri izmed šestih break priložnosti in izsilila odločilni niz.

V njem tekmici nista bili prepričljivi v svojih servisnih igrah, saj je Nemka nasprotnici trikrat odzvela servis (3/5), Američanki pa je to uspelo dvakrat (2/6). Na koncu je to zadostovalo za presenetljivo zmago 24. igralke sveta, ki se bo v četrtfinalu pomerila z Estonko Kaio Kanepi. Serena pa se je pridružila Rogerju Federerju, Rafaelu Nadalu, Mariji Šarapovi in Viktoriji Azarenka na seznamu favoritov za končno zmagoslavje, ki so se od letošnjega Wimbledona poslovila presenetljivo zgodaj.

»Ne znam opisati občutkov, to je preprosto neverjetno. Serena je igrala fantastično, zato je moja zmaga še toliko slajša. Igrišče številka 1 me je še dodatno motiviralo, zame je bilo nekaj posebnega, pokazala sem še več, kot bi morda sicer, nobena žogica zame ni bila izgubljena,« se je smejalo 23-letni Nemki. Poražena Američanka je le zmajevala z glavo: »Ne, zame to ni šok. Sabine velja za odlično igralko na travi. Morda me je presenetila zgolj z res udarnim servisom. Sicer pa morate vedeti, da v tej fazi Wimbledona lahkih tekmec ni, sploh pa ne na osrednjem igrišču.«

Žalost domačih navijačev: izpadla tudi Robsonova

Osmopostavljena Čehinja se je v osmini finala srečala s Španko Carlo Suarez Navarro in jo po 84 minutah premagala s 7:5 in 6:3.

Kvitova in Suarez-Navarrova sta v prvem nizu izkoristili po eno break priložnost, tako da je o zmagovalki odločala podaljšana igra, ki jo je s 7:5 dobila Španka. Ta je nato v šesti igri drugega niza še drugič odvzela servis nasprotnici, vodstva s 4:2 pa ni več izpustila iz rok.

Petro Kvitovo sedaj čaka dvoboj z Belgijko Kirsten Flipkens, ki je bila po dveh nizih boljša od Italijanke Flavie Pennette (7:6, 6:3), s čimer se je sploh prvič v karieri uvrstila v četrtfinale turnirja za veliki slam.

Med nosilkami so bile uspešne še Poljakinja Agnieszka Radwanska, Francozinja Marion Bartoli, Američanka Sloane Stephens in Kitajka Li Na, med nepostavljenimi igralkami si je mesto med osmerico izborila le Estonka Kaia Kanepi, ki je spravila v obup številne domače privržence, saj je snela skalp zadnjemu domačemu upu Lauri Robson.

Poškodovani del Potro melje naprej

V moški konkurenci Argentinec Juan Martin del Potro, ki je bil usoden za zadnjega slovenskega predstavnika Grego Žemljo, nadaljuje zmagoviti pohod, v osmini finala je odpravil še 23. nosilca, Italijana Andreasa Seppija. Do zmage se je dokopal kljub poškodbi levega kolena, ki jo je utrpel ravno v obračunu z Žemljo. »Je zelo boleče, a mi zdravniška ekipa toliko pomaga, da lahko nadaljujem nastope,« je poudaril Argentinec. Uspešen je bil tudi četrtopostavljeni Španec David Ferrer, ki pa je v prvi polovici dvoboja le stežka zlomil izjemno čvrst odpor Hrvata Ivana Dodiga. Ferrer in del Potro se bosta v medsebojnem dvoboju pomerila za preboj v polfinale.

Domačo čast pričakovano rešuje Andy Murray, ki je bil po trdem boju premočan za Rusa Mihaila Južnija, 20. nosilca. »Izenačen dvoboj je bil to, sploh v prvih dveh nizih. Tudi na začetku tretjega je imel tekmec priložnost za pobeg, ko pa sem mu enkrat ušel, sem se zbral in naredil vse, da mu ne bi dovolil vrnitve v igro kot v 2. nizu. V Wimbledonu ni ničesar vnaprej odločenega. Serena je pokleknila, pa sicer ne izgublja pogosto. Roger je pokleknil in Rafa tudi. Vsi so boljši igralci od mene, v karierah so dosegli več in če so oni izgubil, lahko seveda tudi jaz,« Britanec opozarja, da ima do finala še dolgo pot.

Prvi lopar sveta, Srb Novak Đoković, pa nemškemu izzivalcu, 13. nosilcu Tommyju Haasu, ni oddal niti niza, čeprav se je v zadnjem delu poigraval z živci navijačev. Po vodstvu s 5:3 je namreč tekmecu dovolil, da ga je ujel in izsilil ti-break, v katerem pa je Đoković vendarle dokazal svojo mojstrskost. Prvi nosilec je zmogel 13 asov in 40 winnerjev, po dvoboju pa priznal: »Tommy je zame vselej zahteven zalogaj, z njim sem na travi v preteklosti že dvakrat izgubil. Vendar pa sem dobro serviral in dobro vračal žogice. Moja forma je na visoki ravni, morda celo na višji kot ob zmagi tu pred dvema letoma.«

Srebotnikova v četrtfinalu

Slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik nadaljuje uspešne predstave v konkurenci ženskih dvojic. Srebotnikova se je skupaj z Rusinjo Nadjo Petrovo uvrstila v četrtfinale, potem ko sta danes premagali Američanko Vanio King in Kitajko Jie Zheng (6:3, 6:2). Slovensko-ruska naveza se bo v četrtfinalu pomerila z Anno-Leno Grönefeld in Kveto Peschke.

Wimbledon (26,35 milijona evrov)

WTA, osmina finala

Sabine Lisicki (Nem, 23) : Serena Williams (ZDA, 1) 6:2, 1:6, 6:4
Petra Kvitova (Češ, 8) : Carla Suarez (Špa, 19) 7:6 (5), 6:3
Kirsten Flipkens (Bel, 20) : Flavia Pennetta (Ita) 7:6 (2), 6:3
Li Na (Kit, 6) : Roberta Vinci (Ita, 11) 6:2, 6:0
Kaia Kanepi (Est) : Laura Robson (VB) 7:6 (6), 7:5
Sloane Stephens (ZDA, 17) : Monica Puig (Por) 4:6, 7:5, 6:1
Marion Bartoli (Fra, 15) : Karin Knapp (Ita) 6:2, 6:3
Agnieszka Radwanska (Pol, 4) : Cvetana Pironkova (Bol) 4:6, 6:3, 6:3


ATP, osmina finala

Jerzy Janowicz (Pol, 24) : Jürgen Melzer (Avs) 3:6, 7:6 (1), 6:4, 4:6, 6:4
David Ferrer (Špa, 4) : Ivan Dodig (Hrv) 6:7 (3), 7:6 (6), 6:1, 6:1
Lukasz Kubot (Pol) : Adrian Mannarino (Fra) 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:4
Fernando Verdasco (Špa) : Kenny De Schepper (Fra) 6:4, 6:4, 6:4
Juan Martin del Potro (Arg, 8) : Andreas Seppi (Ita, 23) 6:4, 7:6 (2), 6:3
Andy Murray (VB, 2) : Mihail Južni (Rus, 20) 6:4, 7:6 (5), 6:1
Tomaš Berdych (Češ, 7) : Bernard Tomić (Avst) 7:6 (4), 6:7 (5), 6:4, 6:4
Novak Đoković (Srb, 1) : Tommy Haas (Nem, 13) 6:1, 6:4, 7:6 (4)


Ženske dvojice, 3. kolo

Katarina Srebotnik, Nadja Petrova (Slo, Rus, 3) : Vania King, Jie Zheng (ZDA, Kit, 13) 6:3, 6:2